25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2022 10:13 | Son Güncelleme: 14.04.2022 10:20

Metaverse'te yeni ticaret modeli: Siz satın, ben kazanayım

Apple'ın aldığı komisyonları eleştiren Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik dünyası metaverse için yeni ticaret modeli geliştiriyor. Şirket yapılan işlemlerin yüzde 47.5'ini istiyor. Ayrıca bu orana vergiler dahil değil
Metaverse'te yeni ticaret modeli: Siz satın, ben kazanayım

Facebook'un çatı şirketi Meta altında yeni bir sanal dünya inşa eden Mark Zuckerberg (37) yeni bir ticari sistem de kuruyor. Sanal gerçekliğin uzantısı olan metaverse ortamı için geliştirilen Horizon Worlds platformunda para alışverişi başlıyor. Kullanıcılar bu platformda dijital eşyayı, efektleri gerçek parayla satabilecek. Yani oyun içinde satın alma modeline geçiliyor. Ancak Meta, kullanıcıların elde edeceği kazancın neredeyse yarısına el koyacak. Meta yüzde 47.5'lik kazancın sahibi olacak, içerik üreticiler de kalanı alacak.

ABD ve Kanada'da kullanıma açılacak

Horizon Worlds'te sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak yer alınabiliyor. İsteyen kullanıcılar oyun oynayabiliyor, isteyenler çevrimiçi görüşmeler düzenleyebiliyor veya etrafta gezinebiliyor. Platformdaki ticaret şimdilik sadece ABD ve Kanada'da kullanıma açılacak ve yaş sınırı 18 olacak.

8 trilyon dolarlık ekonomi

Analistler, Zuckerberg'ün sanal dünyanın sahibi olmaya hazırlandığını söylüyor. Hesaplamalara göre 2030'a kadar 5 milyar insan metaverse'in bir parçası olacak. Bu durumda metaverse'in 8 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratması bekleniyor

Zuckerberg, Apple'ı hedef almıştı

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg daha önce Apple'ı App Store'daki komisyon oranlarından dolayı hedef almıştı. Zuckerberg yüzde 30'luk App Store komisyonunu eleştirmiş ve Facebook'un bu durumu değiştireceğini söylemişti.

Zuckerberg, "Sanal evreni yaratırken, üreticilere yaptıklarından daha fazla para kazandırmaya odaklandık. Apple'ın aldığı yüzde 30 komisyonla bunu yapmaları çok zor. Bu nedenle üyelik programımızı güncelliyoruz ve böylece geliştiriciler daha fazla kazanabilir" demişti. Meta sanal gerçeklik platformu Quest'te yüzde 30'luk bir alışveriş komisyonu alıyor.