08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2024 11:03 | Son Güncelleme: 26.04.2024 12:53

New York Times yazdı: İsrail'in Hizbullah'la ilgili iddiası sorgulanıyor

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan sınırındaki Hizbullah'ın komutanlarının yarısının öldürüldüğünü öne sürdü. Ancak grup bu iddiayı yalanladı. New York Times'a konuşan uzmanlar, İsrail'in kamuoyunda bir başarı görüntüsü yaratmaya çalıştığını söylüyor
Arşiv
Arşiv

Euan Ward ve Hwaida Saad / The New York Times

İsrail Savunma Bakanı, ordunun Hizbullah'ın güney Lübnan'daki komutanlarının yarısını ortadan kaldırdığını söyledi. Ancak analistler İsrail'in hedef gözeterek öldürme yöntemini giderek daha fazla kullanmasının grubu zayıflatacağından kuşku duyuyor. Lübnan merkezli ve İran'ın bölgedeki en güçlü vekili olan Hizbullah, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırılardan bu yana İsrail güçleriyle yoğun sınır ötesi çatışmalar yaşıyor. Çatışmaların azaldığına dair pek bir işaret bulunmayan ve diplomatik görüşmelerin henüz ateşkesle sonuçlanmadığı bölgede İsrail, son aylarda askeri stratejisinde belirgin bir değişimi yansıtan hedefli saldırılarda Hizbullah savaşçılarını öldürmeye başladı.

Hizbullah yetkilisi yalanladı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, çarşamba günü Lübnan'ın kuzey sınırındaki İsrail birliklerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Güney Lübnan'daki Hizbullah komutanlarının yarısı ortadan kaldırıldı” dedi. “Diğer yarısı saklanıyor” diye ekleyen Gallant, bu iddiasına ilişkin belirli bir sayı ya da kanıt vermedi. Hassas bir konu olduğu için isim vermeden konuşan bir Hizbullah yetkilisi ve üst düzey bir Lübnanlı istihbarat yetkilisi perşembe günü Gallant'ın verdiği rakamları yalanladı.

"Kamuoyunu ikna etmek için bir araç"

Bazı uzmanlar İsrail'in hedef gözeterek işlediği cinayetlerin Hizbullah'ı Lübnan'daki Litani Nehri'nin kuzeyine iterek sınır ötesi saldırıları önleme ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan on binlerce İsrailli sivilin geri dönmesini sağlama hedefine ulaşıp ulaşamayacağı konusunda kuşkularını dile getirdi. Hizbullah'a yakın Lübnanlı bir siyasi analist ve uzman olan Kassem Kassir, “Bu bir psikolojik savaş” dedi. Gallant'ın açıklamasının “İsrail kamuoyunu ordunun hedeflerine ulaştığına ikna etmek için” bir araç olduğunu da sözlerine ekledi. 

Kassir, grubun öldürüldüğünü kabul ettiği yaklaşık 270 üyesinin en fazla 20'sinin komutan olduğunu söyledi. Analistler, Gallant'ın yorumlarının İsrailli yetkililer arasında Hizbullah'ın sınırlarında en açık tehdidi oluşturduğu konusunda giderek artan bir fikir birliğini yansıttığını aktardı. Pazar günü İsrail'in savaş kabinesinin bir üyesi olan Benny Gantz, İsrail'in Lübnan sınırının “en büyük ve en acil sorununu” oluşturduğunu ilan etti. 

"Başarı görüntüsüne ihtiyaçları var"

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Telegram mesajlaşma uygulamasında ortadan kaldırdığı ve komutan olarak nitelendirdiği dokuz Hizbullah savaşçısının ismini kamuoyuna açıkladı. Bazıları Hizbullah'ın elit Radwan biriminin üst düzey isimleri olarak tanımlanırken, diğerlerinin de grubun insansız hava aracı operasyonlarında yer aldığı belirtildi. İddialar bağımsız olarak doğrulanamadı. Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nde siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim görevlisi olan ve Hizbullah üzerine araştırmalar yapan Amal Saad, “Bu başarı görüntüsüne ihtiyaçları var ve bu yüzden bu suikastları yüksek sesle duyuruyorlar. Bu, herhangi bir askeri başarı eksikliğinin telafisi” diye konuştu.

Hizbullah öldürülen savaşçılarının rütbelerine ilişkin ayrıntıları nadiren açıklıyor ve İsrail ordusunun bu kişilerin rollerine ilişkin iddialarını çoğu zaman yalanlıyor. Ancak analistler, grubun hedefli saldırılara verdiği tepkilerin, öldürülen savaşçıların öneminin bir göstergesi olduğunu söylüyor. Paris merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde Orta Doğu konusunda uzmanlaşmış bir araştırma görevlisi olan Rym Momtaz, “İsrail güneyde birkaç komutanını öldürdü. Bu onların inkar ettiği bir şey değil ve elbette bu bir sorun ama Gallant burada abartıyor ve abartıyor" ifadelerini kullandı.

Askeri analist ve Lübnan ordusunda eski tuğgeneral olan Elias Hanna, Hizbullah'ın kaç komutanı öldürülmüş olursa olsun, İsrail'in hedefli suikastlara yönelmesinin Hizbullah'ın çalışma tarzını etkilemeyeceğini söyledi. Hanna, “Bu bir yıpratma savaşı ve mevzi savaşı” diye de ekledi. İsrail'in iki Hizbullah komutanını öldürdüğünü açıkladığı hava saldırılarının ardından grup geçen hafta İsrail'in kuzeyinde bir askerin ölümüne, 16 askerin ve iki sivilin yaralanmasına neden olan insansız hava aracı ve füze saldırısını üstlendi. Bu saldırı Hizbullah'ın son aylarda İsrail'de gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biriydi.

©️ 2024 The New York Times Company