20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.10.2022 14:05 | Son Güncelleme: 28.03.2023 17:42

Her gün sadece iki dakika egzersiz erken ölüm riskinizi azaltabilir

Uzmanlar, çok yoğun egzersizler yapmanın şart olmadığını, gün içinde iki dakika boyunca hareket etmenin erken ölüm riskimizi önemli oranda ortadan kaldırdığını söylüyor
Her gün sadece iki dakika egzersiz erken ölüm riskinizi azaltabilir

Araştırmalara göre günde sadece iki dakika yoğun egzersiz yapmak, erken ölüm riskini azaltmak için yeterli. Uzmanlar, çok yoğun egzersiz yapmaya gerek olmadığını, sadece merdiven çıkmanın, evin etrafında koşmanın veya sıçramanın bile yeterli olduğunu belirttiler. 

Sydney Üniversitesi bilim insanları, 70 binden fazla Britanyalının bir hafta boyunca egzersiz düzenlerini ve sonraki yedi yıl boyunca da sağlık durumlarını izleyerek verilerini incelediler. Sonuçlara bakıldığında haftada sadece 15 dakika, günde 2 dakika 9 saniye yoğun egzersiz yapanların, haftada sadece iki dakika egzersiz yapanlara kıyasla söz konusu çalışma boyunca ölüm risklerinin yüzde 18 daha az olduğu görüldü. 

Çalışmanın baş yazarı Matthew Ahmadi “Sonuçlar, hafta boyunca kısa sürelerle yoğun egzersiz yapmanın daha uzun yaşamaya katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Vakit yokluğunun, düzenli fiziksel aktivitenin önündeki en yaygın engel olduğu göz önünde bulundurulduğunda, gün içinde ara sıra ufak miktarlarda egzersiz yapmak meşgul insanlar için özellikle ilgi çekici bir seçenek olabilir.

Hafta 150 dakika orta düzey egzersiz önerisi

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS)  kılavuzları, yetişkinlerin dört ile beş güne yayılmış biçimde haftada 150 dakika orta zorlukta egzersiz veya 75 dakika yoğun egzersiz yapmaları gerektiğini belirtiyor. Yoğun egzersizlere örnek olarak koşmak, yüzmek, sıçramak veya merdiven çıkmak söylenebilir.

Çalışmaya ortalama 60’lı yaşlarda, iki cinsiyetten de eşit miktarda katılımcı dahil edildi. Katılımcılar, toplam yoğun egzersiz sürelerini ölçmek için tam bir hafta boyunca bileklerine egzersiz takip cihazları taktılar. Bu veriler daha sonra ölüm oranlarıyla ve kalp hastalıkları veya kanser gibi hastalıklarla karşılaştırıldı.

Kısa süreli yoğun egzersizler daha etkili

Risk, haftada 10 dakika egzersiz yapanlar için yüzde 2’ye, haftada bir saat yapanlar için yüzde 1’e düştü. Ancak bilim insanları, en ilginç bulgunun gün içinde küçük miktarlarda yapılan yoğun egzersiz ile ilgili olduğunu söylediler. Örneğin, haftada 53, günde ise yaklaşık 7,5 dakika egzersiz yapanların, haftada iki dakika yapanlara göre beş yılda yüzde 36 daha düşük ölüm riskine sahip oldukları ortaya çıktı.