27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 13:54 | Son Güncelleme: 09.10.2023 14:35

New York Times yazdı: Hamas'ın İsrail'e saldırısı nasıl gerçekleşti?

Gazze'den gelen Hamas savaşçıları cumartesi günü İsraile'e baskın düzenledi. Yüzlerce kişiyi öldürdüler ve bazılarını da kaçırdılar. Hayatta kalanlar saldırı anını New York Times'a anlattı
İsrail askerleri 8 Ekim 2023 Pazar günü İsrail'in Sderot kentinde, silahlı kişilerin bir polis karakolunu ele geçirdiği yerin yakınındaki bir yerleşim bölgesinde Gazze'den gelen Hamas savaşçılarını arıyor (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)
İsrail askerleri 8 Ekim 2023 Pazar günü İsrail'in Sderot kentinde, silahlı kişilerin bir polis karakolunu ele geçirdiği yerin yakınındaki bir yerleşim bölgesinde Gazze'den gelen Hamas savaşçılarını arıyor (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)

Patrick Kingsley, Aaron Boxerman ve Gabby Sobelman / The New York Times

Binlerce genç İsrailli geceyi bir açık hava partisinde dans ederek geçirmiş, birçoğu batik tişörtler ve crop toplar giymişti. Gece bir katliamla sonlandırıldı. Cumartesi günü şafak söktükten hemen sonra yüzlerce Hamas savaşçısı Gazze ve İsrail arasındaki barikatları buldozerlerle aşarak sınır boyunca uzanan çok sayıda İsrail kasabasına girdi ve eğlenilen tarım arazilerine doğru hızla ilerledi. 

İki üst düzey İsrailli yetkiliye göre, militanlar açık arazide koşarak kaçmaya çalışan 100'den fazla kişiyi vurarak öldürdü ve diğerlerini de kaçırdı. The New York Times tarafından doğrulanan videoda savaşçılar bir motosikletle uzaklaşırken, İsrailli bir kadını aralarında tutarken, erkek arkadaşı kolundan çekilerek yaya olarak götürülürken çığlık atıyordu. Hayatta kalanlar genellikle yakındaki çalılıklarda saklanarak bunu başardı, bazıları saatlerce saklandı.

Hayatta kalanlardan biri olan 35 yaşındaki Andrey Peairie, mermi seslerini hemen başlarının üzerinde duyduklarını anlattı. Peairie neler olduğunu daha iyi anlamak için yakındaki bir tepenin zirvesine sürünerek çıktığını söyledi. Bir teknoloji çalışanı olan Peairie, "Duman, alevler ve silah sesleri. Askeri bir geçmişim var ama hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştım" dedi.

En kanlı hafta sonu

Böylece İsrail ve Filistin tarihindeki en kanlı hafta sonlarından biri başlamış oldu. 1973 Arap-İsrail savaşından bu yana uluslarına yönelik en karmaşık saldırının yapıldığını anlatan İsrailliler sayesinde pazar günü ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Üst düzey bir İsrailli askeri yetkili tarafından paylaşılan ilk değerlendirmeye göre yaklaşık 700 İsrailli öldürüldü ve en az 150'si Hamas savaşçıları tarafından rehin alındı. İsrail'de evlerinden kaçırılan çocukların ve büyükanne ve büyükbabaların ve cesetlerle dolu yol kenarlarının videoları yayıldı. Bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü pazar günü daha sonra yaptığı açıklamada çatışmalarda birkaç Amerikan vatandaşının öldüğünü söyledi. Gazzeli sağlık yetkililerine göre, ölçeği şaşırtıcı olan saldırı, İsrail'in şiddetli bir karşı saldırısına neden oldu ve füze saldırıları ve silahlı çatışmalarda en az 413 Gazzeli öldü.

Şiddet yeterince tanıdık bir şekilde, şafaktan hemen sonra Gazze'den roket ateşiyle başladı. Amir Tibon ve Gazze'ye birkaç yüz metre mesafedeki Kibbutz Nahal Oz'daki komşuları sık sık roket atılmasına alışkın. Kibbutz'daki her eve bomba sığınakları yerleştirilmiş ve köy sakinleri birkaç haftada bir sığınaklara giriyor. Ancak 35 yaşındaki Tibon, cumartesi günü eşi ve iki küçük kızıyla birlikte sığınağa girdikten kısa bir süre sonra, bu saldırıda çok farklı bir şeyler olduğunu fark ettiğini anlattı. Silah seslerini duyuyorlardı. Tibon, "Kibbutz'un içinde, mahallemizde, penceremizin hemen dışında teröristler vardı. Konuştuklarını duyabiliyorduk. Koştuklarını duyabiliyorduk. Evimize, pencerelerimize silahla ateş ettiklerini duyabiliyorduk" dedi. 

"Evime girmeye çalışıyorlar"

Köyün WhatsApp grubunda komşular çılgınca mesajlar yayınlıyordu. Ülkenin en önde gelen haber kuruluşlarından Haaretz'in muhabiri Tibon, "İnsanlar 'Evimdeler, güvenli odaya girmeye çalışıyorlar'" diye mesajlar geldiğini hatırlıyor. Muhabir arkadaşlarından gelen mesajlar daha da korkunç haberleri ortaya çıkardı. Gazze'yi kontrol eden  Hamas'ın çok sayıda İsrail sınır kasabasına sızdığını ve İsrail ordusunun köye ulaşmasının zaman alacağını söylediler.

Çok geçmeden Tibon'un cep telefonu çekmemeye başladı. 20 kilometre doğuda Meitav Hadad ve kardeşi Itamar'ın İsrail'in işgal edildiğinden haberleri yoktu. Kardeşler Yahudi Şabat'ı için telefonlarını kapatmışlardı. İsrail'in güneyinde 33 bin nüfuslu küçük bir şehir olan Ofakim'deki mahallelerinde aniden silah sesleri duyuldu. Görevde olmayan bir asker olan 22 yaşındaki Itamar Hadad tüfeğini kaptığı gibi sokağa fırladı. Dini bir seminerde öğrenci olan 18 yaşındaki Meitav Hadad da onu takip etti. 

Meitav Hadad, sık sık İsrailli sivilleri hedef alan yalnız saldırganlar gibi tek bir tetikçi beklediklerini söyledi. Ancak buldukları şey çok daha şok ediciydi: Tüfekler ve omuzdan atılan roketatarlarla donanmış bir grup savaşçı, Gazze sınırından kilometrelerce uzaktaki mahallelere sızmıştı. "Ne olduğunu anlayamadık" diye Meitav Hadad, dehşet içinde bir çocuk parkına saklandığını anlattı. Ancak kardeşi, cep telefonu görüntülerine göre, diğer iki silahlı mahalle sakini ile güçlerini birleştirerek ilerledi. Savaşçılara ateş etmeye başladığını, silahı tutukluk yapmadan önce iki kişiyi vurduğunu ve siper almak zorunda kaldığını söyledi. Geri çekilirken üç kez vuruldu.  Saklanacak hiçbir yeri olmadığı için hızla kan kaybediyordu.

Itamar Hadad, çaresizce sığınacak bir yer ararken evden eve topallayarak dolaşmaya başladığını ve ev sakinlerini kendisini içeri almaları için ikna etmeye çalıştığını söyledi. Kendisinin de Hamas savaşçılarından  olmasından korkan kimse kapıyı açmaya cesaret edemedi. Kendisini daha az tehditkâr göstermek için silahını bir sigorta kutusuna sakladı. Sonunda bir çift kapılarını açtı ve onu aceleyle içeri soktu. Kız kardeşinin anlattığına göre, üçü kot pantolonunu yırtarak ve tampon olarak kullanarak yaralarını sardılar.

İsrail güvenlik güçleri kasabanın kontrolünü yeniden ele geçirmeye başladığında, iki polis memuru Itamar Hadad'ı hastaneye götürmek için geldi. Onu tekrar sokağa çıkardılar ve yoldan geçen bir arabayı işaret ettiler. Tesadüfe bakın ki bu araba Itamar Hadad'ın annesi Tali'ydi. Itamar Hadad eve dönmeyince, Tali Hadad Şabat ibadetini bozmuş ve oğlunu aramak için bir komşusunun arabasını ödünç almıştı. Şimdi de onu kurtarmak için oradaydı.

© 2023 The New York Times Company