23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2022 17:24 | Son Güncelleme: 04.05.2022 17:40

Kürtaj yasası değişirse ABD'yi neler bekliyor?

ABD'de yaklaşık 50 yıl önce ulusal kapsamda yasal güvence altına alınan kürtaj hakkı, sızan bir belge ile tarihi bir tartışmanın merkezine oturdu. New York Times yazarları, Yüksek Mahkeme'nin yasayı değiştirme ihtimalini ve olası sonuçlarını yazdı
Yüksek Mahkeme önündeki kürtaj hakları göstericileri (Sarahbeth Maney/The New York Times)
Yüksek Mahkeme önündeki kürtaj hakları göstericileri (Sarahbeth Maney/The New York Times)

ABD'de kürtaj hakkının yasal dayanağını oluşturan mahkeme kararının, Yüksek Mahkeme yargıçları tarafından bozulması yönünde çoğunluk görüşü oluştuğu gösteren belge doğrulandı. Politico'nun yayınladığı sızdırılan belgede, kürtaj hakkını ulusal çapta garanti altına alan Roe-Wade kararının açık şekilde yanlış olduğu savunuluyor.

Eğer belge bu haliyle onaylanırsa, her eyalete kendi kürtaj sınırlamalarını belirleme hakkı doğacak. Sızdırılan belge, 9 yargıcı bir kez daha Amerikan hayatındaki en tartışmalı meselelerden birinin merkezine yerleştirdi. Ancak sızıntı, yargıçlar karar vermeden önce şiddetli yeni bir siyasi tartışmanın başlangıcı oldu bile. 

New York Times'ın farklı siyasi görüşlere sahip yazarları Michelle Goldberg (Liberel) ve Pulitzer ödüllü Bret Stephens (Muhafazekar) yasanın değişmesi ihtimalini ve olası sonuçlarını yazdı. İşin ilginç kısmı ise iki analizin de yasanın olduğu gibi kalması gerektiğine dikkat çekmesi oldu.

"2016 seçimlerinin yansıması"

Goldberg, Donald Trump'ın Yüksek Mahkemeyi yeniden şekillendirmesine izin veren 2016 seçimleriyle kadın eşitliğinin yitirdiğine; dün sızan kürtaj taslağının da bunun bir yansıması olduğuna dikkat çekti. Liberal yazar taslağın uygulanması durumunda kürtajı isteyenlerin de istemeyenlerin de bundan etkileneceğini yazdı.

Hukuki yorumun tehlikelerine dikkat çeken Stephens ise Yargıç Samuel Alito'nun taslağının verilmiş zararı tersine çevirmekten ziyade onu tekrarlayacağını belirtti ve ekledi: Kürtaj yasasını bozmak muhafazakar değil, radikal bir seçim.

 © 2022 The New York Times Company