20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 04.12.2022 11:40 | Son Güncelleme: 04.12.2022 12:16

Sam Bankman-Fried, Wall Street Journal'a konuştu: Milyarlarca dolara ne olduğunu açıklayamıyorum

Bahamalar'daki evinde Wall Street Journal'a konuşan FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, Alameda Research'ün hesaplarına gönderilen milyarlarca dolara ne olduğunu çözemediğini söyledi. Ortada bir hırsızlık olmadığını yineleyen eski CEO, aptalca bir sürü hata yaptığını aktardı
Sam Bankman-Fried, Wall Street Journal'a konuştu: Milyarlarca dolara ne olduğunu açıklayamıyorum

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, başarısız kripto para borsasının müşterilerinin ticaret şirketi Alameda Research'ün banka hesaplarına gönderdiği milyarlarca dolara ne olduğunu açıklayamadığını söyledi. Ayrıca, paralarının yalnızca kendilerine ait olduğu söylenen FTX müşterilerinin yatırdığı paranın aslında Alameda'ya ödünç verilmiş olma olasılığını da değerlendirdiğini belirtti. 

"En yakın arkadaşlarım benimle konuşmak istemiyorlar"

The Wall Street Journal, Bankman-Fried ile Bahamalar'daki lüks güvenlikli site Albany'deki dairesinde röportaj yaptı. Bankman-Fried, bazıları son günlerde profesyonel bir golf turnuvasını haber yapmak için Albany'ye sızan paparazzilerden kaçınmak için saklandığını, bu nedenle daireden neredeyse hiç dışarı çıkmadığını anlattı. Bankman-Fried, "En yakın arkadaşlarımın ve meslektaşlarımın çoğu değil artık değil… Sanırım şu anda benimle konuşmak istemiyorlar” dedi. 

"Alameda'nın işleyişi hakkında çok az bilgim var"

WSJ'ye verdiği röportajda Bankman-Fried, Alameda’nın yüzde 90’ına sahip olmasına rağmen işleyişi hakkında çok az bilgisi olduğunu anlattı. Eski kripto milyarderi, “FTX müşterleri Alameda hesaplarına 5 milyar dolardan fazla para yatırdı. Alameda'ya bağlandılar ve bundan sonra olanlar hakkında yalnızca spekülasyon yapabilirim” dedi.  

Bankman-Fried'ın açıklamaları, Alameda banka hesaplarına akan FTX müşteri fonlarının hem FTX müşteri fonları hem de Alameda'nın ticaret pozisyonlarının bir parçası olarak iki yerde kaydedilebileceğini öne sürüyor. Böyle bir çift kayıt, FTX'in ve Alameda'nın bilançolarında gerçekte olmayan varlıklarla birlikte büyük bir boşluk yaratabilirdi. Bankman-Fried, çift sayımın FTX'in mali durumlarını etkilediğini yalanladı ancak Alameda'nın yükümlülüklerinin tam olarak kaydedilmemiş olabileceğini kabul etti. Bankman-Fried, "Bunu sorumlu bir şekilde yapmanın birçok yolu var. Açıkçası bizim yaptığımız onlardan biri değildi” dedi. 

Geçen ay kapanana kadar, FTX dünyanın en büyük kripto para borsalarından biriydi ve 30 yaşındaki Bay Bankman-Fried, kripto endüstrisinin en büyük yıldızlarından biriydi. Dünyanın dört bir yanından kripto meraklıları, dijital varlıkları alıp satabilmek için FTX'e para yatırdı. Alameda, borsanın en büyük katılımcılarından biri olan FTX'te de alıcı ve satıcıydı. Hem FTX hem de Alameda, Kasım ayında iflas etti. 

Kayıp milyarların kaderi iflas davasının merkezinde yer yer alıyor ancak çözmek karmaşık olacak. FTX'in yeni CEO’su, firmanın finansal raporlamasının güvenilmez olduğunu söyledi ve FTX'in müşteri fonlarının kötüye kullanımını gizlemek için yazılım kullandığını belirtti.

"Ne olduğunu anlayacak durumda değildim"

Bankman-Fried, kusurlu sistemler nedeniyle Alameda'nın FTX'teki işlemlerinin boyutunu fark etmediğini söyledi. FTX yöneticilerinin büyük tüccarların bahislerini izlemek için kullandıkları kontrol panelinin, Alameda banka hesaplarına aktarılan müşteri fonlarını düzgün bir şekilde hesaba katmadığını, bunun da Alameda'nın alım satımlarının büyük boyutunu ve riskliliğini karartan bir gözetim olduğunu aktardı.

FTX’in CEO’su olarak işlere fazla gömüldüğünü ve 2017’de kurduğu ticaret firmasında yükselen risklere dikkat edemeyecek kadar diğer projelerle meşgul olduğunu ifade eden Bankman-Fried, “Alameda’da ne olduğunu anlayacak durumda değildim” dedi. Bankman-Fried, son medya röportajlarındaki yorumlarını yineleyerek, dolandırıcılık yaptığını veya müşteri fonlarını kasıtlı olarak kötüye kullandığını reddetti.

"Kullanım koşullarının her satırını bilmiyorum"

Yine de Journal'a verdiği demeçte, FTX'in hizmet şartlarını çiğnemiş olma olasılığını göz ardı etmedi. FTX yüksek riskli, marj ticareti olarak bilinen bir uygulamayla müşterilerin yalnızca kendi fonlarıyla yapabileceklerinden daha büyük işlemler yapmaları için borç almalarına izin verdi. Ödünç aldıkları fonlar, borç veren olmak için kaydolan diğer müşteriler tarafından doldurulan bir havuzdan geldi. 

Ancak yalnızca bazı müşteriler bu marj kredisine katılmayı kabul etti. Diğer müşteriler için, FTX'in 62 sayfalık hizmet şartları belgesi, bir kullanıcının hesabındaki dijital varlıkların FTX'e değil, o kullanıcıya ait olduğunu belirtiyor.  Bu, onların ödünç verilmesini ve riske atılmasını engellemesi gereken bir hüküm. Bankman-Fried, "Kullanım koşullarının ihlal edildiğini bilmiyorum. Kullanım koşullarının her satırını bilmiyorum. Olmadığını güvenle söyleyemem ama bilmiyorum” dedi. 

"Başkalarıyla alay edeceğim hatalar"

Kendini inek olarak tanımlayan ve Massachusetts Institute of Technology'de fizik okuyan Bankman-Fried, kripto milyarderi olduğunda ün kazandı. FTX'i tanıtmak için futbol yıldızı Tom Brady ve süper model Gisele Bündchen gibi ünlüleri işe aldı. Şimdi, şöhretin muhakemesini gölgelemiş olabileceğini söylüyor. Bankman-Fried, "Özellikle hoşuma gittiğinden bile değil. Keşfetmesi çok heyecan verici görünen birçok fırsat ve kapı açtı. Ve aklım başka yerlere gitti ve gerçekten dikkatim dağıldı” ifadelerini kullandı. 

Kripto topluluğunda Bankman-Fried'i eleştirenler, onun zekasına sahip birinin yanlışlıkla milyarlarca dolar kaybedebileceği fikrini sorguladı ve parayı bilerek aldığını öne sürdü. Ortada hırsızlık olmadığını savunan Bankman-Fried, "Kendime sıkça aptallık gibi görünen bir dizi hatayı nasıl yaptığımı soruyorum. Başkasını yaptığım için alay ettiğimi görebildiğim türden hatalara benziyorlar” diye konuştu.