19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.05.2022 18:18 | Son Güncelleme: 10.05.2022 20:01

Netflix çalışanları platformun yeni paketini sızdırdı

Netflix'in daha önce açıkladığı düşük fiyatlı ancak reklam içeren paket deşifre oldu. New York Times, çalışanlara gönderilen nottaki ayrıntılara ulaştı. Buna göre şifre paylaşımını kısıtlayan özellik yıl sonunda hayata geçecek
Netflix çalışanları platformun yeni paketini sızdırdı

John Koblin ve Nicole Sperling / The New York Times

Netflix, çalışanlarına ilettiği yakın tarihli bir notta, düşük fiyatlı ancak reklam destekli yeni bir paketin belirtilenden daha erken olarak yıl sonuna kadar tanıtabileceğini söyledi. Şirket içi tartışmaları önlemek amacıyla ismini vermek istemeyen iki çalışana göre notta Netflix, yılın son üç ayında reklam içeren paketi tanıtmayı hedeflediğini belirtti. Notta aynı zamanda aboneler arasındaki şifre paylaşımını sınırlamaya başlamayı planladıkları da söylendi.

Geçen ay Netflix, reklamların platformda asla yer almayacağını yıllarca söyledikten sonra, reklam içeren daha düşük fiyatlı bir abonelik sunmaya başlayacağını açıklayınca medya endüstrisini ve Madison Caddesini hayrete düşürdü. Ancak Netflix önemli ticari zorluklarla karşı karşıya. 

Üç ayda 200 bin abone kaybı

Nisan’da ilk çeyrek kazançlarını açıklayan Netflix, yılın ilk üç ayında -on yıl içinde ilk kez- 200.000 abone kaybettiğini ve önümüzdeki aylarda 2 milyon daha kaybetmeyi beklediğini söyledi. Abone duyurusundan bu yana, Netflix'in hisse fiyatı keskin bir şekilde düştü ve şirketin piyasa değerinden yaklaşık 70 milyar doları sildi.

"Bazı ödünler verilmesi gerekecek"

Netflix'in eş genel müdürü Reed Hastings, yatırımcılara şirketin reklam destekli bir paket sunma olasılığını inceleyeceğini ve önümüzdeki bir veya iki yıl içinde çözmeye çalışacağını söyledi. Personele verilen son not, zaman çizelgesinin hızlandığının sinyalini verdi. Notta “Evet, hızlı ve hırslı bazı ödünler verilmesi gerekecek” denildi. Netflix sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Diğer platformlar da benzer paketler sunuyor

Netflix şu anda platforma erişmek için çeşitli ödeme paketleri sunuyor; en popüler planı aylık 15,49 doları. Yeni reklam destekli paket ise bundan daha ucuz olacak. Diğer platformlarında benzer planları var. Örneğin HBO Max, reklamsız paketi için aylık 15 dolar, reklamlı paket için ise 10 dolar alıyor.

Çalışanlara giden notun ayrıntıları

Aslında çalışanlara verilen notta Netflix yöneticileri, HBO ve Hulu'nun reklam destekli bir hizmet sunarken güçlü markalar olarak kalmayı başardıklarını söyleyerek rakiplerini hatırlattı. Notta, "Apple dışındaki her büyük yayın şirketi, reklam destekli bir hizmet duyurdu. İyi bir nedenle insanlar daha düşük fiyatlı bir seçenek istiyor” denildi.

Şifre paylaşımına ek ücret

Geçen ay Netflix, hesabını birkaç kişiyle paylaşan abonelere daha yüksek fiyatlar uygulamayı planladığını da duyurdu. Netflix’in Operasyon Direktörü Greg Peters şirketin kazanç çağrısında, “Diyelim ki bir kız kardeşiniz var ve farklı bir şehirde yaşıyor. Onunla Netflix’i paylaşmak istiyorsun, bu harika. Biz bu paylaşımı kapatmaya çalışmıyoruz ancak onunla paylaşabilmen için biraz daha fazla ödemenizi isteyeceğiz” dedi.

Peters, şirketin bir planı uygulamaya koymadan önce parola paylaşımı konusunu bir yıl kadar tekrar edeceğini söyledi. Netflix yöneticileri, çalışanlara verilen notta, platform için reklam destekli paketin, paylaşım için ücretlendirmeye yönelik daha geniş planlarla birlikte sunulacağını söyledi.

  © 2022 The New York Times Company