27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 13:54 | Son Güncelleme: 05.02.2024 14:05

New York Times, UNICEF'in tahminini yazdı: Gazze’de 17 bin çocuk tek başına kaldı

UNICEF'in tahminlerine göre İsrail'in Gazze'ye başlattığı hava saldırısından bu yana 17 bin çocuk bölgede tek başına kaldı. New York Times, bazı ebeveynlerin kaybolma ya da ölme durumunda kimlik tespiti yapılabilmesi için çocuklarının derilerine adlarını kazıdıklarını yazdı
16 aylık Melisya Joudeh, 6 Kasım 2023'te Gazze Şeridi'ndeki bir hastanede tedavi altına alındı. (Samar Abu Elouf/The New York Times)
16 aylık Melisya Joudeh, 6 Kasım 2023'te Gazze Şeridi'ndeki bir hastanede tedavi altına alındı. (Samar Abu Elouf/The New York Times)

Hiba Yazbek / New York Times

UNICEF'in tahminlerine göre Gazze Şeridi'nde en az 17 bin çocuğun ya refakatçisi yok ya da ailelerden ayrı bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar. UNICEF Gazze'yi ‘dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer’ olarak tanımlarken, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta bölgeyi ‘binlerce çocuk için bir mezarlığa’ dönüştürdüğünü söyledi. UNICEF, derinleşen insani kriz ve yakın bir kıtlık riskine ilişkin uyarıların yanı sıra çok sayıda çocuğun yetersiz beslendiğini ve hasta olduğunu söyledi.

Sayının doğrulanması neredeyse imkansız

Kurum sözcüsü Jonathan Crickx, her biri yürek parçalayan bir kayıp ve keder öyküsü olan refakatsiz çocukların sayısının tahmini olduğunu, zira mevcut güvenlik ve insani koşullar nedeniyle tam olarak doğrulanmasını neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Gazze ziyaretinin ardından konuşan Crickx “Bu istatistiklerin her birinin arkasında bu korkunç yeni gerçeklikle yüzleşmeye çalışan bir çocuk var” dedi.

Savaş gibi durumlarda geniş aile üyeleri genellikle anne babasından ayrı düşen ya da yetim kalan çocukları yanlarına alır. Ancak Gazze'deki gıda, su ve barınak sıkıntısı nedeniyle kendi çocuklarına bile bakmakta zorlanan geniş aileler, refakatçisiz kalan diğer çocukları himayelerine alamıyor.

Kimlik tespiti için adlarını derilerine kazıyorlar

Gazze'deki yetkililere ve uluslararası kuruluşlara göre 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülen 27.000 Filistinlinin yaklaşık %40'ını çocuklar oluşturuyor. İsrail'in Gazze'ye yaptığı bombardımanının boyutları göz önüne alındığında, bazı ebeveynler hayatta kalma şanslarını artırmak için çocuklarını farklı bölgelerdeki akrabalarına gönderiyor. Diğer aileler ise kaybolmaları, yetim kalmaları ya da öldürülmeleri durumunda kimliklerinin tespit edilebilmesi için çocuklarının isimlerini derilerine kazıyor.

Gazze'deki hastaneler İsrail'in hava saldırılarından sonra tedavi için tek başına gelen o kadar çok yaralı çocuğu tedavi etti ki, sağlık çalışanları savaşın başlarında yeni bir kısaltma icat etti: YÇHKAİ (Yaralı Çocuk, Hayatta Kalan Ailesi Yok).

1,2 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı var

Crickx, savaşın Gazze'deki çocukların ruh sağlığını da ciddi şekilde etkilediğini söyledi. UNICEF, 7 Ekim'den önce 500.000'den fazla çocuğun zihinsel ve duygusal sağlıkları konusunda yardıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyordu. Crickx, şimdi ise Gazze'deki 1,2 milyon çocuğun neredeyse tamamının yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Çocukların son derece yüksek düzeyde sürekli kaygı belirtileri gösterdiğini söyleyen Crickx, birçoğunun uyuyamadığını ve bombalamaları her duyduklarında duygusal patlamalar ya da panik yaşadıklarını sözlerine ekledi.

© 2024 The New York Times Company