29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 03.12.2022 12:48 | Son Güncelleme: 03.12.2022 13:24

Koşma isteğinizi nasıl günlük bir alışkanlığa çevirebilirsiniz?

Her yeni haftanın başında spor yapacağına inanan fakat asla başlamayanlardan mısınız? New York Times koşma isteğinizi günlük bir alışkanlığa çevirmenin yollarını yazdı
Koşma isteğinizi nasıl günlük bir alışkanlığa çevirebilirsiniz?

Hannah Seo / The New York Times

Maraton koşucusu ve spor-egzersiz bilimcisi Nicole Hagobian, koşu ayakkabılarını bağlayıp kapıdan çıkmakta zorlananlar için motivasyon önerilerini sıraladı.

1. Koşularınızı toplantı gibi planlayın

Koşularına iş gibi yaklaştığını söyleyen Hagobian "Bir toplantı gibi takvimime koyuyorum. Yani o gün yapacaklarımın bir parçası oluyor" dedi. Programına uyum sağlamak için sabah erken saatlerde koşmayı tercih ettiğini belirten egzersiz bilimci "Hevesli hissetmiyorsam da koşuyu bitirdiğinde nasıl hissedeceğimi düşünerek motive oluyorum. O anda koşmazsam o günkü şansımı kaybedeceğimi düşünüyorum" diyor

2. Biraz yardım alın

Maraton koşucusu, birlikte koşacak veya koşular hakkında konuşacak bir partner ya da gruba sahip olmanın, özellikle de güçlü yönleri sizinkinden farklıysa, büyük bir teşvik kaynağı olabileceğini söyledi. Örneğin Hagobian, uzun tempo koşuları yani uzun süre boyunca zorlu bir tempoda giden koşullar yerine hız çalışmalarını tercih ediyor. Koşu arkadaşı ise tam tersini tercih ediyor, bu nedenle motivasyon için birbirlerine güveniyorlar.

3. Hatırlatıcılar kullanın

Aynadaki yapışkan notlar gibi görsel ipuçları , telefonunuzdaki uyarılar ve bir gece önceden hazırladığınız koşu malzemeleri gibi hatırlatıcılar meşgul olduğunuzda harekete geçmenizi kolaylaştırabilir.

4. Olumsuz duyguları susturun

Hagobian olumsuz düşünceleri olumlu bir dile dönüştürüyor. Örneğin, bir koşuya çok hızlı başlamaktan kaçınmak istiyorsa, "Çok hızlı başlamayacağım" gibi olumsuz bir cümle yerine, "Orta hızda başlayacağım" gibi olumlu bir cümle kurmayı seçiyor.

5. Her seferinde bir kilometreye odaklanın

Uzun bir koşudan bunalmaya başladığında, Hagobian sadece koştuğu mesafeye odaklanıyor ve  "Seni yakaladım, 1. mil",(1 mil yaklaşık 2 km) "Azalıyorsun, 2. Mil" ( 2mil yaklaşık 4 km) gibi şeyler söylüyor.

6. Kendinize karşı nazik olun

Egzersiz bilimci, bazen insanların kendilerini iyi hissetmediklerinde koşuları atladıklarını veya kısa kestiklerini ancak bir antrenmandan vazgeçmenin genellikle koşucuların kendilerini daha kötü hissetmelerine neden olduğunu söyledi. Hagobian, kendini biraz kötü hissettiğinde, ne kadar hızlı koştuğuna daha az dikkat ediyor ve esas olarak herhangi bir çaba sarf ettiği gerçeğine odaklanıyor. Rotanızı değiştirerek farklılık yaratmak ayrıca koşuya olan ilginizi ve ilhamınızı artırabilir.

© 2022 The New York Times Company