24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2022 10:42 | Son Güncelleme: 25.12.2022 13:08

En çok teknoloji şirketleri etkilendi: ABD'de bu yıl 125 bin kişi işten çıkarıldı

ABD'de bu yıl salgın döneminde büyük kazançlar elde eden birçok şirket maliyetlerini düşürmek için çalışanlarını işten çıkarmaya başladı. Bu durumdan en çok etkilenen teknoloji devleri oldu. Ancak ekonomistler hala 2023'te yaşanacak resesyona dair uyarıyor
En çok teknoloji şirketleri etkilendi: ABD'de bu yıl 125 bin kişi işten çıkarıldı

ABD’de resesyon korkularının başladığı Haziran ayından bu yana işten çıkarmaları takip eden Forbes’a göre teknoloji şirketleri ve bankalar gibi 120 büyük kurumda çalışan 125 bin kişi işlerini kaybetti. Kasım ayının başından bu yana, çalışanlarının yüzde 10’unu çıkaracağını açıklayan elektronik şirketi Micron, 4-6 bin işçisinin çıkarmalardan etkileneceği tahmin edilen HP ve 10 bin kişiyi işten çıkarma planı olan Amazon dahil ABD’de 60 binden fazla çalışan işten çıkarıldı. 

Sadece bu ay bin 600 çalışanını işten çıkaran bankacılık devi Morgan Stanley ve 4 bin 600 çalışanın işten çıkarmayı planladığını duyuran Goldman Sachs, Barclays (200), çevrimiçi bankacı Chime (160), Wells Fargo (36) gibi büyük banklara katıldılar.

USA Today, Detroit Free Press ve Indianapolis Star'ın ana şirketi Gannett de dahil olmak üzere birçok medya kuruluşu da büyük işten çıkarmalar yapacağını duyurdu. BuzzFeed CEO'su Jonah Peretti de zorlu makroekonomik koşullar nedeniyle 180 çalışanı işten çıkarmayı planladığını duyurdu. 

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’da geçen ay 11 bin çalışanını işten çıkardı. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, Covid-19 salgını döneminde insanların daha çok internete yönelmesiyle büyük yatırımlar yaptığını ve bu nedenle çok fazla işe alım yaptığını söyledi. 38 yaşındaki CEO, o dönemden beri makroekonomik gerileme ve artan rekabet nedeniyle işrketin mali açıdan zarar gördüğünü kabul etti. 

Evde egzersiz ekipmanı üreticisi Peloton, Covid döneminin ardından evden egzersiz trendinin düşüşe geçtiği bu yıl en büyüğü 2 bin 800 çalışanı etkileyen olmak üzere dört işten çıkarma turu gerçekleştirdi. Şirketin çıkarma hamlesi, birden fazla mağazayı kapatma kararı ve evde kullanılan bisiklet ile koşu bandı fiyatlarını arttırma planlarını açıklamasından iki ay sonra 500 çalışanı etkiledi. 

En ağır şekilde onlar etkilendi

Crunchbase'e göre teknoloji sektöründe çalışan 91 binden fazla ABD çalışanı bu yıl işten çıkarıldı. Ağustos ayında Robinhood tarafından işten çıkarılan binden fazla çalışanın yanı sıra Temmuz'da Shopify da bin, biyoteknoloji şirketi Invitae'de bin ve Snap'te bin 280 çalışan da dahil olmak üzere teknoloji çalışanları son işten çıkarmalardan ağır bir şekilde etkilendi. 

Geçen ay, Google'ın ana şirketi Alphabet'in, işten çıkarılabilecek düşük performanslı 10 bin çalışanı belirlemek için bir program başlattığı öğrenildi. Eylül ayında Google'ın şirketin ​​girişim kuluçka merkezindeki 50 çalışanına, şirket içinde yeni pozisyonlar bulması veya işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması için üç ay süre verdiği bildirildi. Bu arada Twitter, Kasım ayında CEO Elon Musk'ın çalışanlarının yüzde 75'ini işten çıkarmak isteyebileceğini belirten haberlerin ardından, sosyal medya devinin 7 bin 500 çalışanının yarısını etkilediği öğrenilen bir dizi işten çıkarmaya başladı. Ayrılan çalışanların paylaşımlarına bakılırsa şirkette işten çıkarmalar bir süre daha devam edecek. 

Beş kez faiz artırıldı

Bu yılki işten çıkarmalar, ABD’de Haziran ayında galon başına 5,02 dolarla tüm zamanların en yüksek düzeyine fırlayan benzin fiyatlarının artmasıyla ve bu yaz enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla ortaya çıktı. Ancak o zamandan beri fiyatlar düştü. ABD Merkez Bankası, yükselen enflasyonu dizginlemek amacıyla beş kez faiz artırdı. Ekonomistler ise hala resesyonun yakın olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

2023 uyarısı

JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, bu ayın başlarında CNBC'nin Squawk Box programına verdiği bir röportajda, enflasyonun tüketicilerin alım gücünü yıpratacağını ve 2023'ün ortalarında resesyonun başlayabileceği konusunda uyardı.