08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 11:48 | Son Güncelleme: 24.07.2024 11:53

New York Times yazdı: Google'ın yapay zeka yatırımlar meyvelerini vermeye başladı

Google'ın ana şirketi Alphabet, ikinci çeyrekte karının yüzde 29 arttığını açıkladı. New York Times şirketin özellikle yapay zeka yatırımları için harcamalarını da artırdığını ancak bunun faydalarını görmeye başladığını yazdı
New York Times yazdı: Google'ın yapay zeka yatırımlar meyvelerini vermeye başladı

Nico Grant / The New York Times

Google, bulut bilişim operasyonlarına ivme kazandırabilecek bir anlaşma olan 23 milyar dolarlık satın alma teklifinin siber güvenlik girişimi Wiz tarafından reddedilmesiyle bir gerileme yaşadı. Ancak Google'ın ana şirketi Alphabet, yatırımcılara anlaşma olmadan da gayet iyi durumda olduğunu hatırlattı. Teknoloji devi, YouTube reklam satışlarındaki artış beklentilerin altında kalsa da, aramalardaki reklamcılığı ve bulut bilişim işletmelerinde güçlü gelir artışı bildirdi ve kârını artırdı. FactSet tarafından derlenen verilere göre Alphabet, ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 84,7 milyar dolar çeyreklik satış gerçekleştirdi ve analistlerin 84,1 milyar dolarlık tahminini az farkla aştı.

İstikrarını hatırlattı

Şirketin kârı yüzde 29 artarak 23,6 milyar dolara yükseldi ve Wall Street'in 22,7 milyar dolarlık beklentisini geçti. Sonuçlar, şirket ek gelir kaynakları ararken bile yatırımcılara Google'ın milyarlarca kişi tarafından kullanılan reklam destekli tüketici hizmetlerinin istikrarını hatırlattı. Google Cloud'u güçlendirmek amacıyla Wiz'i satın alma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, dikkatler Google'ın agresif yapay zeka girişimlerine dönecek. Şirket şimdiden tüm ürünlerine üretken yapay zekayı dahil etti ve teknolojiyi desteklemek için veri merkezlerine ve ilgili donanıma yaptığı harcamaları artırdı. Google yöneticilerine göre bu yatırımlar meyvelerini vermeye başladı.

"Milyarlarca gelir elde etti"

Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, kazanç sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı bir konferans görüşmesinde şirketin yapay zeka girişimlerinin “yeni bir büyüme sağladığını” söyledi. Pichai, “Yılbaşından bu yana, bulut müşterileri için yapay zeka altyapımız ve üretken yapay zeka çözümlerimiz milyarlarca gelir elde etti ve 2 milyondan fazla geliştirici tarafından kullanılıyor” dedi. Şirketin, arama sonuçlarında yer alan cevap özetleri olan “AI Overviews ile büyük ilerleme kaydettiğini” de sözlerine ekledi.

Şirket, geleceğine harcama yapmak için büyük çaba sarf etti. Alphabet, yapay zeka yeteneklerini geliştirmeye devam ederken, ikinci çeyrekte sermaye harcamaları için 13,2 milyar dolar ödediğini ve bir önceki yıl 6,9 milyar dolardan yüzde 91 artış gösterdiğini söyledi. Google, 2022 yılında ekonomik belirsizlik, yükselen faiz oranları ve enflasyonun ortasında başlayan dijital reklamcılık çöküşünün büyük ölçüde üstesinden geldi. Teknoloji pazar payını takip eden Similarweb'in verilerine göre, şirketin arama motoru ve video platformu YouTube, dünyanın en çok ziyaret edilen iki web sitesi olmaya devam ediyor. Bu da onları tüketicilere ulaşmak isteyen reklamverenler için vazgeçilmez hedefler haline getiriyor.

© 2024 The New York Times Company