29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 29.04.2022 12:24 | Son Güncelleme: 29.04.2022 12:36

New York Times muhabirlerinden 8 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

The New York Times muhaberleri 8 maddede Rusya-Ukraya savaşında son 24 saatte yaşananları yazdı... Kiev'in vurulması, çatışmaların genişleme ihtimali ve Moskova ile Batılı başkentler arasındaki diplomatik gerilim öne çıkan gelişmeler oldu
New York Times muhabirlerinden 8 maddede Ukrayna’daki son gelişmeler

Matthew Rosenberg ve Marc Santora / The New York Times

  • Başkan Joe Biden perşembe günü Kongre'den Ukrayna'ya daha fazla mühimmat, topçu ve diğer malzemeler sağlamak için 33 milyar dolar daha istedi. Batılı ülkeler ağır silahları Kiev'e göndermeye devam ederken, çatışmanın öngörülemeyen şekillerde genişleyebileceğine dair endişeler büyüdü.

Kiev vuruldu

  • Haftalardır sakinliğini sürdüren başkent Kiev'in merkezi büyük bir patlamayla sarsılırken bir bina ateş aldı. Kentin belediye başkanı Vitali Klitschko, Telegram'da düşmanın Şevçenko bölgesini iki kez vurduğunu söyledi.

 Biden, Rus oligarkları hedef aldı

  • Beyaz Saray'da konuşan Biden, hükümetinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i çevreleyen zengin iş adamlarını cezalandırmanın yeni yollarını aradığını söyledi. ABD başkanı yatlarına, uçaklarına ve diğer varlıklarına el konulmasını kolaylaştıracak Kongre yasasını tasarladığını söyledi. Gelirler, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşmasına yardımcı olmak için kullanılacak.

 Diplomatik gerilim büyüyor

  • Yeni yardım ve cezai tedbirlerin Moskova ve Batı başkentlerinin giderek artan kavgacı konuşmalarını bastırması beklenmiyor. Putin çarşamba günü, Rusya'nın tehdit edilmesi durumunda yanıt vermek için gereken tüm araçlara sahip olduğu konusunda uyarmıştı. Perşembe günü, İngiltere savunma bakanı Ukrayna'nın Rusya içindeki askeri hedeflere saldırmak için Batı silahlarını kullanması halinde haklı olacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise "Ukrayna'ya Rus tesislerine saldırması için daha fazla çağrı yapılmasının kesinlikle Rusya'dan sert bir yanıt alacağını" belirtti. Moskova'nın doğu Moldova'daki Rus birliklerini Ukrayna'ya gönderebileceğine dair endişeler artıyor. Ukrayna ordusu batıdaki savunmasını güçlendirmek için adımlar attığını söyledi.

İşte diğer önemli gelişmeler:

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rus kuvvetlerinin başarısız Kiev saldırısında çok sayıda sivili öldürdüğü yerleri gezerken savaşı “21. yüzyılda bir saçmalık” olarak nitelendirdi.
  • Üst düzey bir Pentagon yetkilisi perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna'daki şiddetli çatışmalarda yavaş ve düzensiz ilerlemeler kaydettiğini, hala tedarik sorunlarının üstesinden gelmek için mücadele ettiğini söyledi. Moskova'nın İzium kenti yakınlarında "metodik” ilerlediğini söyleyen araştırma grubu Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ndeki analistler de benzer değerlendirmeler yaptı.
  • Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a gaz arzını kesmesinin ardından; AB ülkeleri Rus gazını kendi ekonomik yaptırımlarını bozmadan ve Kremlin'in ruble talebini karşılayarak nasıl gerçekleştireceği üzerinde çalışıyor.
  • Almanya şansölyesi, Rusya'nın gaz arzını kesebileceği ihtimaline hazırlıklı olmaları gerektiğini ve hükümetin gerekirse gaz tayınını zorunlu kılabilecek bir değerlendirme süreci başlattığını söyledi.


© 2022 The New York Times Company