20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2024 12:14 | Son Güncelleme: 15.09.2024 12:19

New York Times yazdı: Boeing grevi kolay bir şekilde sona ermeyecek

ABD'deki sendikalı işçiler son zamanlar daha iyi sosyal haklar için eylem yapıyor ancak on binlerce Boeing çalışanının grevi en cesur girişimlerden biri. New York Times hem şirketle hem de sendikayla anlaşamayan işçilerin grevinin zor çözüleceğini yazdı
Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times
Fotoğraf: Grant Hindsley/The New York Times

Peter Eavis / The New York Times

Binlerce Boeing çalışanı yeni bir iş sözleşmesini reddederek cuma günü grev başlattığında, sadece yönetimle değil aynı zamanda önerilen anlaşmayı destekleyen sendikalarının liderleriyle de anlaşmazlığa düştüler. Şimdi, herhangi bir anlaşmaya varma girişimi, Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Sendikası'nın tabanının taleplerini dikkate almak zorunda. Ancak önemli ölçüde daha yüksek ücret artışları gibi istedikleri şeyler yönetime fazla gelebilir. Uzmanlar grev oylamasının gücünün sendikanın daha iyi bir anlaşma elde etmesine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Louis'deki Washington Üniversitesi'nde işgücü üzerine çalışan bir sosyolog olan Jake Rosenfeld, “Bu durum kesinlikle sendika açısından utanç verici. Ama aynı zamanda müzakereler yeniden başladığında sendikanın eline bir koz da veriyor" dedi. Boeing ise ticari jet üretimindeki yavaşlamanın büyük mali kayıplara yol açmasının ardından zor bir durumda. Boeing'in finans müdürü Brian West, grevin “toparlanmayı tehlikeye atacağını” söyledi ancak yönetimin bir anlaşma yapmak için konuşmaya istekli olduğunu da belirtti.

Boeing, sözleşme kapsamındaki tüm işler için ücretlere ortalama yüzde 25 zam yapmayı teklif ettiğini ve daha büyük artışların düşük ücretli çalışanlara yapılacağını açıkladı. Şirkette altı yıl veya daha uzun süredir çalışan işçiler, asgari ücret alanlardan önemli ölçüde daha fazla kazanıyor. Çalışanlar ise 40'lık bir ücret artışı istediler. Emeklilik maaşı da önemli bir konu. Boeing on yıl önce emeklilikte öngörülebilir bir meblağ ödeyen bir tür emeklilik ikramiyesi sunmayı bıraktı. Sendika üyeleri yeni bir sözleşmeyle emeklilik maaşının geri gelmesini istiyor ve yönetim tarafından sunulan ek katkıların yeterli olmadığını söylüyor.

Grev, Boeing'in mali durumu ve müşterileri ile kamuoyu nezdindeki itibarı açısından kritik bir döneme denk geliyor. Şirket, 2018 ve 2019'da 737 Max uçağının ölümcül kazalarının sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Küresel hava seyahatlerinde ciddi bir düşüşe ve tedarik zincirinde tıkanıklıklara neden olan pandemi Boeing'in işlerine darbe vurdu. Bu yıl da bir uçağın gövde paneli uçuş sırasında patladı. Moody's Investors Service cuma günü yaptığı açıklamada Boeing'in kredi notunu yatırım yapılamaz seviyeye düşürüp düşürmemeyi değerlendirdiğini belirtti.

© 2024 The New York Times Company