11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 10:26 | Son Güncelleme: 02.02.2024 14:48

La Tour d'Argent'tan çalınan şaraplardan hâlâ iz yok

Geçtiğimiz hafta Paris'in en ünlü restoranı La Tour d'Argent'ın mahzeninden aralarında Romanée Conti şişelerinin de bulunduğu 83 pahalı şarap kayboldu. Şarap hırsızlıklarının daha önce de yaşandığını yazan New York Times, Paris polisinin olayı araştırmaya devam ettiğini yazdı
La Tour d'Argent'tan çalınan şaraplardan hâlâ iz yok

Jenny Gross / New York Times

Geçen hafta Paris polisi şehrin ünlü restoranı La Tour d'Argent'ın mahzenindeki 80’den fazla şişe nadir şarabın kaybolduğuna dair ihbar adlı. Dedektifler olaydan kimin sorumlu olduğunu bulmaya çalışıyor. Paris Savcılığı, çalınan şarabın değerinin 1.5 milyon euro (1.6 milyon dolar) değerinde olduğunu açıkladı. Soruşturmayı Paris Adli Polisinin üçüncü bölümü yürütüyor.

Fransız Le Parisien gazetesi, garsonun mahzendeki 300 bin şişelik rutin envanter kontrolü sırasında 2020 ile 2024 yılları arasında gerçekleşmiş olabilecek 83 şişenin çalındığını fark ettiğini yazdı. Gazete, 442 yıllık restorana zorla girildiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirtirken, işletmenin 2022 ilkbaharı ile 2023 sonbaharı arasında tadilat nedeniyle kapalı olduğunu yazdı.

Şarap hırsızlığı alışılmadık değil

Bu ölçekte bir şarap hırsızlığı daha önce de yaşandı. 2011 yılında soyguncular Londra'daki bir şarap mahzeninden 1 milyon İngiliz Sterlini (o tarihte yaklaşık 1,6 milyon dolar) değerinde 400 kasa şarap çalarken alarmı ve güvenlik kameralarını devre dışı bırakmışlardı. 2021’de İspanya'nın Cáceres kentindeki bir otel ve restoranın sahipleri, mahzenlerinden 1,6 milyon Euro (o yıl yaklaşık 1,9 milyon dolar) değerinde 45 şişe şarabın kaybolduğunu ve bunların arasında 350.000 euro (o tarihte yaklaşık 414.000 dolar) değerinde bir şişenin de bulunduğunu bildirdi. El País'e göre, İspanya'da mahkeme geçen yıl eski bir Meksikalı güzellik kraliçesi ve ortağını hırsızlık suçundan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

La Tour d'Argent'ten çalınan şaraplar arasında dünyanın en pahalı şarap tesislerinden biri olan Domaine de la Romanée-Conti'nin şarapları da bulunuyordu. La Tour d'Argent sözcüsü hırsızlıkla ilgili yorum yapmayı reddetti.

İlk kez çatalın kullanıldığı restoran

La Tour d'Argent 1582 yılında kuruldu. Kral 3. Henry'nin lordlarına hizmet veren bir han olarak kurulan restoran, gümüşi taştan inşa edilen bitişikteki şatodan dolayı Hostellerie de la Tour d'Argent, yani Gümüş Kule olarak anılmaya başlandı.

Kral 3. Henry'nin öldürülmesinden sonra 1589'da tahta çıkan Kral 4. Henry , restoranın müdavimlerinden biri oldu. Restoranın web sitesine göre, o dönemde Fransa'da çok az bilinen bir mutfak eşyası olan çatalın kullanımını burada bir akşam yemeğinde başlattı.

Nazi işgalinde şarapları sakladılar

14 Temmuz 1789'da restoran, Seine Nehri'nin diğer yakasındaki Bastille'e saldıran ve restoranın armasını kraliyet ailesinin armasıyla karıştıran devrimciler tarafından basıldı. 1911 yılında, şu anki sahibinin büyükbabası André Terrail restoranı satın aldı. Kısa bir süre sonra La Tour d'Argent, sahibi I. Dünya Savaşı'nda savaşırken birkaç yıllığına kapanmış, ardından döndüğünde yeniden açılmıştır. Restoran İkinci Dünya Savaşı sırasında açık kaldı, ancak sahipleri en değerli şarap şişelerini, Nazilerin Fransa'yı işgal etmesinden sonra restorana sık sık gelen birçok Alman müşterinin göremeyeceği şekilde tuğla duvarların arkasına sakladılar.

La Tour d'Argent'ın sahibi olan ailenin üçüncü kuşağı olan Terrail, 2010 yılında mahzendeki 18.000 şişe şarap ve alkollü içkiyi açık artırmayla sattı. Satış, restoranın kâr hanesine 1,5 milyon eurodan (yaklaşık 1,6 milyon dolar) fazla katkı sağladı.

© 2024 The New York Times Company