27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.02.2024 14:11 | Son Güncelleme: 08.02.2024 08:35

Gina Carano, The Mandalorian’a dönmek için dava açtı: Finansörü Elon Musk

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle The Mandalorian dizisinden çıkarılan Gina Carano, Disney'e dava açtı. NYT, Carano'nun davasını finanse eden Elon Musk'ın reklam anlaşmazlıkları nedeniyle Disney'le aralarının zaten bozuk olduğunu yazdı. Musk diğer davacıların da irtibata geçmesini istedi
Fotoğraf: The Mandalorian / IMDb
Fotoğraf: The Mandalorian / IMDb

Brooks Barnes / New York Times 

The Mandalorian oyuncusu Gina Carano tarafından Disney’e açılan haksız fesih davasını Elon Musk’ın finanse ettiği ortaya çıktı. Musk, X’te başka davacılar aradığını gösteren bir paylaşım yaparak “Disney'e karşı açılan davaya katılmak isterseniz lütfen bize bildirin” yazdı. Disney, eski bir karma dövüş sanatçısı olan Carano'yu sosyal medya paylaşımlarının komplo teorisi, homofobik ve antisemitik olduğu gerekçesiyle 2021'de The Mandalorian’dan çıkardı. Carano’nun canlandırdığı karakter de diziden çıkarıldı.

Yapımcı Lucasfilm, o dönemde yaptığı açıklamada insanları kültürel ve dini kimliklerine dayanarak aşağılayan sosyal medya paylaşımlarının iğrenç ve kabul edilemez olduğunu söyledi. United Talent Agency de Carano'nun işine son verdi.

Cezai yaptırım da istiyor

Carano bu hafta California’da Disney ve Lucasfilm'e açtığı davada karakterinin diziye yeniden döndürülmesini ve canlandıracak kişinin kendisi olmasını talep ediyor. Konuk oyuncu olarak dizide yer alan Carano her bölüm için 25.000 dolar alıyordu. Oyuncu ayrıca cezai tazminat için de dava açıyor.

Musk, Disney ve X'in Apple dahil diğer büyük reklamverenlerinin kasım ayı ortasında platformdaki harcamalarını durdurmasından bu yana Disney ve CEO'su Bob Iger'la ters düşüyor. Reklamverenler Musk'ın antisemitik bir komplo teorisini desteklemesinin ardından harekete geçti. Musk özellikle Disney'in reklamları çekme kararına kızmış görünüyordu. Diğer Hollywood şirketleri Disney'in izinden gitti.

Reklam anlaşmazlığı

The New York Times’ın ele geçirdiği X platformuna ait belgelerde satış çalışanlarına Disney'in platformdaki reklamları "küresel olarak" ve "süresiz" olarak durdurmaya devam ettiğinin bildirildiği görülüyor. Kasım ayı sonlarında Musk, DealBook Zirvesi sahnesinde Iger'e sözlü saldırıda bulunmuştu. Şantaj olarak nitelendirdiği reklam çekme hareketine atıfta bulunan Musk, Iger’e küfür etti. Aralık ayında, Disney'in sağlam durmasının ardından, Musk X'te Iger'in "kovulması gerektiğini" yazdı ve Walt Disney, “Bob'un şirketine yaptıklarından dolayı mezarında ters dönüyor" diye ekledi.

Yakın zamanda Musk, Marvel Entertainment'ın eski başkanıyla birlikte Disney yönetim kurulunda iki sandalye kazanmak için vekalet savaşı yürüten aktivist yatırımcı Nelson Peltz'i destekledi.

Musk, 18 Ocak'ta X'te Trian Partners'ının Disney'in düşük performans gösteren hisselerini vurgulayan bir gönderisini yayınlayarak "Acımasız geçmiş performans. Hissedarlara Disney yönetim kurulu tarafından inanılmaz derecede kötü hizmet verildi!” yazdı.

Disney, yönetim kurulunu ve Iger'in geçmiş performansını şiddetle savundu. Disney'in dizginlerini yeniden ele almak üzere 2022'de emeklilikten ayrılan Iger, diğer çabalarının yanı sıra maliyetleri büyük ölçüde azalttı, Disney parklarında büyümeyi hızlandırmak için harekete geçti ve film kalitesini artırmak için şirketi yeniden organize etti. Disney yatırımcısı Nelson Peltz ve Musk, Lola filminin Los Angeles galasında birlikte poz verdi.

"Mali destek sağlamaktan gurur duyuyoruz"

X'in ticari operasyonlar başkanı Joe Benarroch yaptığı açıklamada Musk'ın şirketinin "Gina Carano'nun davasına mali destek sağlamaktan gurur duyduğunu, X'teki ifade özgürlüğü haklarının ve zorbalık, taciz veya ayrımcılık olmadan çalışma yeteneğinin doğrulanması için ona güç verdiğini" söyledi.

Geçtiğimiz yıl Musk, platformdaki paylaşımları nedeniyle iş yerinde ayrımcılığa uğradıklarını söyleyen X kullanıcıları için yasal işlemleri finanse etme sözü vermişti. O dönem şirketlerin yönetim kurullarının da peşinden gideceğini söylemişti.

Carano'nun davasında şu ifadeler yer alıyordu: "Kısa bir süre önce, çok da uzak olmayan bir galakside, davalılar imparatorluklarında düşünce, konuşma veya eylemde sadece tek bir ortodoksinin kabul edilebilir olduğunu ve sorgulamaya cesaret eden veya tam olarak uymayanlara müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça belirttiler. Carano için de öyle oldu."

© 2024 The New York Times Company