28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.12.2022 21:45 | Son Güncelleme: 29.12.2022 22:24

New York Times yazdı: Maliyetler azaltılırken Google çalışanlarının endişeleri artıyor

Büyük işten çıkarmalar yapan diğer teknoloji şirketlerinin aksine Google, maliyetleri düşürmek için farklı yollar denedi. Ancak çalışanlar yeni getirilen değerlendirme sistemi nedeniyle işten çıkartılacak personellerin belirlendiğini düşünüyor. New York Times endişeleri artan çalışanlarla konuştu
Fotoğraf: Jason Henry/New York Times
Fotoğraf: Jason Henry/New York Times

 Nico Grant / The New York Times

İsviçre’deki Google çalışanları, bu ay şirketin insan kaynakları başkan yardımcısına bir mektup göndererek, iş gücünün azaltılması için yeni bir değerlendirme sisteminin kullanılabileceğine dair endişelerini dile getirdi. 

New York Times tarafından görülen mektuba göre, beş çalışan ve çalışan temsilcisi, “Bize ulaşan raporların sayısı ve dağılımı, en azından bazı yöneticilere, çalışanların olumsuz notlar almasına ve potansiyel olarak işlerini kaybetmelerine yol açabilecek bir süreçte kota uygulaması için agresif bir şekilde baskı yapıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

Endişe yuvasına dönüştü

Mektup, bazı Google çalışanlarının son yönetim kararlarını şirketin daha geniş kapsamlı işten çıkarmalar yapmaya meyilli olabileceğine dair uyarılar olarak yorumladığının sinyalini verdi. 14 mevcut ve eski çalışanla yapılan görüşmelere göre, küçük bir ofisin yakında kapanması ve bir içerik denetleme projesinin iptal edilmesinden, 2023 planlama toplantıları sırasında bütçeleri rahatlatmaya yönelik çeşitli çabalara kadar Silikon Vadisi devi bir endişe yuvasına dönüştü. Google çalışanları, işten çıkarılma korkularına karşılık anonimlik şartıyla konuştular. 

Bazı durumlarda Google çalışanları, şirketin işlemleri basitleştirmek, bürokrasiyi azaltmak ve kendini daha verimli hale getirmek için Temmuz ayında başlattığı bir programa tepki gösterdi. Ayrıca işçiler, aylar önce alınan ve bazılarına göre yeni anlamlar kazanan kararlardan endişe duyuyorlar.

Karı yüzde 27 düştü

Google'ın teknoloji endüstrisi emsalleri, kötüleşen bir küresel ekonominin ortasında işten çıkarma bildirimleri yaptıkça endişeler arttı. Geçen ay, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta 11 bin yani iş gücünün yaklaşık yüzde 13'ünü çıkardı. Amazon ayrıca kurumsal ve teknolojik işlerde çalışan yaklaşık 10 bin kişiyi veya kurumsal çalışanlarının yaklaşık yüzde 3'ünü işten çıkarmaya başladı. 

Bu yıl on milyarlarca dolar kar etme yolunda ilerleyen Google bile bir yavaşlamayla yüzleşmek zorunda kaldı. Ekim ayında, dijital reklamcılık pazarı kan kaybederken, Google'ın ana şirketi Alphabet, üçüncü çeyrekte karının bir önceki yıla göre yüzde 27 düşerek 13,9 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

İşe alımlar yavaşlatıldı

Google, The Times’ın yorum taleplerine yanıt vermedi. CEO Sundar Pichai, Ekim ayında şirketin net bir dizi ürün ve iş önceliğine odaklanacağını söyledi. Ayrıca, işe alımları yavaşlatacağını ve harcamalarının büyümesini ılımlılaştıracağını da ekledi. 

Diğer büyük teknoloji şirketlerinin aksine Google şimdiye kadar büyük ölçekli işten çıkarmalardan kaçındı. Evercore ISI analisti Mark Mahaney, yine de yatırımcıların şirketi devasa kârlarını savunma konusunda daha agresif olmaya zorladığını söyledi. Mahaney, “Bunu yapmanın en bariz yollarından biri maliyetleri kısmak ve çalışan sayınızı azaltmaktır” dedi. 

Google, şimdiye kadar toplu işten çıkarmalar olmadan maliyetleri azaltmak için adımlar attı ancak çalışanlar daha büyük işten çıkarmalar için endişeli (Fotoğraf: Jon Krause/The New York Times)

Mahaney ekonomik eğilimler göz önüne alındığında, Google'ın ana şirketinin son üç çeyrekte 30 bin  çalışanı işe almasının biraz tuhaf olduğunu da sözlerine ekledi. Eylül ayı sonunda Alphabet'in 186 bin 779 çalışanı vardı. Son aylarda Google, maliyetlere daha fazla önem veriyor gibi görünüyordu. Temmuz ayında, operasyonları kolaylaştırmak için programı başlattı. Kısa bir süre sonra, Pixelbook dizüstü bilgisayar ve video oyunları platformu Stadia dahil olmak üzere bazı projeleri iptal etti. Ayrıca şirket içi bir ürün inkübatörü olan Area 120 için finansmanı da azalttı.

İşten çıkarma ihtimali yeniden değerlendirilecek

The Times'ın elde ettiği bir ses kaydına göre, yakın tarihli bir toplantıda Google insan kaynakları temsilcisi bir çalışana şirketin yeni yılda daha geniş kapsamlı işten çıkarmalar olasılığını yeniden gözden geçireceğini ve bunun Pichai için önemli bir karar olduğunu söyledi.

Bazı projeler durduruldu

Google'ın diğer çalışanlara işten çıkarmalardan önce gayrimenkul harcamalarını, seyahat masraflarını ve ikramiyeleri kısmaya öncelik vereceğini belirttiği konuşmalara aşina olan bir kişi, konuşmaların özel olması nedeniyle isminin gizli tutulması koşuluyla konuştu. Şirket, Detroit'in bir banliyösü olan Farmington Hills, Michigan'daki küçük bir ofisi önümüzdeki ay kapatmayı planlıyor. 

Proje iptalleri ve yeniden yapılanmalar gerginliği artırdı. Eylül ayında, Google'ın YouTube'u, Farmington Hills ofisinde yaklaşık 80 çalışanı olan bir projeyi durdurdu ve karara aşina olan dört kişinin söylediğine göre, şirkette yeni roller bulamayan bazı personeli işten çıkardı. YouTube, onları video platformundaki içeriği denetlemeleri için sözleşmeli çalışanlar olarak işe almıştı. Google, 14 işçinin işini kaybettiğini söyledi. 

Google, bu tür yeniden yapılanmalarla genel iş gücünün boyutunu küçültmek istemediğini, ancak şirket önceliklerini yeniden değerlendirirken bazı ekiplerin rollerinin ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Duruma aşina olan dört kişi, geçmişte istikrarlı bir şekilde büyüyen bazı takımların gelecek yıl daha fazla kişiyi işe alamayacaklarını aktardı. Bir kişi, bir yöneticiden üç veya dört yerine 10 farklı bütçe senaryosunun nasıl ele alınacağına dair plan taslağının istenmesi gibi 2023 planlaması için daha yüksek talepler olduğunu belirtti. İki kişinin söylediğine göre, planlama tartışmalarında liderler yöneticilere masraflarını gerekçelendirmeleri için baskı yaptı ve geçici çözümler veya ekip için yeniden düzenlemeleri olup olmadığını sordu.

Yeni değerlendirme sistemi

Bazı çalışanlar için en büyük endişelerden biri, Google'ın yeni performans değerlendirme sistemini işten çıkarmaları hızlandırmak için kullanıp kullanamayacağıydı. Mayıs ayında şirket, Google İncelemeleri ve Geliştirmesi yani GRAD adlı yeni sistemi kurdu.

Çalışanların yüzde 6'sını işten çıkarabilir

Konuya aşina iki kişiye göre, sistem kapsamında yöneticiler, çalışanların yüzde 2'sinin yeterli etkiye sahip değil olarak sınıflandırılmasını bekliyor. Diğer yüzde 4'lük kısım ise orta düzeyde etki sağladığına karar verilmeli. Dört kişiye göre ve daha önce teknoloji haber sitesi The Information tarafından bildirildiği üzere, en alttaki yüzde 6'lık kesimin veya yaklaşık 11 bin kişinin işten çıkarılmak üzere hedef alınabileceğine dair endişeler yoğunlaştı. 

GRAD sistemi, Google'ın artık eski programa kıyasla düşük performans olarak kabul edilen çalışanlar için iki kategoriye sahip olduğu anlamına gelir ve bu da potansiyel olarak en altta daha büyük bir çalışan havuzuna yol açar. Mektuba ve dört çalışana göre, sistem aynı zamanda, yöneticilerin ve çalışanların sistemin nasıl çalışması gerektiği konusunda kafalarının karışmasıyla kullanıma sunuldu.

Google, çalışanların sistemle zaman içinde daha rahat olmasını beklediğini söyledi. Sürprizlere karşı bir politikaya sahip olduğunu, yani çalışanların performanslarının yetersiz olup olmadığını önceden bilebileceklerini ekledi.

© 2022 The New York Times Company