16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.12.2023 12:53 | Son Güncelleme: 09.12.2023 13:12

İsrail ve Hamas'tan üst üste açıklamalar: Kurtarma girişimi başarısız oldu

İsrail güçlerinin rehine kurtarmak için cuma günü Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırıda herhangi bir sonuç alınamadı. Hem Hamas hem de İsrail zayiat konusunda farklı açıklamalar yaptı. Her iki taraf da kurtarma operasyonunun başarısız olduğunu ilan etti
AA
AA

Aaron Boxerman ve Richard Pérez-Peña / New York Times

İsrail güçleri cuma günü Hamas'ın elindeki rehinelerini kurtarmak için Gazze Şeridi'ndeki en az bir hedefe baskın düzenledi. Ancak her iki taraf da kayıplar ve yaralanmalar konusunda farklı iddialarda bulundu. İsrail ordusu ve Hamas’ın farklı rakamlar vermesi aynı kurtarma girişiminden mi yoksa iki farklı olaydan mı bahsettiklerini belirsiz hale getiriyor.

Özel time çıkış yolu bulmak için hava saldırısı yaptı

İsrail ordusunun baş sözcüsü Daniel Hagari, gazetecilere verdiği demeçte hiçbir rehinenin kurtarılamadığı operasyonda 2 askerlerinin ağır yaralandığını belirtti. Hagari, “Güçlerimiz Hamas bölgesine baskın düzenledi ve rehinelerin kaçırılıp tutsak edilmesinde rol oynayan teröristler etkisiz hale getirildi” dedi.
Hamas’ın ordu kanadı olan Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada ise fark edilmeden bir İsrail askerini kurtarmak için ilerlemeye çalışan İsrail timini keşfettiğini belirtti. Açıklamada, çok sayıda İsrail askerinin yaralandığı, rehinenin öldürüldüğü ve bir İsrail tüfeği ile telsizinin ele geçirildiği ifade edildi. Bunun bir sonucu olarak özel timine çıkış yolu yaratabilmek için İsrail savaş uçaklarının tüm bölgeyi ağır hava saldırısıyla hedef aldığı, Kassam Tugayları’nın açıklamasında yer aldı.

İsrail güçleri birden fazla rehine olduğundan bahsederken hiçbirinin asker olarak tanımlamadı. Her iki taraf da herhangi bir can kaybı olduğundan bahsetmedi. Hagari, İsrail ordusunun rehinelerin nerede ve kimler tarafından tutulduğunu belirlemek ve kurtarma görevi planlamak için İsrail'in iç güvenlik teşkilatı Shin Bet ile çalıştığını açıkladı.

130'dan fazla rehine var

İsrail güçleri son olarak ekim ayının sonlarında bir rehineyi kurtarmak için baskın düzenlediğini bildirdi. Bu baskın sonucunda 19 yaşındaki kadın asker Ori Megidish serbest kaldı. İsrail güçlerine göre 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırıda Hamas ve diğer gruplar 240 kişiyi kaçırdı ve 130'dan fazla kişi Gazze'de tutulmaya devam ediyor. Kadın ve çocuklar öncelikli olarak 100 kişi serbest bırakılırken diğerlerinin esaret sırasında öldüğü düşünülüyor. Hamas, İsrail hava saldırılarında çok sayıda rehinenin öldürüldüğünü iddia ediyor. 

© 2023 The New York Times Company