27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 08:25 | Son Güncelleme: 08.02.2024 10:29

NYT 7 soruda yazdı: Kral'ın hastalığı Prens William için ne anlama geliyor?

İngiltere Kralı 3.Charles'a kanser teşhisi koyulmasının ardından, görevlerine dair sorular da gündeme geldi. Gözler veliaht Prens William'a çevrildi. New York Times, hastalığın William ve Harry'yi nasıl etkileyeceğini yazdı
NYT 7 soruda yazdı: Kral'ın hastalığı Prens William için ne anlama geliyor?

Kral 3. Charles'ın prostat büyümesi nedeniyle tedavi edilmek üzere Londra'daki bir hastaneye yatırılmasının üzerinden iki hafta geçmeden Buckingham Sarayı testler sonrası bir tür kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. Charles'a doktorlar tarafından halka dönük görevlerini ertelemesi tavsiye edildiği için, pek çok kişi Kraliyet Ailesi'nin diğer üyelerinin bu konuda adım atmasını bekliyor. Peki bu haber Charles'ın iki oğlu William ve Harry için ne anlama geliyor?

Kral'ın görevlerinden herhangi biri Prens William'a verilecek mi?

Çalışan az sayıdaki üst düzey kraliyet mensubundan herhangi biri teorik olarak Kral Charles tedavi görürken onun yerine etkinliklere katılmaya ve diğer görevleri üstlenmeye çağrılabilir. Kraliçe Camilla, Prenses Anne ve Edinburgh Düşesi Sophie'nin bunlardan bazılarını üstlenmesi bekleniyor. Ancak Charles'ın görevlerinin büyük bir kısmının tahtın varisi olan oğlu Galler Prensi William'a geçmesi bekleniyor. Prens kısa bir süre önce, eşi Catherine bir karın ameliyatı için hastaneye yatırıldığı sırada kamusal görevlerine bir süre ara vermeye karar verdi. Kraliyet Ailesi o dönemde yaptığı açıklamada, Catherine'in iyileşmesi için Paskalya sonrasına kadar herhangi bir kamusal faaliyette bulunmayacağını belirtmişti.

Kraliyet Ailesi hakkında geniş çaplı yazılar kaleme alan gazeteci Elizabeth Holmes, "Galler Prensesi'nin karın ameliyatı geçirmesi ve gözlerden uzak kalmasıyla birlikte, spot ışıklarının kesinlikle Prens William'ın üzerine düşeceğini düşünüyorum" dedi. Camilla'nın da son zamanlarda yoğun bir programa sahip olduğunu sözlerine ekleyen Holmes, Kraliçe'nin geçen hafta her gün halkla buluştuğunu, bunun da çok fazla olduğunu söyledi.

Bu süre zarfında William'ın günlük rolü nasıl değişecek?

William'ın programı karısının hastaneye kaldırılmasıyla zaten alt üst oldu ancak önümüzdeki haftalarda muhtemelen babasının takvimindeki etkinlik ve törenleri kendi programına eklemesi istenecek. William ve Catherine'in iletişim sekreteri Lee Thompson salı günü gönderdiği e-postada "Galler Prensi şu anda Windsor'daki evinde geçirdiği karın ameliyatının ardından iyileşmekte olan eşi Galler Prensesi'ne destek olmak için zaman ayırıyor. Prens özel olarak çalışıyor olsa da yarın kamu görevlerine başlayacak" dedi. Lee, Charles tedavi gördükçe William'ın kendi günlük işlerine ek olarak kral adına bazı görevler üstlenebileceğini" de sözlerine ekledi. 

Babasının teşhisi Prens Harry'yi de işin içine çekecek mi?

Sussex Dükü ve Düşesi Harry ve Meghan, Ocak 2020'de Kraliyet Ailesi'nin kıdemli üyeleri olarak rollerinden geri adım atma niyetlerini açıkladıklarından beri, Harry büyük ölçüde eşi ve çiftin iki küçük çocuğuyla birlikte Kaliforniya'da kaldı. Bu zamanın en azından bir kısmını Kaliforniya, Montecito'daki yemyeşil bir arazide geçirdi, Mart 2021'de Oprah Winfrey'e her şeyi anlatan bir röportaj verdi ve bir sonraki yıl yayınlanan Harry and Meghan adlı Netflix belgeselde yer aldı. Holmes, Charles'ın sağlık sorunlarının tüm bunları bir şekilde değiştirmesinin pek olası olmadığını söyledi. Holmes, "Harry'nin bu işe geri çağrılacağı bir senaryo düşünemiyorum. Belki de bunu istemediği için değil, ama bu ilişki şu noktada çok parçalanmış olduğu için" ifadelerini kullandı. 

Harry İngiltere'ye dönüyor mu?

Geçtiğimiz yıl hem babası hem de erkek kardeşiyle gergin bir ilişki yaşayan Harry, salı günü Kral'la bir araya geldi. Harry'nin ziyaretinin ne kadar süreceği belli değil ancak Holmes aldığı bilgilerin kralla görüşmenin çok kısa olduğunu gösterdiğini belirtti. Holmes, "Harry Los Angeles'tan uçtu, 45 dakikalık bir görüşme yapmak için çok uzun bir yol. Sanırım burada işaretleri biraz okuyabilirsiniz" dedi.

Bu durum Charles'ın Harry ile ilişkisini nasıl etkileyecek?

İngiliz The Spectator dergisi de dahil olmak üzere bazıları şimdi Harry'nin Kral Charles ile uzlaşma zamanı olduğunu savundu. Ancak endişe verici sağlık gelişmeleri sorunlu ilişkiler için sihirli bir değnek değil. Kanser teşhisiyle uğraşan ailelere yardım etme konusunda uzmanlaşmış lisanslı bir klinik profesyonel danışman olan Cheryl Fisher'a göre, kanserin dokunduğu her aile etkilenecektir; asıl soru nasıl etkileneceği. Fisher, "Farklı aile üyeleri bu habere farklı tepkiler verir. Keder ile ilgili bir aile meselesi olsa da, aynı zamanda bireysel bir şeydir her birey kendi sürecinden geçer. Kraliyet Ailesi söz konusu olduğunda, aile reisi ve rolü, beklentiler ve ardından ailenin geri kalanı şöyle bakıyor: 'Tamam, peki, görevlerini yerine getiremezse ne olur?" ifadelerini kullandı.

Harry babasının yanına geri döner miydi?

Muhtemelen hayır. Holmes, "Bunun gerçekleşeceğini sanmıyorum. Harry istese bile, Kraliyet Ailesi'nden ondan bunu istediklerine ya da bunu istediklerine dair herhangi bir işaret gelmedi" dedi. 

Durum ne kadar ciddi?

Buckingham Sarayı Kral'ın kanserinin türü ya da evresi hakkında bilgi vermemiş olsa da, Charles'ın bu ayın başlarında yaşadığı iyi huylu prostat sorununa ilişkin açıklamaları, kanser teşhisinin aksine daha ciddi olduğunu gösteriyor olabilir. Holmes, "Kraliyet ailesi sağlık konularının özel olduğunu düşünür ve sağlık konularının ölümlerinden sonraya kadar gizli kalmasına dair uzun bir geçmiş var. Bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşacakları kesin değil, bu nedenle sarayın bunu paylaşan bir açıklama yayınlaması Kraliyet Ailesi için büyük bir olay" diye konuştu.