15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 10:30 | Son Güncelleme: 15.10.2024 10:34

New York Times yazdı: Afrika'da 2 milyon çocuk neden açlıktan ölebilir?

Yaklaşık iki milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölebilir çünkü bu durumu tedavi etmek için kullanılan bir ürün dört ülkede tükenmek üzere. New York Times Afrika'da çocukları bekleyen tehlikeyi yazdı
Fotoğraf: Ivor Prickett/The New York Times
Fotoğraf: Ivor Prickett/The New York Times

Apoorva Mandavilli / The New York Times

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu pazartesi günü yaptığı açıklamada, yetersiz beslenmenin tedavisinde kullanılan bir ürünün azlığı nedeniyle yaklaşık 2 milyon çocuğun ölebileceğini söyledi. Buna göre Mali, Nijerya, Nijer ve Çad kullanıma hazır terapötik gıda olarak adlandırılan yer fıstığı bazlı, yüksek besin içerikli ürün stoklarını tüketti ya da tüketmek üzere. Aralarında Güney Sudan, Kongo ve Uganda'nın da bulunduğu sekiz ülkenin de 2025 yılı ortalarına kadar stokları tükenebilir. 

UNICEF'in çocuk beslenmesi ve gelişiminden sorumlu direktörü Victor Aguayo yaptığı açıklamada, “Bu sessiz katille mücadele eden yaklaşık 2 milyon çocuğun hayatını kurtarmak için şimdi acil harekete geçilmesi gerekiyor” dedi. Şiddetli akut yetersiz beslenme ya da gebelik ve bebeklik döneminde yetersiz beslenme, güvenli içme suyuna sınırlı erişim ve çoklu enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Çocukların boy gelişimi tamamlanmayabilir, ayrıca daha kuru cilde sahip olabilirler ve saçları dökülebilir. Boylarına (veya bebekler söz konusu olduğunda uzunluklarına) göre çok düşük bir kiloya sahip olduklarında veya bacaklarda, kollarda ve yüzde sıvı biriktiğinde bu durum teşhis edilir.

Hastalıklara karşı savunmasızlar

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre şiddetli akut yetersiz beslenme dünya çapında 5 yaşından küçük tahminen 19 milyon çocuğu etkiliyor ve her yıl çocuklar arasında yaklaşık 400 bin ölümden sorumlu olabilir. Ciddi derecede yetersiz beslenen çocukların bağışıklık sistemi zayıftır ve bu da onları yoksul ülkelerde, özellikle de kriz bölgelerinde yaygın olan ishal, zatürre, sıtma ve kızamık gibi hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor.

UNICEF, şiddetli zayıflığı olan çocukları tedavi etmek için kullanıma hazır terapötik gıdalara güveniyor. Diğer kuruluşlar da yetersiz beslenmenin daha az ciddi aşamalarındaki çocuklara yardım etmek için benzer ürünler kullanıyor. Çocuklar tehlikeyi atlatmadan önce tıbbi bakımla birlikte sekiz haftaya kadar gıdaya ihtiyaç duyabilirler. UNICEF, 2023 yılında gıdanın ihtiyacı olan çocukların yaklaşık yüzde 73'üne ulaştığını ve 5 yaşından küçük 1,2 milyon çocuğun ölümünü önlediğini tahmin ediyor.

Ancak savaş, iç çatışmalar, iklim değişikliği ve küresel tedarik zincirlerini raydan çıkaran ekonomik krizler, Afrika'nın Sahel bölgesindeki uzun süreli kuraklık ve seller gibi açlık acil durumlarına katkıda bulundu. Mali'de gıda stokları temmuz ayı sonunda tükenmeye başladı. Çad ve Nijer'de bu ay sonuna kadar, Kamerun'da ise yıl sonuna kadar stokların tükenmesi bekleniyor. UNICEF 2022'den bu yana yetersiz beslenme programlarını desteklemek için yaklaşık 933 milyon dolar topladı. ABD'nin kısa süre önce yaptığı 100 milyon dolarlık bağışa ek olarak, gıda tedarikini yenilemek için şimdi 165 milyon dolarlık bağış çağrısında bulunuyor.

© 2024 The New York Times Company