26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 10:57 | Son Güncelleme: 25.10.2022 11:04

New York Times yazdı: Multimilyoner Sunak Downing sokağına yerleşiyor

İngiltere'de liderlik yarışını kazanan Rishi Sunak, genel seçim yapılmadığı için eleştirilere neden olduğu kadar servetiyle de gündemde. New York Times, İngiliz gazeteleri tarafından Rishi Rich diye anılan Sunak'ın servetini yazdı
New York Times yazdı: Multimilyoner Sunak Downing sokağına yerleşiyor

Yonette Joseph / The New York Times

Rishi Sunak, bu yıl İngiltere'nin üçüncü başbakanı olmaya hazırlanırken, servetine olan merak İngiliz sterlini banknotlarıyla dolu düşünce balonları gibi halkın zihninde dolaşıyor. Ne kadar zengin

Londra’nın Times gazetesi bu yıl Sunak ve eşi Akshata Murty’nin 800 milyon dolardan fazla serveti olduğunu tahmin ettiğini belirterek onları en zengin 250 İngiliz arasında gösterdi. Sunaklara konuya dair yorum yapmaları için ulaşılamadı ancak gerçek sayılar ne olursa olsun, tüm serveti göz önüne alındığında, multimilyoner başbakanın sıradan insanlarla ilişki kurup kuramayacağına dair sorular ortaya çıkıyor. İngilizler, felç edici bir yaşam maliyeti kriziyle boğuşuyor. 

Ne de olsa Sunak, ülkeyi derin bir mali boşluktan çıkarmak ve resesyondan kaçınmak için zorlu önlemleri denetlemek üzere göreve geliyor.  Ağustos ayında Sunak, kişisel servetiyle ilgili sorularla yüzleşerek, bu durumda olduğu için şanslı olduğunu ancak böyle doğmadığını söyledi. Sunak, “Bence ülkemizde, insanları banka hesaplarına göre değil, karakterlerine ve hareketlerine göre yargılıyoruz” diye ekledi. 

Gazeteler ona Rishi Rich adını verdi

Ancak İngiliz bulvar gazeteleri ona Rishi Rich adını verdi. Bir moda tasarımcısı olan karısı, Hintli bir teknoloji milyarderinin kızı. Sunak'ın düşmanları, 3 bin 500 sterline, yani yaklaşık 4 bin 300 dolara mal olan takım elbise giyme tutkusuna dikkati çektiler. Hatta bir keresinde bir şantiyeye 490 sterlinlik Prada ayakkabılar giyerek gitti. Çiftin Londra’da, İngiltere’deki parlamento seçim bölgesinde ve California Santa Monica’da evleri var. 

İngiltere, Southampton'da doktor bir baba ve eczane işleten bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İngiltere'nin en seçkin okullarından biri olan Winchester College'a gitti. Oxford Üniversitesi'nden mezun oldu ve sonra Stanford Üniversitesi'ne gitti ve 2015'te Parlamento'ya girmeden ve 2020'de 39 yaşında Maliye Bakanı olmadan önce Goldman Sachs gibi şirketlerde yatırım bankacısı olarak kendi servetini kazandı. Şimdi, Downing Sokağı 10 numarada oturan en zengin insanlardan biri olacak. 

Bu yıl Sunak, malları ödemek için bir mağazaya girerek, iyi niyetli bir sıradan bir İngiliz olarak iyi niyetli bir siyasi mecaz kullanarak cilalamaya çalışıyor gibi görünüyordu. Ama açıkça bir fotoğraf fırsatı olan şey ters gitti. 

Mart ayında Avam Kamarası'na mini bütçesini teslim ettikten sonra, Lewisham, New Cross'taki bir benzin istasyonunda görüldü. Kravatına bir mikrofon takılıydı ve  kameralar video kameralar çekimdeydi. Sky News tarafından yayınlanan görüntüler, benzin istasyonu çalışanının Sunak’a bir kola kutuyu kasadan geçirdiğini gösteriyordu. Ancak o zamanki maliye bakanı, cihazın bir kart makinesi olmadığını fark etmeden, garip bir şekilde banka kartıyla plastik bir ekran aracılığıyla ödeme yapmaya çalıştı. Sosyal medya kullanıcılarının merhameti kalmamış, onunla halktan biri gibi göstererek alay etmişti.

© 2022 The New York Times Company