19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2023 15:59 | Son Güncelleme: 15.08.2023 16:29

New York Times yazdı: Trump'ın Georgia'daki seçimlere müdahale davasına ilişkin bilinenler

ABD'de 2024 başkanlık seçimleri öncesi Donald Trump'ın yasal sorunları artıyor. Eski başkan hakkında 2020'de Georgia'da seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışmak nedeniyle iddianame hazırlandı. New York Times yeni iddianameye dair merak edilenleri yazdı
Fotoğraf: Erin Schaff/The New York Times
Fotoğraf: Erin Schaff/The New York Times

Richard Fausset ve Danny Hakim / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump ve 18 müttefiki hakkında, pazartesi günü 2020'de Georgia'daki seçim kaybını tersine çevirmeye çalışmaları nedeniyle yapılan soruşturmada iddianame hazırlandı.  Şu anda dört ayrı ceza davasıyla karşı karşıya olan Trump için iddianame, eski başkana yönelik en geniş suçlamaları ortaya koyuyor: Haraç toplamak, yalan beyanda bulunmak ve kamu görevlilerine görev yeminlerini ihlal etmeleri için baskı yapmak da dahil olmak üzere 13 suçlama.

Georgia eyaletinin Fulton kentinde 2,5 yıl süren bir soruşturmanın sonucu olan 41 maddelik iddianamede suçlananlar arasında Trump'ın Beyaz Saray'daki eski özel kalem müdürü Mark Meadows ile Rudy Giuliani, John Eastman, Kenneth Chesebro, Jenna Ellis ve Sidney Powell'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda avukat yer alıyor. 

25 Ağustos'a kadar süre verildi

Soruşturmayı yürüten Bölge Savcısı Fani Willis, iddianamenin açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, "İddianamede yer alan bu suçlamaları mahkemede makul şüphenin ötesinde kanıtlamak artık ofisimin görevi" dedi. Willis, aralarında Trump'ın da bulunduğu sanıkların 25 Ağustos öğlene kadar Atlanta'ya gidip gönüllü olarak teslim olarak tutuklanmaları ve mahkemeye çıkarılmaları gerektiğini söyledi.

Trump'ın karşı karşıya olduğu dört davadan biri olan dava 2020 seçimlerini iptal ettirme çabalarına odaklanan ikinci dava. Yine de Trump, Temmuz ayı sonunda yapılan bir New York Times/Siena College anketine göre 2024 Cumhuriyetçi adaylık yarışında rakiplerinin çok önünde ve olası bir rövanşta Başkan Joe Biden ile başa baş durumda görünüyor. 

İşte soruşturma hakkında bilinenler:

Trump Georgia'da neden soruşturma altındaydı?

Willis, Trump'ın 2 Ocak 2021 tarihinde Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı telefon görüşmesinin kaydının yayınlanmasından kısa bir süre sonra Trump ve arkadaşlarının Georgia yasalarını ihlal edip etmediğini araştırmaya başladı. Görüşme sırasında Trump, Georgia eyaletini kazandığı konusunda ısrar ediyor ve birden fazla yeniden sayımın kaybettiğini doğrulamasına rağmen asılsız hile iddialarında bulunuyordu.

Trump Raffensperger'e eyalette 11 bin 780 oy "bulmak" istediğini söyledi. Bu sayı, Georgia'yı ve Seçiciler Kurulu oylarını kazanmak için ihtiyaç duyduğundan bir oy fazlaydı sadece. Zamanla, mahkeme belgeleri ve diğer kamu kayıtları, Demokrat Willis'in Trump'ın avukatlarının eyalet yasama oturumlarında yaptıkları yalan beyanları; Trump için sahte Seçim Kurulu oyları kullanan 16 Trump yanlısı Cumhuriyetçinin toplantısını; yanlışlıkla sahtekarlıkla suçlanan bir çift Fulton County seçim çalışanına karşı bir gözdağı kampanyasını ve Trump müttefiklerinin Georgia, Coffee County kırsalındaki bir seçim ofisinde hassas yazılımları kopyalamaya çalıştıklarını da ortaya çıkardı.

Hangi yasalar ihlal edilmiş olabilir?

İddianame, bir kamu görevlisinin yeminini ihlal etmeye teşvik etmek, yalan beyan, bir kamu görevlisinin kimliğine bürünmek, sahtecilik ve bilgi hırsızlığı yapmak için komplo kurmak gibi çok sayıda suçlamayı ortaya koyuyor. Suçlanan 19 kişinin tamamı, genellikle suç teşkil eden faaliyetlerde bulunan bir teşebbüsün üyelerini hedef almak için kullanılan eyaletin haraç kanunu kapsamında suçlamalarla karşı karşıya.

Federal haraç kanunu en çok mafya üyelerine karşı kullanılmasıyla biliniyor. Ancak federal ve eyalet haraç yasaları çok çeşitli davalarda kullanıldı. Savcılar bu yasaları genellikle sadece ayakçıların değil, bir suç örgütünün liderlerinin de sorumlu tutulmasını sağlamak için kullanırlar. 

Başka kimler mercek altına alınıyor?

Georgia soruşturması, Trump'ın, danışmanlarının ve diğer ortaklarının 2020 seçimlerini kaybettikten sonra onu iktidarda tutmak için giriştikleri çabalara şimdiye kadar verilen en kapsamlı yasal yanıt gibi görünüyor. New York'un eski Belediye Başkanı Giuliani, Trump'ın avukatı olarak Georgia'daki yasama oturumlarında seçmen sahtekarlığı konusunda çok sayıda yalan iddiada bulundu. 

Ayrıca eyalet, Cumhuriyetçi Partisinin eski başkanı David Shafer hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Shafer, Aralık 2020'de sahte seçmenlerin toplantısına nezaret etmişti; seçmenlerin yarısından fazlası Willis'in ofisiyle işbirliği yapıyordu. Trump'ı iktidarda tutmak için çalışan Eastman, Powell, Ellis ve Chesebro'nun da aralarında bulunduğu avukatlar şantaj ve diğer suçlamalarla itham edildi. Geçen yıl soruşturmaya yardımcı olan özel bir büyük jüri önünde ifade vermesi istenen Beyaz Saray eski özel kalem müdürü Meadows da haraç toplamak ve diğer suçlarla itham edildi.

Adalet Bakanlığı, 2020 seçimlerinden sonra Trump adına Georgia'ya müdahale etmeye çalışan bakanlığın eski üst düzey avukatlarından Jeffrey Clark'ın ifadesinin alınmasını engelledi. Ancak iddianamede o da suçlandı. Raffensperger ile yaptığı görüşmeyi kesinlikle mükemmel olarak tanımlayan Trump da dahil olmak üzere, soruşturmayla bağlantılı olarak adı geçen bir dizi kişi yasadışı bir şey yapmadıklarını söyledi.

Bundan sonra ne olacak?

Georgia iddianamesinin kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte sanıkların artık Atlanta'ya gidip mahkemeye çıkarılmaları gerekecek. Willis'in verdiği süre, gönüllü olarak bunu yapmak için 25 Ağustos öğlene kadar zamanları olduğu anlamına geliyor. Olası cezalar çok ağır olabilir: Sadece haraç yasasını ihlal etmek bile beş ila 20 yıl hapis cezasıyla sonuçlanabilir.

Trump'ın diğer eyaletlerde yaşadığı hukuki sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, davanın ne zaman görülebileceği de bir soru işareti. Sanık sayısı göz önüne alındığında, jüri seçimi gibi duruşma öncesi prosedürler aylar sürebilir. Willis pazartesi günü yaptığı açıklamada 19 sanığı birlikte yargılamak istediğini ve önümüzdeki altı ay içinde bir duruşma tarihi talep edeceğini söyledi.

© 2023 The New York Times Company