06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 13:27 | Son Güncelleme: 08.03.2024 15:20

New York Times yazdı: Altman'ın görevden alınmasında kilit rol oynayan OpenAI yöneticisi

Üç buçuk ay önce OpenAI CEO'su Sam Altman'ın, kısa süreliğine de olsa görevden alınmasına dair tartışmalar sürüyor. Bir hukuk firması söz konusu döneme dair rapor hazırlarken şirketin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati'nin olaydaki etkisi ortaya çıktı
Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times
Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times

Mike Isaac, Tripp Mickle ve Cade Metz / The New York Times

OpenAI yönetim kurulunun, yüksek profilli yapay zeka şirketinin CEO'su Sam Altman'ı kısa süreliğine görevden almasının üzerinden üç aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, yönetim kurulunu böylesine dramatik bir hamle yapmaya iten şeyin tam olarak ne olduğuna dair sorular devam ediyor. Önümüzdeki günlerde dışarıdan bir hukuk firmasının hazırlaması beklenen bir rapor, yönetim kurulunun kararına ve Altman'ın şirkete dönmesinden önceki kaotik beş güne daha fazla ışık tutabilir. Ancak rapor beklentisi arttıkça, OpenAI'nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati'nin Altman'ın görevden alınmasında oynadığı rol hakkında daha önce açıklanmayan ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Endişelerini kurulla paylaştı

Murati, Altman'a özel bir not yazarak yönetimiyle ilgili sorularını dile getirdi ve endişelerini yönetim kuruluyla da paylaştı. Yönetim kurulunun tartışmaları hakkında bilgi sahibi olan ve konunun hassas doğası nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre bu hareket yönetim kurulunun Altman'ı görevden alma kararını desteklemeye yardımcı oldu.

Aynı dönemde, OpenAI'ın kurucu ortağı Ilya Sutskever de benzer endişelerini dile getirerek Altman'ın manipülatif davranış geçmişine atıfta bulundu. Her iki yönetici de Altman ile bir sıcak bir soğuk bir ilişki içinde olduklarını ifade ettiler. Belirli örnekler verip vermedikleri net olmamakla birlikte, yöneticiler Altman'ın bazen kararlarını desteklemeyen yöneticileri dışlayarak toksik bir çalışma ortamı yarattığını söylediler. Her iki yönetici de Altman'ın şirkete geri dönmesini kamuoyu önünde desteklemiş olsa da, Murati'nin yönetim kuruluyla olan etkileşimleri OpenAI'ın üst düzeylerinde yaşanan sorunlar hakkında fikir veriyor.

"Murati de dönmesini istedi"

Soruşturmayı yürüten hukuk firması WilmerHale'in süreci yakın zamanda tamamlaması bekleniyor. Bazı kişiler, şirketin aynı zamanda yeni bir yönetim kurulu açıklaması beklendiğini söyledi. Altman'ın Kasım ayında şirkete dönmesinin ardından birkaç yönetici yönetim kurulundan ayrıldı. OpenAI sözcüsü Hannah Wong yaptığı açıklamada, Murati'nin geçici CEO olarak görev yaptığı dönemde liderlik ettiği şirketin üst düzey yönetici ekibinin, OpenAI çalışanlarının yüzde 95'i tarafından imzalanan açık bir mektupta olduğu gibi, oybirliğiyle Altman'ın geri dönmesini istediğini belirtti.

Wong, "Ekibinden gelen güçlü destek, kendisinin farklı bakış açılarına açık, karmaşık zorlukları çözmeye istekli ve ekibine özen gösteren etkili bir CEO olduğunun altını çiziyor. Asılsız iddialara karşı bağımsız incelemeden elde edilecek bulguları dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Altman konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Murati ise yorum talebine yanıt vermedi. Sutskever'in avukatı Alex Weingarten, yönetim kuruluna başvurduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğunu söyledi.

(New York Times Aralık ayında OpenAI ve Microsoft'a yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı). 

Kasım ayından bu yana OpenAI ve yatırımcıları, teknoloji endüstrisinin en önemli girişimlerinden birini altüst etme tehdidinde bulunan olayın etkilerini kontrol altına almak için çabaladı. OpenAI'a son finansman turunda 80 milyar dolardan fazla değer biçilmişti. OpenAI'da kalan 700'den fazla çalışanın çoğu (Altman kovulduğunda birçoğu işten ayrılmakla tehdit etti) Kasım ayında yaşananları geride bırakmayı umuyor. 

Ancak WilmerHale soruşturmasının Altman'ın işten çıkarılmasını çevreleyen olayların kapsamlı bir muhasebesini yapacağını umut eden başkaları da var. Raporun tamamının mı yoksa bir özetinin mi kamuoyuna açıklanacağı henüz belli değil. Altman'ın kovulduğu sırada OpenAI'ın altı kişilik yönetim kurulunda Sutskever, Georgetown Üniversitesi düşünce kuruluşunda çalışan bir yapay zeka araştırmacısı olan Helen Toner, eski bir Facebook yöneticisi olan Adam D'Angelo, şirketin kurucu ortağı ve başkanı Greg Brockman, RAND Corp'ta yardımcı üst düzey yönetim bilimcisi olan Tasha McCauley ve Altman yer alıyordu.

Kurul üç kişiye indirildi

Altman'ın göreve iadesinin bir koşulu olarak, yöneticiler OpenAI'ın yönetim kurulunu daha çeşitli ve bağımsız bir dizi yöneticiyi içerecek şekilde değiştirmeyi kabul ettiler. Altı kişilik yönetim kurulu üç kişilik geçici bir kurula indirildi: Eski bir Salesforce ve Facebook yöneticisi olan Bret Taylor, yeni bir dizi direktörün atanmasına yardımcı olan yönetim kurulu başkanı olarak katıldı. Eski Hazine Bakanı Lawrence H. Summers da kurula katıldı. D'Angelo yönetim kurulunda kalmaya devam ediyor.

© 2024 The New York Times Company