22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2024 11:53 | Son Güncelleme: 19.06.2024 11:57

NYT Boeing CEO'sunun senato ifadesini yazdı: Kalite ve güvenlik sorunları için özür diledi

Boeing'in CEO'su David Calhoun, ocak ayında yaşanan kazaya ilişkin ifade vermek üzere ABD Senatosu'nun karşısına çıktı. 2018 ve 2019'daki kazalarda hayatını kaybedenlerin yakınları, sevdiklerinin fotoğraflarını tutarak ifadeyi dinlemeye geldi
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times

Mark Walker, Maya C. Miller ve Niraj Chokshi / The New York Times

Boeing CEO'su Dave Calhoun salı günü ifade için Senato'ya geldikten sonra, şirketin 737 Max 8 uçaklarının 2018 ve 2019'daki kazalarında yakınlarını kaybeden aileler, Calhoun'un arkasını dönüp kendilerini ve sevdiklerinin fotoğraflarını bakmasını istedi. Calhoun'un arkasındakiler arasında 2019 Etiyopya Havayolları kazasında hayatını kaybeden 24 yaşındaki Samya Rose Stumo'nun anne babası ve kardeşi ile tüketici savunucusu ve eski başkan adayı Ralph Nader'in torunu da vardı. Yakınlarda, bu yıl Adalet Bakanlığı'nın şirkete yönelik cezai soruşturmasının ortasında intihar ederek ölen eski Boeing mühendisi ve ihbarcı John Barnett'in ailesi oturuyordu. Diğerleri ise ellerinde kazalarda kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını tutuyordu.

Calhoun ailelerin yüzüne bakarken, "Geçmişte ve bugün dünyanın dört bir yanına yayılmış tüm Boeing çalışanlarımız adına kayıplarınız için özür dilemek istiyorum. Sebep olduğumuz keder için de özür dilerim" dedi. Duruşma, Calhoun'un ocak ayında Portland, Oregon yakınlarındaki bir Alaska Havayolları uçuşu sırasında 737 Max 9 uçağının kapı tapasının koptuğu olaydan bu yana Kongre'nin önüne ilk çıkışı oldu. Yıl sonunda görevinden ayrılmayı planlayan Calhoun, 2019 yılında jetin daha küçük bir versiyonu olan 737 Max 8'in iki ölümcül kazasının ardından CEO'luk görevini devraldı. Toplam 346 kişinin öldüğü bu kazalar, uçağın 20 ay süreyle küresel ölçekte yasaklanmasına yol açtı.

Bir Senato soruşturma grubunun üyeleri Calhoun'a şirketin güvenlik ve kalite endişelerini dile getiren muhbirlere karşı misilleme yaptığına dair raporlar, şüpheli titanyumdan yapılmış parçaların tespit edilmeden Boeing uçaklarına nasıl girdiği ve şirketin 787 Dreamliner'ıyla ilgili sahte denetim kayıtları iddiaları hakkında sorular sordu.

"Kaza kestirme yolları ortaya çıkardı"

Oturumu düzenleyen alt komitenin başkanı D-Conn Senatörü Richard Blumenthal, Calhoun'un 2018 ve 2019'daki Max kazalarının ardından Boeing'in köşeyi dönmesi için ihtiyaç duyduğu lider olduğu konusunda milletvekillerine güvence verdiğini söyledi. Blumenthal, şirketin Ocak ayındaki kazaya kadar doğru yönde ilerliyor gibi göründüğünü ve bu kazanın şirketin kullandığı kestirme yolları ortaya çıkardığını dile getirdi. Blumenthal, "Geçtiğimiz Ocak ayında, Boeing'in dünyaya vaat ettiği içi boş kabuk tam anlamıyla patladı. Ve bu uçurum bir kez ortaya çıktığında, aşağıda yatan boşluğun neredeyse hiç dibi olmadığını öğrendik" dedi. 

© 2024 The New York Times Company