20 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 11:18 | Son Güncelleme: 18.10.2024 11:19

New York Times yazdı: Sinvar yıllarca İsrail istihbaratından kaçtı

Uzun zamandır Hamas lideri Yahya Sinvar'ın peşinde olan İsrail istihbaratı, hiç beklemediği bir çatışmada onunla karşılaştı. New York Times, yeraltında saklandığı düşünülen Sinvar'ın beklenmeyen ölümünü yazdı
New York Times yazdı: Sinvar yıllarca İsrail istihbaratından kaçtı

Ronen Bergman ve Aaron Boxerman / The New York Times

ABD'nin desteğini alan İsrail güvenlik birimleri, 7 Ekim 2023 saldırılarının mimarı olan Hamas lideri Yahya Sinvar'ın peşine düşmek için bir yılı aşkın bir süre boyunca büyük kaynaklar ayırdı ve yığınla istihbarat topladı. Ancak konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan dört İsrailli savunma yetkilisine göre acemi komutanlardan oluşan bir birlik, Gazze Şeridi'nin güneyinde bir operasyon sırasında beklenmedik bir şekilde Sinvar ile karşılaştı.

Yetkililer, İsrail askerlerinin çarşamba günü Gazze'nin güneyinde devriye gezerken küçük bir savaşçı grubuyla karşılaştıklarını söyledi. İnsansız hava araçlarıyla desteklenen askerler çatışmaya girdi ve üç Filistinli savaşçı öldürüldü. İki yetkili, çatışma sırasında İsrail ateşinin savaşçıların siper aldığı bir binanın bir kısmını yıktığını söyledi. Üç yetkili, toz duman dağılıp binayı aramaya başladıklarında, İsrail askerlerinin cesetlerden birinin Hamas liderine şok edici bir benzerlik taşıdığını fark ettiklerini anlattı.

Bulunması beklenmiyordu

Onu bulmak için pek de olası görünmeyen bir yerdi. İsrail ve ABD istihbaratı uzun zamandır kendi güvenliğinden endişe eden Sinvar'ın yeraltında saklandığını ve suikasttan kaçınmak için etrafını İsrailli rehinelerle çevirdiğini değerlendiriyordu. The New York Times tarafından elde edilen ve bazıları daha sonra internette dolaşıma sokulan fotoğraflarda, yüz hatları Sinvar'a çok benzeyen bir adamın cesedi görülüyor. Adamın vücudunda baş ve bacak dahil olmak üzere çok sayıda ciddi yara var. Fotoğraflarda cesedin, Sinvar'ın arşiv görüntülerinde görülen, gözlerinin yakınındaki belirgin benler ve çarpık dişler de dahil olmak üzere birçok özelliğe sahip olduğu görülüyor.

Çatışmanın sona ermesinden saatler sonra askerler cesetlere temkinli bir şekilde yaklaştı. İki yetkili, bölgenin hala patlayıcı cihazlarla dolu olduğunu söyledi. Ayrıca daha sonra Sinvar olduğu belirlenen bir savaşçının cesedinin bubi tuzaklı olduğunu düşündüler. Militanların yanında para ve silah bulduklarını belirten yetkililerden biri, bu eşyaların sergilendiği bazı fotoğraflar da dahil olmak üzere olay yerinin görüntülerini paylaştı. 

Yetkililerden biri, askerlerin bölgede rehineler olabileceğinden de endişe ettiklerini ancak savaşçıların yanında hiçbir rehine bulunmadığını söyledi. İsrail ordusu, halen Gazze'de tutulan rehinelerden herhangi birinin çatışma sırasında zarar gördüğüne dair bir kanıt olmadığını aktardı. Perşembe akşamı, İsrail ordusu kimlik tespit işlemlerini tamamladıktan sonra Sinvar'ın öldüğünü açıkladı.

© 2024 The New York Times Company