30 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2024 20:43 | Son Güncelleme: 29.09.2024 20:45

İsrail bu kez Yemen'de Husileri vurdu: İran'ı içine alabilecek bölgesel savaş riski yükseldi

İsrail Yemen'de bir liman kentini vurarak Husi militanlarını hedef alırken Lübnan'daki İran destekli bir diğer grup olan Hizbullah'ı da vurmaya devam etti. İsrail, liman kenti Hudeyde'yi vuran saldırının son Husi füze saldırılarına misilleme olarak yapıldığını söyledi
İsrail bu kez Yemen'de Husileri vurdu: İran'ı içine alabilecek bölgesel savaş riski yükseldi

Euan Ward, Adam Rasgon, Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Lübnan'daki saldırı, İsrail'in Hizbullah'a karşı son iki hafta içinde başlattığı ve yaklaşık bir yıl süren sınır ötesi ateşin ardından büyük bir tırmanışın parçasıydı. Bu durum, vekilleri arasında Hizbullah, Husiler ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın da bulunduğu İran'ı da içine çekebilecek topyekûn bir bölgesel savaş tehdidini arttırdı.

İsrail ordusu da Pazar günü yaptığı açıklamada Lübnan'da aralarında roket rampaları ve silah depolamak için kullanıldığını söylediği binaların da bulunduğu düzinelerce hedefi vurduğunu ve örgütün üst düzey lider kadrosunu da hedef aldığını duyurdu.

Ülkenin sağlık bakanlığına göre İsrail'in güney sahil kenti Sidon yakınlarındaki saldırısında en az 24 kişi, Lübnan'ın doğusunda ise dört kişi öldü.

Saldırılardan en az biri Beyrut'un güneyinde, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü İsrail ordusunun milislerin yeraltı karargâhını vurduğunu söylediği saldırıda öldürüldüğü bölgeyi hedef aldı. Pazar günü yayınlanan bir video o bölgedeki hasarın boyutlarını gözler önüne serdi.

Nasrallah'ın ölümü Hizbullah için büyük kayıp

Nasrallah Orta Doğu ve ötesindeki İsrail karşıtı güçler için bir simgeydi ve ölümü Hizbullah için büyük bir darbe oldu. Örgüt, saygınlığı, deneyimi, siyasi ilişkileri ve söylemleriyle birleştirici bir güç olan bir liderden mahrum kaldı.

Hem Hizbullah hem de İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi savaşmaya devam etme sözü verdi.

Nasrallah'ın öldürülmesinden iki gün sonra Hizbullah henüz cenaze töreni hakkında bilgi vermedi ya da halefini açıklamadı. Bu arada Hizbullah'ın diğer bazı üst düzey liderlerinin de öldüğü doğrulandı. İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada grubun merkez konseyi başkan yardımcısı Nebil Kauk'u bir gün önceki bir hava saldırısında öldürdüğünü duyurdu. Hizbullah bu ölümü ve bir diğer üst düzey komutan Ali Karaki'nin ölümünü de doğruladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu Cumartesi günü yaptığı bir video açıklamasında Nasrallah'a suikast emri verdiğini çünkü ne kadar hırpalanmış olursa olsun Hizbullah'ı yeniden inşa edebileceğini söyledi. Netanyahu, Nasrallah'ın ölümünün İsrail'in kuzey İsrail'de yerlerinden edilen on binlerce kişinin evlerine dönebilmeleri için gerekli olduğunu söyledi. Çalışmanın hala tamamlanmadığını da belirtti. İsrail'in son günlerde Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırılar İsrail lideri için bir zafere dönüştü.

Lübnan'daki bilanço ise ağırlaşıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı son iki gün içinde 14 sağlık görevlisinin öldürüldüğünü ve son haftalarda yaklaşık 500 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Binlerce insan Beyrut sokaklarında ve sahillerinde kamp kurdu ve bazıları Nasrallah'ın ölümünü şaşkınlıkla karşılayarak tepki gösterdi. Dünya Gıda Programı, barınaklardaki 1 milyon kişiye gıda yardımı sağlamayı planladığını söyledi.

Başkan Joe Biden'ın ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby Pazar günü CNN'e yaptığı açıklamada Beyaz Saray'ın ateşkes ve diplomatik bir çözüm istediğini söyledi. Hizbullah'ın ana destekçisi İran ise Nasrallah'ın öldürülmesine temkinli bir tepki verdi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yas ilan ederek tüm Müslümanları İsrail'e karşı ayaklanmaya çağırdı ancak misilleme ya da intikam sözü vermedi.

© 2024 The New York Times Company