08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2024 09:33 | Son Güncelleme: 08.10.2024 09:39

New York Times yazdı: 7 Ekim'den bir yıl sonra İsrail 4 cepheli bir savaşta

Orta Doğu'daki savaşın başlamasının üzerinden bir yıl geçti. Ancak hala biteceğine dair bir işaret yok. New York Times, İsrail'in Hamas ile başlayan savaşının Hizbullah, Husiler ve Kassam Tugayları ile dört cepheli bir savaşa döndüğünü yazdı
New York Times yazdı: 7 Ekim'den bir yıl sonra İsrail 4 cepheli bir savaşta

Matthew Mpoke Bigg, Bilal Shbair ve Euan Ward / The New York Times

İsrail ordusu, Hamas'ın sınır ötesi saldırısından bu yana geçen bir yılda çatışmaların ne kadar yayıldığının bir işareti olarak, pazartesi günü güney Lübnan'a yönelik yoğun bir yaylım ateşi ve Gazze Şeridi'nin güneyinde Hamas'ı hedef alan bir misilleme saldırısı ile iki cephede saldırılarını sürdürdü. İsrailliler 7 Ekim 2023'te Gazze'de savaşa yol açan saldırıyı anarken, Hamas “işgalin derinliklerini” hedef aldığını söyleyerek Tel Aviv'e nadir görülen bir roket saldırısı düzenledi. Roket saldırısı çok az hasar verdi ve saatler sonra İsrail, roketleri ateşleyen roketatara saldırdığını söyleyerek karşılık verdi. 

İsrail ayrıca Hizbullah'ın sınır ötesine roket atmasını engellemek amacıyla geçen hafta başlattığı kara harekâtını desteklemek üzere Lübnan'a daha fazla asker gönderdi. Başka bir cephede ise ordu, yaklaşık bin 600 km ötedeki Yemen'de üslenen Husi savaşçılar tarafından İsrail'e atılan bir füzenin önlendiğini açıkladı. Hepsi İran tarafından desteklenen bu gruplara karşı yürütülen askeri faaliyetin kapsamı, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıyı yönetmesinden bir yıl sonra çatışmaların nasıl genişlediğini açıkça ortaya koydu. O gün yaklaşık bin 200 kişi öldürülmüş ve 250'den fazla kişi kaçırılmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, büyük bölümü İsrail hava saldırılarıyla olmak üzere 40 binden fazla insanın öldürüldüğü Gazze ve Lübnan işgallerine ek olarak, 1 Ekim'de ülkesine yaklaşık 200 füze fırlatan İran'a misilleme yapma sözü verdi. Uzmanlara göre İsrail'in Gazze'deki şiddetli hava ve kara savaşı Hamas'ın ana askeri birimlerini büyük ölçüde yok etti ancak grup İsrail'e roket yöneltmeye devam ediyor ve bazen ülkenin hava savunmasını delebiliyor. Pazartesi günkü roket atışları, İsrail'in saldırılarına rağmen Hamas'ın askeri kapasitesini koruduğunu göstermeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde pazartesi günü grubun internet sitesinde yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail'e karşı “uzun, acı verici ve son derece maliyetli bir yıpratma savaşı” vermeye devam edeceğini söyledi. 

© 2024 The New York Times Company