03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2024 14:19 | Son Güncelleme: 12.04.2024 16:41

NYT uzmanlara sordu: Vücudunuz için de bakım rutinine ihtiyacınız var mı?

Birçok kişi en çok yüzüne dikkat eder ancak vücudun geri kalanının da bakıma ihtiyacı var. New York Times iyi bir cilt bakım rutini oluşturmanın kurallarını uzmanlara sordu
NYT uzmanlara sordu: Vücudunuz için de bakım rutinine ihtiyacınız var mı?

Erica Sweeney / The New York Times

Yüzüm için mükemmel bir cilt bakım rutinim var. Vücudumun geri kalanı için de benzer bir şey yapmalı mıyım?

Dermatologlar bunu her zaman görürler. Hastalar kusursuz bir ciltle gelirler ancak boynun altı farklı bir konudur. New York'ta dermatolog olan Dr. Ariel Ostad, bu kişilerin yüzleri iyi derece de nemliyken vücutlarındaki cildin genellikle timsah derisine benzeyecek kadar kuru olduğunu söyledi. Güney Carolina, Aiken'de dermatolog olan Dr. Lauren Ploch da bazı insanların sırtlarında veya ellerinde, kollarında koyu lekeler görülebildiğini belirtti. Ploch, birçok insanın vücut bakımını ihmal ettiğini, çünkü genellikle yüzün ön planda olduğunu söyledi. Ancak vücudunuzun geri kalanındaki cildin de en az yüzünüzdeki kadar ilgiye ihtiyacı var. Peki ona ihtiyacı olanı nasıl verirsiniz?

Az her zaman daha iyidir

Vücudun en büyük organı olan cildinizin birçok önemli işlevi var. Vücut ısınızı düzenler ve dehidrasyon, ultraviyole ışıktan kaynaklanan hasara karşı ve potansiyel olarak zararlı mikroplarla, enfeksiyon gibi sorunlara karşı koruma sağlar. Ploch, yüzünüzde oluşabilecek kuruluk, akne, güneş hasarı, cilt kanseri gibi herhangi bir cilt sorununun, vücudunuzun geri kalanında da ortaya çıkabileceğini söyledi. Ostad, daha açık ten rengine sahip kişilerde melanomun genellikle erkeklerde göğüs ve sırtta, kadınlarda ise bacaklarda başladığını söyledi.

New York'taki NewYork-Presbyterian/Columbia hastanesinde dermatolog olan Dr. Lindsey Bordone, vücudunuz için bir cilt bakım rutini oluşturmak söz konusu olduğunda, azın daha iyi olduğunu söylüyor.
Dermatologlar üç adımlı bir rutin öneriyor:

Adım 1: Doğru şekilde temizleyin

Ne sıklıkta duş alacağınız size kalmış. Ancak Bordone, vücudunuzun her santimini her gün sabunla fırçalamanın, özellikle kuru cilt veya egzamaya yatkınsanız, aşırıya kaçabileceğini söyledi. Ostad, çoğu sabunun kir ve yağı temizlemeye yardımcı olan ancak cildin koruyucu bariyerini bozarak kuruluk veya tahrişe neden olabilen aktif maddeler içerdiğini aktardı. Ostad, "Genellikle tüm vücudu haftada sadece iki ila üç kez köpürtmeniz gerekir. Bunu söylediğimde hastalarım iki kere düşünüyor" diye ekledi. Ancak eller, ayaklar, koltuk altları, kasıklar ve kalçalar gibi kirlenen veya terleyen bölgeleri her gün temizlemeniz gerekir. Ayrıca Ploch, sağlık hizmetleri veya eğitim gibi işiniz insanlarla veya mikroplarla sık temas gerektiriyorsa, tüm vücudunuzu her gün sabunla yıkamanızı öneriyor. 

Ploch, duş jeli veya kalıp sabun kullanabileceğinizi ancak nazik bir temizleyici kullandığınızdan emin olmanız gerektiğini belirtti. Ostad, gliserin, niasinamid, üre, hyaluronik asit veya seramid içeren ürünleri öneriyor. Bunlar nemlendirici veya ciltteki nemi hapseden ve yenileyen maddeler. Bordone, ciltte yaşayan sağlıklı bakterileri yok edebilecek ve sizi bir enfeksiyona hazırlayabilecek antibakteriyel sabunlardan kaçınmanız gerektiği konusunda da uyardı. Ayrıca cildi tahriş edebilecek sert vücut peelinglerinden ve kokulu ürünlerden uzak durun.

Adım 2: Nemlendirme

Dermatologlar, vücudunuzun her yerine, özellikle de kollarınıza, bacaklarınıza, gövdenize ve sırtınız gibi ulaşılması zor bölgelere losyon veya krem sürmenin sağlıklı bir cilt için gerekli olduğunu söylüyor. Ploch, "Günde birçok kez hastalar gelip sırtlarındaki kaşıntıdan şikayet ediyor. Biz buna dermatolojide kış kaşıntısı diyoruz" dedi. Ostad, günlük nemlendirmenin cildinizin bariyerini koruyup onardığını ve nemli kalmasını sağlayarak kuruluk ve tahriş olasılığını en aza indirdiğini anlattı.

Bordone, kış aylarında veya kuru cilde yatkınsanız daha sık, yağlı veya akneye eğilimli cildiniz varsa daha seyrek nemlendirmeniz gerekebileceğini de belirtti Ostad, temizleyicilerdekine benzer nemlendirici içeriklere sahip ürünler aramanızı önerdi: Seramidler, hyaluronik asit, üre, gliserin ve shea yağı, bunların hepsi nemi hapseder. Akneniz varsa yağsız ürünler kullanın.

Bordone, nemlendirmek için en iyi zamanın duştan çıktıktan ve kurulandıktan hemen sonra olduğunu söyledi. Gün boyunca nemi korumasına yardımcı olmak için hafif nemli cilde kalın bir nemlendirici uygulayın.

3. Adım: Güneş kremi uygulayın

Ploch, yüzünüz, göğsünüz, kollarınız, bacaklarınız ve elleriniz gibi vücudunuzun güneşe maruz kalacak tüm bölgelerine her zaman güneş kremi sürmeniz gerektiğini söyledi. Yaşlı hastaların genellikle sırt ve kollarının üst kısımlarında temiz bir cilde sahip olduklarını ancak kollarından aşağıya doğru benekler ve lekeler olduklarını belirten Ploch, bunun da güneş hasarının bir işareti olduğunu ekledi.

Çoğu uzman SPF 30 veya daha yüksek bir güneş kremi kullanılmasını ve en az iki saatte bir tekrar uygulanmasını öneriyor. Ploch, günlük güneş kremi kullanımının cildinizi zararlı UV ışınlarından koruduğunu, cilt kanseri riskinizi azalttığını ve güneş lekeleri, pigmentasyon değişiklikleri ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini en aza indirdiğini söyledi.

Ne zaman bir dermatoloğa görünmeli?

Ploch, her gün nazik bir temizleyici ve nemlendirici kullandıktan sonra bile cildiniz hala gergin, kuru veya tahriş olmuş hissediyorsa bir uzmana görünmeniz gerektiği konusunda uyardı. Akne, egzama veya kontakt dermatit gibi tedavi edilmesi gereken bir cilt rahatsızlığınız olabilir. Ploch, "Herhangi bir kırışıklık veya güneş lekesinden rahatsız oluyorsanız, dermatologlar botoks veya lazer tedavileri gibi kozmetik prosedürler de önerebilir" dedi.

© 2024 The New York Times Company