19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 05.07.2022 17:40 | Son Güncelleme: 05.07.2022 18:12

Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayan yiyecek ve içecekler

Uzmanlara göre vücudunuzun susuz kalmasını önlemek için günde 8 bardak su içmeniz gerektiği bir efsaneden ibaret. Çeşitli yiyecek ve içeceklerle de sıvı ihtiyacınızı tamamlamanız mümkün. İşte New York Times'tan öneriler...
Suyun günde sekiz adet 8 bardakla gelmesi gerekmez. Taze meyve ve sebzeler ve çeşitli içecekler, uygun hidrasyon kaynaklarıdır (Fotoğraf: Suzanne Saroff/The New York Times)
Suyun günde sekiz adet 8 bardakla gelmesi gerekmez. Taze meyve ve sebzeler ve çeşitli içecekler, uygun hidrasyon kaynaklarıdır (Fotoğraf: Suzanne Saroff/The New York Times)

Hannah Seo / The New York Times

Rekor kıran sıcak bir yaz varken, hidrasyon her zamankinden daha önemli. Sıcak bir günde yeterli ter üretecek kadar sıvı almıyorsanız, sıcak çarpmasına karşı daha savunmasız olabilirsiniz. Dehidrasyon aşırı sıcaklıktan kaynaklanabilir ancak aynı zamanda ısı krampları gibi ısıyla ilgili diğer durumları da şiddetlendirebilir.

"Sekiz bardak su inancının arkasında veri yok"

Bu nedenle sıvı almak çok önemlidir ancak hidrasyon sadece su içmenin ötesine geçebilir. Günde sekiz bardak su içmemiz gerektiğine dair popüler inanç defalarca çürütülse de devam ediyor. Pensilvanya Üniversitesi’nde nefrolog olan Dr. Dan Negoianu, “Günde sekiz bardak su olayının arkasında gerçekten veri yok. Örneğin idrarınızın koyu olması susuz kaldığınızı kanıtlamaz” diyor. 

Fotoğraf: Suzanne Saroff/The New York Times

Negoianu, susuz kalmamanızın, basitçe susamış hissetmediğiniz noktaya kadar yeterli sıvı tüketmek anlamına geldiğini ve bu miktarın herkese göre değiştiğini söyledi. Uzmanlar, suyun yanı sıra sizi nemli tutacak pek çok şey olduğunu söylüyor: Bunların içinde sürekli ulaşabileceğiniz ve size ilgi çekici gelecek yiyecek ve içecekler bulunuyor. İşte birkaç öneri.

En sevdiğiniz meyve, sebze ve içeceklere bakın

Wayne State Üniversitesi'nde sıvı dengesi konusunda uzmanlaşmış bir spor tıbbı bilimcisi olan Tamara Hew-Butler, “Sürekli bol su içmemiz gerektiğini düşünüyoruz çünkü bunu her zaman duyuyoruz. 8 bardak içmeniz gerekiyor, su, su, su” diyor. Ancak sıvı içeriği olan herhangi bir yiyecek veya içecek nemlendirici olacaktır. Hew-Butler, “Vücudunuz suyun nereden geldiğini umursamaz. Sadece sıvıya ihtiyacı var” dedi. 

Taze meyve ve sebzeler ideal kaynaklardır çünkü sadece yüksek su içeriğine sahip olma eğilimi göstermezler, aynı zamanda diyetiniz ve sağlığınız için başka faydalar sağlayan lifleri de vardır.

Karpuz, kantalup veya şeker kavunu gibi kavun türleri özellikle suludur. Çilek, portakal, üzüm, salatalık ve kereviz de suyla doludur.  Her türlü içecek nemlendirici olabilir. Meyve suyu, süt, çay ve kahve her biri vücudunuzun kullanabileceği sıvıları içerir.

"Yiyeceklerle karşılayabilirsiniz"

Yüksek şeker içeriğine sahip içecekler en iyi besin seçimi olmayabilir ancak araştırmalar şekerle tatlandırılmış içeceklerin sisteminize sıvı vermede su kadar iyi olduğunu gösteriyor. Yaz sıcağında, tabii ki buzlu dondurma ve sorbe gibi donmuş tatlılar sıvı tüketimi için kullanışlı aletler. 

Fotoğraf: Suzanne Saroff/The New York Times

Hew-Butler bir e-postada, “Tek bir bardak su içmeden, içecekleri ve yüksek nemli yiyecekleri tüketerek günlük sıvı gereksinimlerinizi karşılayabilir ve aşabilirsiniz” dedi. Kafeinli içecekler de nemlendirici olabilir. Kafein genellikle idrar söktürücü veya dehidre edici bir madde olarak kabul edilse de araştırmalar kahve veya diğer kafeinli içecekleri tüketmenin, özellikle düzenli bir kafein tüketicisiyseniz, sadece su içmişsiniz gibi aynı nemlendirici veya dehidrasyon etkilerine sahip olduğunu göstermektedir.

Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nde böbrek fonksiyonu ve sıvı tutulması üzerine çalışan bir araştırmacı olan Kelly Hyndman, “Uzun bir süre kafeinsiz kaldıktan sonra önemli miktarda kafein alıyorsanız, küçük bir dehidrasyon yaşayabilirsiniz” dedi. Hydnman, “Ancak aksi takdirde kafein dehidrasyona neden olmaz” diye ekledi. En azından insanların tipik olarak tükettiği seviyelerde değil.

Tuzlu yiyeceklerden korkmayın

Hyndman, “Tuzlu yiyeceklerin susuz olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur ancak bu kesinlikle doğru değil” dedi. Vücudumuz sürekli olarak bir dizi hormonun yardımıyla yaptıkları tuz-su dengesini korumaya çalışır. Bunların en belirginlerinden biri antidiüretik hormonu veya ADH'dir. 

Aynı anda çok fazla tuzlu yiyecek tükettiğimizde, beynimiz ADH salgılar ve bu da böbreklerimize suyu tutmasını söyler ve fazla sıvıyı dışarı atmamızı engeller. Aynı zamanda beyin, susuzluk hissiyle bağlantılı olan vazopressin adlı başka bir hormon salgılar. Birlikte, tüm bu hormonlar daha fazla sıvıya ihtiyacınız olduğunu gösterir. Hew-Butler, çok fazla tuzlu yiyecek tüketmenin, yalnızca susuzluk ipuçlarını görmezden geliyorsanız bir sorun olduğunu söyledi.

Alkol, suyu tutmanızı engelliyor

Nemlendirici olan tuzlu yiyecekler arıyorsanız, zeytin ve turşu kabul edilebilir seçeneklerdir ancak insanların bunları büyük miktarlarda tüketmesi nadirdir. Çorba, özellikle et suları ile birlikte, su seviyenizi doldurmanıza da yardımcı olabilir.

Ama aslında susuz bırakan şey alkoldür. Hydman, “Alkol ADH'yi baskılar” dedi. Yani alkol tükettiğinizde, “böbreğinize suyu yeniden emmesini söyleyen bu hormona sahip değilsiniz” ve tükettiğiniz sıvılar doğrudan size geçecektir.

"Suya doyduklarından emin olun"

Hyndman, “Susuz kaldığımızı söyleyen çoğumuz muhtemelen değilizdir” dedi. Muhtemelen etrafta biraz susuz dolaşan bazı insanlar olsa da Hyndman, insanların çoğunun yeterince su içtiğini veya hatta biraz fazla su içtiğini ekledi. Küçük bir mesaneye sahip olmaktan şikayet ettiyseniz veya istediğinizden daha sık idrara çıkıyorsanız, belki çok fazla sıvı tüketmenize gerek yoktur, sadece içinizden akmaktadır.

Hyndman, aktif olarak nemlendirme konusunda en gayretli olması gerekenlerin çocuklar, yaşlı yetişkinler ve altta yatan tıbbi durumları olan kişiler olduğunu söyledi.

© 2022 The New York Times Company