26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2022 04:36 | Son Güncelleme: 29.04.2022 22:13

Macron’un zaferi Louis Vuitton’un da zaferi

The New York Times’ın baş moda editörü first lady’nin kıyafet şifrelerini yazdı
Macron’un zaferi Louis Vuitton’un da zaferi

Vanessa Friedman / The New York Times

Emmanuel Macron’un geçtiğimiz pazar günkü seçimi kazanması Fransız kültürünü yansıtan lüks modanın da zaferiydi. 

First lady Brigitte Macron’un seçim gecesi ne giydiğine bakın: Özel tasarlanmış, gümüş askeri işlemeli lacivert Louis Vuitton ceketi ve aynı renkteki pantolonu eşinin takım elbisesiyle mükemmel bir uyum içindeydi. Çiftin birliğini ve seçimlerin evrildiği ideolojik çatışmayı yansıtan bir tercihti bu. Hükümetin ikinci döneminde büyük işletmelerle iyi ilişkileri devam ettireceğinin de ince bir ipucuydu. Ne de olsa Macron 2017’deki cumhurbaşkanlığı kampanyasına başladığından beri lüks içinde yaşıyor. Eşi de first lady olduktan sonra ara sıra Balmain ve Alexandre Vauthier gibi diğer Fransız markalarını kullansa da hiçbiri Louis Vuitton tercihine  yaklaşamadı. 

Nihayetinde moda endüstrisi Fransa ekonomisinin taşlarından biri. Endüstrinin yönetim organı Fédération de la Haute Couture et de la Mode’a göre sektör 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor, gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2.7’sini oluşturuyor. 

Kurucusunun iki yüzüncü yılını kutlayan Louis Vuitton dünyanın en büyük lüks grubu LVMH’nin itici gücü. Tesadüfe bakın ki LVMH’nin sahibi ve yöneticisi, dünyanın en zengin üçüncü adamı Bernard Arnault da Macron’un sıkı bir destekçisi. 

© 2022 The New York Times Company