08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2023 14:27 | Son Güncelleme: 25.12.2023 14:58

New York Times inceledi: Evde Tek Başına filmindeki McCallister ailesi ne kadar zengindi?

Noel ve yılbaşı dönemlerinin klasikleşen filmi haline gelen Evde Tek Başına'daki McCallister ailesinin ne kadar zengin olduğuna dair birçok teori sosyal medyada yıllardır tartışılıyor. New York Times, ekonomistlerle ve film arkasındaki isimlerle ailenin servetini inceledi
New York Times inceledi: Evde Tek Başına filmindeki McCallister ailesi ne kadar zengindi?

Amanda Holpuch / The New York Times

Evde Tek Başına'da 8 yaşındaki Kevin McCallister (Macaulay Culkin) ile Wet Bandits (Islak Haydutlar) olarak bilinen iki hırsız arasındaki mücadele, filmin 1990'da gösterime girmesinden bu yana her Noel'de dünyanın dört bir yanındaki ekranlarda yer aldı. Her yıl, bazı izleyiciler McCallister'ların görkemli evi ve yaşam tarzı nedeniyle bu ailenin ne kadar zengin olduğunu merak etmeyi kendilerine gelenek haline getirdi. New York Times bu sorunun yanıtını bulmak için ekonomistlere ve filmle ilgili kişilere başvurdu.

McCallisterlar yüzde 1'lik kesim

Filmin başlarında, hırsızlardan biri olan Harry (Joe Pesci), arkadaşı Marv'a (Daniel Stern) McCallister'ların evinin zengin bir mahalledeki en önemli hedefleri olduğunu söylüyor. "İşte bu, Marv büyük balık bu" diyen Harry, evde VCR'ler, müzik setleri, çok kaliteli mücevherler gibi pek çok lüks eşya bulunduğunu anlatıyor.

McCallister'ların ne kadar parası olduğuna dair en iyi ipucu evleri. Realtor.com'a göre filmde gösterilen ev Amerika Birleşik Devletleri'nin en pahalı mahallelerinden biri olan Chicago banliyösü Winnetka'da 671 Lincoln Ave adresinde bulunan gerçek bir ev. Kevin ve dört kardeşinin her birinin kendi odalarına sahip olması için yeterli alana sahip gibi görünüyor, ancak aynı zamanda bir ziyaretçi ordusunun da barındıracak kadar büyük. 

Federal Reserve Bank of Chicago'daki ekonomistlere göre 1990 yılında bu ev sadece Chicago'daki hane halkı gelirlerine göre en zengin yüzde 1 için uygun fiyatlıydı ve bu durum bugün de geçerli. Kıdemli araştırma analisti Max Gillet, başkan yardımcısı ve finansal piyasalar grubu geçici başkanı Cindy Hull ve kıdemli işletme ekonomisti Thomas Walstrum bu tespiti 1990 ve 2022 yılları için Chicago metropolitan istatistik alanındaki hane halkı gelirleri, evin emlak değeri, o zamanki geçerli ipotek oranları ve tipik vergiler ve sigorta dahil olmak üzere verilere bakarak belirlediler.

305 bin dolar gelir

McCallister'ların gelirlerinin yüzde 30'undan fazlasını konuta harcamadıkları varsayımıyla çalışan ekonomistler, evin 1990'da 305 bin dolar (2022'de yaklaşık 665 bin dolar) gelire sahip bir hane için uygun fiyatlı olacağını da belirledi. Zillow'un Evde Tek Başına evi için yaptığı tahmine göre, 2022 yılının ortasında benzer bir ev yaklaşık 2,4 milyon dolara mal olacaktır. Ekonomistler, bu değerdeki bir evin 730 bin dolar geliri olan bir hane halkı için karşılanabilir olacağını ve bu hanenin Chicago bölgesindeki haneler arasındaki yüzde 1'lik kesim içinde yer alacağını söyledi.

Nasıl bu kadar zenginler?

Film ebeveynlerin ne iş yaptığını asla açıklamıyor. Bu sorunun düzenli olarak sorulduğu internette, bazı insanlar Kate McCallister'ın moda tasarımcısı olduğunu öne sürüyor çünkü evin içinde birkaç cansız manken var ve bunlar daha sonra Kevin'in hırsızları aslında evde yalnız olmadığını düşünmeleri için kandırma girişimlerinden birinde yer alıyor.

Evde Tek Başına ve iki devam filminin romanlarının yazarı Todd Strasser, verdiği bir röportajda film yapımcıları tarafından yakından denetlenmediğini söyledi. Strasser söylediğine göre yapımcılar, "İşte senaryo, ne istersen onu yap" dedi. Bu yüzden kitapta Kevin'in annesini mankenler yüzünden moda tasarımcısı, Kevin'in babasını da iş insanı yaptığını söyledi.

Strasser, McCallister'ların paralarını nasıl kazandıklarını ayrıntılı olarak açıklamanın hiç aklına gelmediğini; onların üst orta sınıf olduklarını ama süper zengin olmadıklarını düşündüğünü anlattı. Bir hayran teorisi Peter McCallister'ın organize suçlarla ilişkisi olduğunu öne sürüyor. Bu teoriye göre, McCallister'ların evi bir tür kan davası olarak özellikle hedef alınıyor ve Kevin'in hırsızlara karşı uyguladığı acımasız şiddet, suç faaliyetlerine maruz kalan bir yetiştirilme tarzının ürünü. Times bu teoriyi göz ardı edemezdi.

Uçuşları Rob Amca ödedi

Ailenin zenginliği konusunda sıkça atıfta bulunulan noktada Paris'e yaptıkları Noel gezisi. 15 kişiyi Paris'e uçurmak oldukça pahalı, özellikle de dört yetişkin birinci sınıfta uçarken. Ancak Kevin'in ailesi uçak biletlerinin parasını ödemiyor. Filmin başlarında Kate McCallister, aslında kılık değiştirmiş Harry olan bir polis memuruna uçuşların parasını kocasının erkek kardeşinin ödediğini söylüyor.

Bu kardeş Rob Amca. İlk filmde önemsiz bir figür ancak kendisinden bahsedilen az sayıdaki olay onun da zengin olduğunu gösteriyor. Biletleri o ödüyor ve Paris'te Eyfel Kulesi'ni net bir şekilde gören ve bir şekilde 15 aile üyesini barındırabilen bir dairesi var. Filmin devam filmi Evde Tek Başına 2 Rob Amca'nın zengin olduğunu daha da belirgin hale getiriyor ancak bu analiz sadece ilk filme dayanıyor.

Üçüncü bir kardeş, Frank Amca (huysuz olan), Ohio'da yaşıyor ve aileyle birlikte Illinois'den Paris'e seyahat ediyor. Geliri hakkında bir şey öğrenemiyoruz ama cimri olduğunu biliyoruz: Kardeşinin Illinois'deki evinde 122,50 dolarlık pizzaları ödemekten kaçınıyor. Uçakta, birinci sınıfta yemek yerken, karısına kristal tuzluk ve biberlikleri çantasına koymasını söylüyor.

Film parayla ilgili değil

Evde Tek Başına'nın set dekoratörü Eve Cauley, yerel bir lisede inşa edilen setlerde çekilen McCallister evinin içindeki mobilya ve duvar kağıdı gibi dekorlardan sorumluydu. Cauley gönderdiği bir e-postada evin pahalı bir şekilde döşenmediğini ancak kasıtlı olarak görkemli, lüks bir görünüme sahip olduğunu söyledi.

Cauley, film çekildiğinde lacivert ve pembenin popüler iç tasarım renkleri olduğunu söyledi. Ancak Cauley, Norman Rockwell tablolarından ve antika Noel kartlarından esinlenerek aile evinde doygun kırmızılar, yeşiller ve altınlar kullandı. Hughes ona evin zamansız bir görünüme sahip olmasını istediğini söyledi. Cauley, "Bana filmlerinin gerçekte olduğundan biraz daha güzel ve temiz görünmesini sevdiğini söyledi, çünkü film yapmaktaki amacı izleyicileri eğlendirmek ve onları neşelendirmek" dedi. Cauley'nin ailenin geliri hakkında bir cevap arayan insanlara da bazı tavsiyeleri var. Cauley, "Bana göre, ebeveynlerin geliri ya da evin maliyeti hakkında tartışan hayranlar, bunun yerine, sadece filmin tadını çıkarmalılar. Hughes ve yönetmen Chris Columbus bu iç açıcı ve komik filmi seyirciler için eğlence olarak, tatillerde moral vermek için yarattılar. Moralleri yükseltti ve hala da yükseltmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

© 2023 The New York Times Company