23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 13:47 | Son Güncelleme: 26.06.2024 14:26

New York Times yazdı: Çinli çalışan anneler neden daha fazla bebek istemiyor?

Çin düşen nüfus oranına karşı kadınları çocuk doğurmaya teşvik etmeye çalışıyor. Ancak tek çocuk politikasının uygulandığı dönemde doğan ve çalışan annelerini örnek alan kadınlar ikinci bir çocuk yapmayı düşünmüyor. New York Times çalışan annelere neden ikinci çocuğu istemediklerini sordu
New York Times yazdı: Çinli çalışan anneler neden daha fazla bebek istemiyor?

Isabelle Qian / The New York Times

Biri bir finans şirketinde ekip yönetiyor ve kocasından daha fazla kazanıyor. Bir diğeri devlet memuru olma hayalinin peşinden gidiyor. Bir üçüncüsü ise ailenin geçimini sağlayan kişi olmayı arzulayan, kendini geliştirmeye çalışan bir influencer. Hepsinin küçük bir çocuğu var ve kocası ne derse desin ya da yaşlanan nüfustan endişe duyan Çin hükümeti ne gibi teşvikler sunarsa sunsun başka bir çocuk istemiyorlar. Çin'in tek çocuk politikası günleri geride kaldı. Kısa süre önce düzenlenen bir siyasi forumda Başkan Şi Cinping kadınları daha fazla ailevi sorumluluk üstlenmeye ve "Çin ulusunun geleneksel erdemlerini ileriye taşımadaki eşsiz rollerini oynamaya" çağırdı.

Anneleri örnek oldu

Bu kadınlar kendileri için farklı bir rol görüyorlar. Bu kuşak küçük ailelerde doğdu, pek çok kız çocuğu tek çocuk olarak büyüdü ve eskiden sadece erkek çocuklara verilen fırsatlara sahip oldu. Bakacak birden fazla çocuğu olmayan kendi anneleri genellikle çalışıyordu ve kızlarına da aynı şeyi yapmaları için örnek oldu. New York Times üç çalışan anneden günlük yaşamlarını ve Çin'in doğum yanlısı gündemini neden tercih etmediklerini anlatmalarını istedi.

Joyce Zhao üç yıl boyunca Pekin'de küçük bir teknoloji şirketinde proje yöneticisi olarak çalıştı ve terfi bekliyordu. Ancak oğlu Ming'e hamile kaldığında beklentileri azaldı. Kendisine liderlik rolü verilmesi için bastıran bir kadın olan patronu, Zhao beş aylık bir doğum iznindeyken ekipten ayrıldı. İşe döndüğünde, yeni patronu ona geride kaldığını ve daha çok çalışması gerektiğini söyledi. Ming'in ilk doğum gününden birkaç ay sonra Zhao çalıştığı şirketten ayrılmaya karar verdi ve Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden birinde işe girdi.

"Her şeyimi almalarına izin veremem"

Kocası ikinci bir çocuk istiyor ama Zhao bu konuyla ilgilenmiyor. Günleri zaten yeterince yorucu geçiyor. İşe dört saatte gidip gelmesi, uzun çalışma saatleri, eve Ming'in yatma vaktinden çok sonra gelmesi anlamına geliyor. Sabah 6:30'da kalkıyor ve bir saat kitap okuyup egzersiz yapıyor, bir saat de oğluyla oynayıp kahvaltı ediyor. Zhao, üniversiteden sonra daha yüksek maaşlı bir işe girmek için devlet memuru olma hayalini bir kenara bıraktı. Şimdi, evliliği ve çocuk doğurmayı bir kenara bırakarak, zorluğuyla nam salmış devlet memurluğu sınavına çalışmayı planlıyor. Zhao, "Zamanımı, enerjimi ve paramı farklı bölümlere ayırıyorum, en büyük kısmını kendime ayırıyorum, geri kalanı aileme, kocama ve oğluma gidiyor. Onların benim her şeyimi almasına izin veremem" dedi.

Guo Chunlei evlenmeden önce doğudaki Hangzhou kentinde bir bankada çalışıyordu ve Çin standartlarına göre makul sayılabilecek şekilde ayda yaklaşık 2 bin dolar kazanıyordu. Ailesi ona küçük bir daire ve bir araba almış, o da maaşının çoğunu güzellik, moda ve seyahat için harcamış. 2022'de bebek sahibi olmaya karar verdiğinde, inşaat sektöründe hızla büyüyen bir aile şirketini yöneten kocası ve kayınvalidesi, çocuğa daha fazla zaman ayırabilmek için onu daha az talepkar bir işe geçmeye teşvik etti. Guo bunu kabul etti ve halka açık bir şirkette muhasebeci olarak işe başladı. Ancak iş tatmin edici değildi ve eskiden kazandığının yalnızca üçte birini kazanıyordu.

Daha fazla kazanmaya başladı

Maaşındaki azalış giderek daha büyük bir sorun haline geldi. Kızı Tianyi büyüdükçe masraflar da artmaya başladı. Sadece erken eğitim dersleri maaşının üçte birini tüketiyordu. Ekstra para ve bir amaç arayışına giren Guo, geçen yıl yaşam tarzı uygulaması Xiaohongshu'da bir anne-influencer hesabı açtı. Kızı için geleneksel bir Çin doğum günü partisi planlamakla ilgili yazdığı bir gönderi on binlerce kez görüntülendi ve marka işbirliklerine kapı açtı. 

Artık hafta içi akşamlarını yazı yazarak, fotoğrafları düzenleyerek ve ürün araştırması yaparak geçiriyor. Tianyi ile yakındaki parklarda fotoğraf çekimleri hafta sonu aile aktivitesi haline geldi. Guo'nun hesabı 10 binden fazla takipçi topladı ve ürün sponsorluklarından günlük işinden daha fazla para getiriyor. Tam zamanlı bir influencer olmayı düşünüyor ve ailesinin ana geçimini üstlenmek istiyor. 

Bugün Çin'de çalışan pek çok kadın gibi Tang Pingjuan da kendisinden önce gelen pek çok kadından daha yüksek beklentilere sahip. Eski tek çocuk politikası altında büyürken, tren makinisti olan babasının ve öğretmen olan annesinin tüm ilgisine sahip olduğunu hatırlıyor. Kendi kuşağındaki pek çok kız çocuğu gibi, bir zamanlar erkeklere tanınan fırsatlar ona da tanınmış.  Üniversiteye gitme zamanı geldiğinde Tang, erkeklerin egemen olduğu bir alan olan matematik alanında eğitim almak için evinden yüzlerce kilometre uzağa gitti. 1990'da yüzde 1'den az olan Çinli kadınların neredeyse üçte biri artık üniversite diplomasına sahip.

"Kendim için bir şeyler yapmak istiyorum"

Tang mezun olduktan sonra finans alanında bir iş buldu ve 25 yaşındayken bir yıl izin alarak birikimlerini bir düzineden fazla ülkeyi gezmek için kullandı. Şimdi kocası ve 4 yaşındaki kızı Ning ile birlikte yaşadığı hareketli metropol Guangzhou'da özel bir finans şirketinde bir ekibi yönetiyor. Son zamanlarda, yakınlardaki Shenzhen kentinde ailesinden ayrı kalmak anlamına gelebilecek umut verici bir iş fırsatını değerlendiriyor. Kocası ve kayınvalidesi bu taşınmaya karşı çıksa da Tang geride kalmak istemiyor. İkinci bir çocuğu tamamen göz ardı etmediğini ancak şu anda düşündüğü bir şey olmadığını söyledi. Tang, "Kendimi ailemin önüne koyduğum için bencil hissediyorum ama hayat uzun ve kendim için bir şeyler yapmak istiyorum" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company