27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 21:51 | Son Güncelleme: 29.12.2022 09:53

İşten çıkarılan teknoloji çalışanlarının yüzde 79'u hızla iş buluyor

ABD'de yıl boyunca teknoloji şirketlerinde büyük işten çıkarmalar yapıldı. ZipRecruiter tarafından yapılan bir ankete göre işten çıkarmalara rağmen teknoloji sektöründe olanlar yaklaşık üç ay içinde yeni iş bulabiliyor. Uzmanlar onların hala piyasada en çok aranan insanlar olduklarını söylüyor
İşten çıkarılan teknoloji çalışanlarının yüzde 79'u hızla iş buluyor

Yeni yapılan bir ankete göre işten çıkarılan teknoloji çalışanlarının çoğu iş aramaya başladıktan kısa bir süre sonra iş buluyorlar. Çünkü işverenler sıkı bir işgücü piyasasında işçi aramaya devam ediyor. 

ZipRecruiter'ın işe alınanlarla ilgili anketine göre bir teknoloji şirketinde işten çıkartılanların yüzde 79’u yaklaşık üç ay içinde yeni işlerini buldu. Aynı zaman dilimi içinde işten çıkartılan ve yeniden istihdam edilen çalışanların oranı da yüzde 83. ZipRecruiter anketiyle, daha önce işten çıkarılan her 10 teknoloji çalışanından yaklaşık dördünün aramaya başladıktan bir aydan kısa bir süre sonra iş bulduğunu ortaya koydu.

"En çok talep gören becerilere sahip"

ZipRecruiter'in baş ekonomisti Julia Pollak, "Teknoloji sektöründe yaygın olarak görülen işten çıkarmalara, işe alımlarının durdurulmasına ve maliyetlerin düşürülmesine rağmen, birçok teknoloji çalışanı hızlı bir şekilde yeniden istiham ediliyor. Onlar hala en çok talep gören becerilere sahip, en çok aranan çalışanlar” dedi. 

ABD Merkez Bankası’nın faiz artışları ve yüksek enflasyonun baskısı altında teknoloji çalışanları için iş piyasası yavaşlıyor. Amazon ve Facebook'un ana şirketi Meta Platforms gibi büyük teknoloji şirketlerinde büyük işten çıkarmalar yaşanıyor ve işe alımlarda durduruluyor. İşten çıkarma furyası, yazılım mühendisleri gibi teknoloji işlerinde, işe alım görevlileri de dahil olmak üzere kurumsal pozisyonlarda çalışanları da vuruyor. 

İşten çıkartan firmalar daha fazla

İşten çıkarma yapan teknoloji firmalarının sayısı, işe alım yapanların sayısından daha fazla. Teknoloji çalışanlarının daha küçük bir kısmı, işten çıkarıldıktan sonra iş aramak için uzun süreler harcıyor. ZipRecruiter, Nisan'dan Ekim'e kadar iş bulan işten çıkarılan teknoloji çalışanlarının yaklaşık yüzde 5'inin iş aramak için altı aydan fazla zaman harcadığını belirtti. 

İşgücü piyasası yılın başından beri yavaşlamaya başladığından, teknolojide kısa süreli iş aramaları biraz daha az yaygın hale geldi. ZipRecruiter'a göre, yakın zamanda işini kaybeden ve daha önce teknoloji alanında çalışan kişilerin yüzde 37'si, aramaya başladıktan sonraki bir ay içinde yeni bir pozisyon buldu. Bu oran Şubat ayında yüzde 50’ydi. 

Yüzde 74'ü aynı sektörde kaldı

ZipRecruiter'a göre, yakın zamanda bir teknoloji şirketinde işini kaybettikten veya işini bıraktıktan sonra işe alınan işçilerin yaklaşık yüzde 74'ü sektörde kaldı. Daha önce teknoloji şirketlerinde çalışan diğerleri, Ekim ayı ortasında sona eren altı aylık dönemde perakende, finansal hizmetler ve sağlık gibi sektörlerdeki firmalara geçiş yaptı.

Şirketin insan kaynakları sorumlusu Tim Johnson, 650 kişilik bir işçi tazminatı sigortacısı olan Pinnacol Assurance'ın Eylül ile Aralık ortası arasında Meta, Microsoft ve Twitter dahil olmak üzere büyük teknoloji şirketlerinden gelen adaylarda yüzde 46'lık bir artış gördüğünü söyledi.

Indeed kariyer uzmanı Scott Dobroski, "Teknik işler için, nispeten sağlıklı ekonomik ortam ve nispeten sağlıklı bir işgücü piyasası var. Teknoloji çalışanları için çoğu parlak nokta şu anda geleneksel teknoloji şirketlerinin dışında kalıyor” dedi. 

ABD havacılık şirketleri, pandemi sırasında 100 binden  fazla işçiyi işten çıkardı ancak hızlı bir şekilde işe alım yapıyor ve bir yıldır tedarik zincirlerini sıkıştıran personel kıtlığıyla mücadele ediyor. Raytheon Technologies Corp. CEO'su Greg Hayes, yaz boyunca teknoloji şirketleri arasındaki işten çıkarmaların kendi işe alma zorluklarını hafifletmeye başlayacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.