19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 11:26 | Son Güncelleme: 02.09.2024 11:51

New York Times yazdı: Doğu Almanya'daki eyalet seçimlerinde öne çıkanlar

Almanya'da pazar günü yapılan seçimlerde Aşırı sağcı AfD, iki eyalette çok başarılı bir gece geçirdi. Ancak seçimden tek dikkat çeken sonuç bu olmadı. New York Times, Doğu Almanya eyalet seçimlerinin öne çıkanlarını yazdı
Almanya'da 11 Ağustos 2024 tarihinde düzenlenen bir etkinlikte Reich bayraklı protestocular. Bu bayraklar aslında Nazi rejimine karşı direnişin bir sembolüydü ancak günümüzde aşırı sağ tarafından kullanılıyor (Fotoğraf: Ingmar Nolting/NYT)
Almanya'da 11 Ağustos 2024 tarihinde düzenlenen bir etkinlikte Reich bayraklı protestocular. Bu bayraklar aslında Nazi rejimine karşı direnişin bir sembolüydü ancak günümüzde aşırı sağ tarafından kullanılıyor (Fotoğraf: Ingmar Nolting/NYT)

Christopher F. Schuetze / The New York Times

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), pazar günü iki Doğu Almanya eyaletinde çok başarılı bir gece geçirdi ve seçmenlerin neredeyse üçte biri, Alman iç istihbaratı tarafından aşırılık yanlısı olarak sınıflandırılan partiye oy verdi. Ancak Nazi Almanya'sının sona ermesinin üzerinden seksen yıldan az bir süre geçmesine rağmen aşırı sağcı bir partinin iki Alman eyaletinde bu kadar başarılı olması sembolik açıdan endişe verici olsa da, Almanya'nın ulusal siyaseti üzerindeki etkisi muhtemelen sınırlı olacaktır. Pazar günü iki eyalette rekor sayıda seçmen sandığa gitmiş olsa da, tüm Almanların sadece yüzde 7'si oy kullanma hakkına sahipti.

AfD'nin kolayca müttefik bulması da beklenmiyor. Pazar günü eyalet meclisinde sandalye kazanan diğer tüm partiler, hükümette demokratik istikrarı sağlamayı amaçlayan bir stratejiyle aşırı sağla işbirliği yapmamayı taahhüt ettiler. Yine de seçimlerin tahmin edilmesi zor etkileri olacak, özellikle de geçen yıl var olmayan aşırı sol bir partinin başarısı üzerinde. İki eyaletten daha küçük olan Thüringen'de seçmenlerin neredeyse yarısı aşırılık yanlısı partileri seçti; bu da liderlerinin istikrarlı ve işleyen bir hükümet kurmaları için partileri gelecek haftalarda zor uzlaşmalar yapmaya zorlayacak.

Ana akım Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) birinci geldiği Saksonya'da işler biraz daha kolay, çünkü kısmen Yeşiller ve Sosyal Demokratlar azınlık hükümetinde rol alabilirler. İşte seçimden çıkarılacak bazı sonuçlar:

Aşırı sağ eski komünist doğuda yükselişte

Thüringen'de oyların yaklaşık yüzde 33'ünü, Saksonya'da ise yüzde 31'ini alan AfD, 11 yıl önce Avrupa karşıtı bir parti olarak kurulduğundan bu yana eyalet çapında en yüksek oy oranına ulaştı. AfD'nin Thüringen'de birinci parti olması eyalet yönetimini zora sokabilir. AfD'nin eyalet lideri Björn Höcke pazar günü yaptığı açıklamada, en büyük parti olarak AfD'nin koalisyon ortakları arayacağını duyurdu. Ancak bu muhtemelen boşuna bir çaba olacak. Daha da önemlisi, AfD'nin Thüringen eyalet meclisinde, eyalet anayasasının değiştirilmesi de dahil olmak üzere, milletvekillerinin üçte ikisinin onayını gerektiren bazı kritik oylamaları engellemeye yetecek kadar sandalye kazandı.

AfD doğu eyaletlerinde başarılı olsa da Almanya'nın batısında başarılı olamadı. Avrupa Birliği'nde haziran ayında yapılan parlamento seçimlerinde parti ülke genelinde yüzde 15,9 oranında oy aldı. Yine de AfD'deki yükseliş ana akım partilerin aşırı sağla ilişkili pozisyonları benimsemesine yardımcı olabilir ve birçok siyasetçi sınır dışı etme kuralları da dahil olmak üzere bazı konularda şimdiden değişti.

Aşırı sol bir parti yeni bir güç olarak ortaya çıktı

Almanca baş harfleri BSW olarak bilinen yeni Sahra Wagenknecht İttifakı tarihi bir gece yaşadı. Ocak ayına kadar kurulmamış olan parti, Thüringen'de oyların yaklaşık yüzde 16'sını, Saksonya'da ise neredeyse yüzde 12'sini aldı. Bu sonuçlar, kimsenin AfD ile çalışmak istemediği gerçeğiyle birleştiğinde, partinin muhtemelen bir ya da iki eyalet hükümetinde yer alacağı anlamına geliyor ki bu bir yıldan daha az bir parti için duyulmamış bir şey.

Partiyi kuran eski komünist Sahra Wagenknecht, Ukrayna'nın silahlandırılmasını destekleyen partilerle koalisyona katılmayacağını söyledi. Wagenknecht'in partisinin ana ilkelerinden biri olan bu tutumunda ne ölçüde ısrar edeceği ya da Şansölye Olaf Scholz'u Ukrayna'ya yardım etmesi için sürekli zorlayan ve her iki eyalet hükümetini de yönetmeyi uman CDU'nun bu konudaki tutumunu değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu. Her iki durumda da pazar günkü seçimler Almanya'nın Ukrayna'yı askeri olarak destekleme isteğini azaltabilir.

Scholz'un koalisyonu daha da zayıfladı

Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi pazar günü her iki eyalet meclisinde de kalmak için yeterli seçmen desteğini alsa da aynı şey iki hükümet ortağı için söylenemezdi. Eyalet meclisine girmek için gereken yüzde 5'in altında oy alan Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) Thüringen eyalet meclisinden atıldı. FDP de Saksonya eyalet parlamentosuna girmek için yeterli sandalye kazanamadı. Seçim sonuçları koalisyonu hemen etkilemese de, bazı üyelerin bir yıl sonraki federal seçimlere kadar koalisyonda kalmayı yeniden düşünmelerine neden olabilir. Ancak koalisyon devam etse bile, koalisyon ortakları gelecek yıl yapılacak seçimlerde sağcıların tepkisinden daha da tedirgin olurken, seçim sonuçlarının yeni ilerici yasaları engellemesi bekleniyor.

Bir ana akım muhalefet hala var

Pazar günü sandıktan birinci çıkan tek ana akım parti, uzun süredir lideri olan Angela Merkel'in 2021'de yeniden başbakanlığa aday olmamasından bu yana Berlin'de muhalefette olan CDU oldu. Pazar günü alınan sonuçlar CDU lideri Friedrich Merz'in işine yarayacak gibi görünüyor. Analistler sonuçların, Merz'in göç gibi konularda daha muhafazakar liderliği altında partinin popülist rakiplerine karşı bir şansı olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Eyaletlerin hükümetlerini kurmalarına daha haftalar varken, Thüringen ve Saksonya'nın CDU'lu bir vali tarafından yönetilmesi muhtemel ki bu da partiye eyalet liderlerinden oluşan Federal Eyaletler Konseyi aracılığıyla Berlin'de daha fazla güç kazandıracaktır. 

© 2024 The New York Times Company