21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 12:07 | Son Güncelleme: 12.02.2024 12:21

New York Times yazdı: Super Bowl’da 7 milyon dolarlık seçim reklamı

ABD başkanlık seçimleri için Robert F. Kennedy Jr’ı destekleyen organizasyon American Values 2024, seçim reklamının Super Bowl'da yer alması için 7 milyon dolar ödedi. NYT, Demokratların Kennedy’nin Biden’ın oylarını çalabileceğinden endişelendiklerini yazdı
Başkan Adayı Robert F. Kennedy Jr. Michigan, Grand Rapids'de konuşuyor (Emily Elconin/Getty Images)
Başkan Adayı Robert F. Kennedy Jr. Michigan, Grand Rapids'de konuşuyor (Emily Elconin/Getty Images)

Rebecca Davis O’Brien / New York Times

Super Bowl'un devre arasından hemen önce televizyonlarda çalınan akılda kalıcı müzik, başkanlığa adaylığını koyan Kennedy'yi destekleyen bir reklama aitti. Reklamın görüntüsü ve sesi neredeyse 1960’lardaki gibiydi. Robert F. Kennedy Jr'ın başkanlık adaylığını destekleyen bir süper siyasi eylem komitesi (PAC) tarafından yayınlanan reklam, Kennedy'nin amcası John F. Kennedy'nin 1960 yılındaki başkanlık kampanyasını destekleyen reklamın yeniden canlandırılmış haliydi. Reklamda aynı müzik, adayın samimi fotoğraflarının arasına serpiştirilmiş aynı neşeli karikatürler ve genç Kennedy'nin fotoğraflarının kolajı yer alıyor. Siyasi eylem komitesi olan American Values 2024’ün kurucu ortağı Tony Lyons bu reklam için 7 milyon dolar ödediğini söyledi. Reklamın hazırlanması yaklaşık 36 saat sürdü.

Demokratları endişelendirdi

Kennedy, Demokrat ön seçim sisteminin kendisine karşı hileli olduğunu öne sürerek ekim ayında Demokrat Parti'den ayrılmıştı. Şimdi ise bağımsız olarak başkanlık için yarışıyor. Komplo teorisi tedarikçisi haline gelen bir çevre avukatı olan Kennedy’nin adaylığı, Başkan Joe Biden'ın oylarını alıp götürebileceğinden korkan birçok Demokratı endişelendirdi.

“Trump’ın peşinde koşan bir at”

Süper siyasi eylem komitesi, Kennedy'nin destek tabanına ilişkin şüpheleri artırdı. Komitenin finansmanının önemli bir kısmı (yaklaşık 15 milyon dolar), eski Başkan Donald Trump'ı destekleyen bir siyasi komiteye 10 milyon dolar veren Cumhuriyetçi Timothy Mellon'dan geldi. Demokratik Ulusal Komite sözcüsü Alex Floyd, "Robert F. Kennedy Jr.'ın adaylığını tanıtan ilk ulusal reklamın bu dönemde Donald Trump'ın en büyük bağışçısı tarafından satın alınması ve ödenmesi uygun. RFK Jr., bu yarışta Trump'ın peşinde koşan bir attan başka bir şey değil” dedi.

Super Bowl reklamları genellikle nostalji ağırlıklı olur. Örneğin pazar gecesi yayınlanan reklamlardan birinde eski Volkswagen görüntüleri, Scrubs oyuncularını yeniden bir araya gelişi ve Boston'daki Ben Affleck ve Matt Damon yer alıyor.

Kennedy reklamı fark yarattı

Ancak Kennedy reklamı farklı bir noktaya parmak bastı. John F. Kennedy 1960 yılında 43 yaşında bir Demokrat olarak yarışırken, Robert F. Kennedy Jr. 70 yaşında ve bağımsız olarak yarışıyor. Kendi deyimiyle bu bir spoiler. Kennedy'nin yaşına rağmen, reklam onu hala genç ve atletik olarak tasvir ediyor ve kayak yaparken çekilmiş bir fotoğrafını da içeriyor.

Aşılar hakkında komplo teorilerini savundu

Kennedy adaylığı boyunca ünlü siyasi ailesine ve onun mirasına atıfta bulundu. Ancak birçok akrabası onu kınadı. John F. Kennedy'nin yeğeni Bobby Shriver X'te şunları söyledi "Kuzenimin Super Bowl reklamında amcamın ve annemin yüzleri kullanılmış. Annem onun ölümcül sağlık hizmetleri görüşü karşısında dehşete düşerdi. Bilime, aşılara ve sağlık hizmetlerinde eşitliğe saygı onun DNA'sında vardı." Kardeşi Mark Shriver da aynı fikirde olduğunu yazdı. Kennedy yaklaşık yirmi yıl boyunca aşılar ve diğer konular hakkında asılsız teoriler öne sürdü.

Temmuz ayında, eski başkanın torunu Jack Schlossberg, amcasının kampanyasını ‘utanç verici’ olarak niteleyen bir video yayınlayarak Kennedy’nin kişisel kazanç ve şöhret için komplo teorisi ve çatışma ticareti yaptığını söyledi.

“Zeki bir politika”

Sağcı bir yazar olan Ben Shapiro, Super Bowl reklamını 'şok edici derecede zeki bir politika' olarak nitelendirdi. Eski Senatör Ted Kennedy ile uzun süre çalışmış olan Demokrat siyasi danışman Robert Shrum ise şunları yazdı: RFK Jr.’ın Super Bowl reklamı, 1960 tarihli JFK reklamının düpedüz bir intihali. Bu ne sahtekarlık. Lloyd Bentsen'den küçük bir değişiklikle alıntı yaparsak: 'Bobby, sen John Kennedy değilsin. Onun yerine bir Trump müttefikisin."

X'te Super Bowl reklamıyla ilgili onaylayıcı paylaşımlarda bulunurken Kennedy, pazar gecesi geç saatlerde reklamdan rahatsız olan aile üyeleri için şu paylaşımı yaptı: Super Bowl reklamı ailemden herhangi birinin acı çekmesine neden olduysa çok üzgünüm. Reklam American Values Super PAC tarafından, kampanyamın herhangi bir katılımı ya da onayı olmaksızın hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Federal Seçim Komisyonu kuralları süper PAC'lerin bana ya da ekibime danışmasını yasaklamaktadır. Hepinizi seviyorum. Tanrı sizi korusun."

© 2024 The New York Times Company