Helene Cooper / The New York Times
Yaklaşık 90 bin NATO askeri bu bahar Avrupa'da, çoğu kişinin asla gerçekleşmemesini umduğu büyük bir güç savaşı için eğitim görüyor: Rusya ile Batı arasında potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olacak bir çatışma. Estonya'da, Kuzey Carolina'daki Fort Liberty'de bulunan 82. Hava İndirme Tümeni'nden paraşütçüler, İngiltere'nin Essex kentindeki Colchester Garnizonu'ndan askerlerle birlikte zorla giriş operasyonları için uçaklardan atladılar. Litvanya'da Alman askerleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez kalıcı olarak Almanya dışında konuşlanmış bir tugay olarak geldi.
Putin'e mesaj veriyorlar
Almanya'nın doğusundaki A4 otobanında, bir ABD Ordusu yüzbaşısı ve Makedon mevkidaşı, Stryker zırhlı muharebe araçlarının aşırı ısınan radyatörünün motoru öldürmemesini umarak Suwalki Gap'a (birçok savaş planlayıcısının Rusya ile bir NATO savaşının parlama noktası olacağını tahmin ettiği yer) doğru koştular. Tüm bunlar NATO'nun Soğuk Savaş'ın başlangıcından bu yana gerçekleştirdiği en büyük güç gösterisi olması beklenen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hırslarının Ukrayna'nın ötesine geçmemesi gerektiği yönünde keskin bir mesaj vermeyi amaçlayan operasyonun bir parçası.
Ancak bu aynı zamanda modern bir büyük güç çatışmasının açılış vuruşlarının neye benzeyebileceğinin de bir ön göstergesidir. NATO ve Rusya savaşa girerse, ABD ve müttefik birlikleri ilk etapta Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya'ya yani NATO'nun doğu kanadına akın ederek bir Rus gücünün sızmasını engellemeye çalışacaktır.
Siber savaş için de planlar yapılıyor
Bu savaşın nasıl sona ereceği ve kaç kişinin öleceği farklı bir hikaye. İkinci Dünya Savaşı'nda on milyonlarca insan öldürüldü. Bu kez riskler hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Putin, Rusya'nın iki yıldan uzun bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana nükleer savaş potansiyelini birkaç kez gündeme getirdi. Ulusal güvenlik yetkilileri, kamu altyapısına yönelik olası bir siber saldırıya karşı ABD ve NATO çıkarlarının nasıl savunulacağı da dahil olmak üzere siber savaş için de planlar yapıyor.
Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Avrupa kıtasında bir kara savaşı çok daha olası görünüyor. NATO'nun Müttefik Kara Komutanlığı'nı yöneten Amerikalı General Darryl A. Williams, "Bu tatbikat düşmanlarımızın hesaplarını değiştiriyor, bunun gerçek gücü bu" dedi. Williams'a göre Putin bunu izliyor ve 'belki de burada iki kez düşünmem gerekiyor' diyor.
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Ocak ayında başlayan ve Mayıs ayına kadar devam edecek olan tatbikatların neredeyse her hareketini etkiliyor. Bu nedenle bazı ABD birlikleri patlayıcılarla donatarak silah haline getirebilecekleri ticari insansız hava araçlarını deneyerek bu tür taktiklere nasıl karşı koyacaklarını görmeye çalıştılar. Tıpkı Rus birliklerinin Ukrayna'nın patlayıcılarla donatılmış mağazadan satın alınmış insansız hava araçlarını kullanmasına karşı nasıl savunma yapacaklarını öğrenmek zorunda kalmaları gibi.
Rus üst düzey yetkililer dikkat çekiyor
Ukrayna'da çok sayıda üst düzey Rus askeri lider öldürüldü. Kremlin 7, Ukrayna ise 13 kişinin öldüğünü doğruladı. Askeri yetkililer, Rus üst rütbelilerin savaş alanında kendilerini dikkat çekici hale getirdiklerini söyledi. ABD'li askeri yetkililer, bu kişilerin hareket etmek yerine genellikle aynı yerde sabit bir şekilde durduklarını belirtti. Bir askeri yetkili, bazen birkaç komuta aracının yanlarında antenlerle birbirine bağlandığını ve adeta Rus general ve subayların varlığının reklamının yapıldığını anlattı. NATO ve ABD askeri yetkilileri aynı hatayı yapmak istemiyorlar.
Çek sınırı yakınlarındaki Vilseck, Almanya'da konuşlu 2. Süvari Alayı'nın komutanı Albay Robert S. McChrystal, "Bence komuta ve kontrolümüzün daha hayatta kalabilir olması gerektiğini gördük. Daha hareketli olmamız ve aynı zamanda dağınık kalmamız gerekiyor" diye konuşuyor. Yüzbaşıları taşıyan Stryker Fox 66, tatbikatın Vilseck'ten Polonya'nın Suwalki kentine uzanan dört günlük yol yürüyüşü bölümünde komuta ve kontrol aracıydı. Eğitimsiz bir göz için askeri yeşil zırhlı araçların hepsi aynı silah ve taktik donanıma sahipmiş gibi görünüyordu.
Ancak Fox 66'ya daha hafif bir makineli tüfek monte edilmişti. Bir çatışmada ön cephede değil, arkadan operasyonları yönetiyor olacağından, diğer araçlara monte edilmiş .50 kalibrelik makineli tüfeklerin zırh delici nüfuz gücüne ihtiyaç duymuyor. Bu iki silah havadan neredeyse ayırt edilemez. Fox 66'nın içinde, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten yeni gelen Yüzbaşı Milos Trendevski, Polonya'ya doğru yol alan aracın içine tıkıştırılmış uçaksavar ceketleri, sırt çantaları, erzak, silah ve teçhizatın etrafında 1.80'lik gövdesini eğerek oturuyordu. Araçtaki Amerikalılar dil çeviri cihazları taşıyordu ama Trendevski'nin buna ihtiyacı yoktu. Trendevski Stryker'ın içinde verdiği bir röportajda İngilizce olarak "ABD Ordusu'nun bu tür yürüyüşleri nasıl yaptığını görmemiz gerekiyor ki bizim doktrinimiz de aynı olsun" dedi.
Sadece birkaç santim ötesinde, Stryker birliğinin komutanı Yüzbaşı Matt Johnson sürekli endişeli sorular soruyordu. Sürücü Uzm. Sean McGarity'ye "Ateşi var mı?" diye sordu. "225, efendim" diye cevap geldi. "Biraz yavaşla, bakalım düşecek mi?" diye sordu Johnson. McGarity yavaşladı, motor soğudu ve Stryker'ın içinde toplu bir iç çekiş yaşandı.
Moskova'nın almaya çalışacağı ilk bölge olabilir
Suwalki Gap, Litvanya, Polonya, Belarus ve Rusya'ya ait Kaliningrad'ı birbirine bağlayan 105 kilomeyrelik, az nüfuslu bir kara parçası. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinin ardından, dönemin Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, NATO yetkililerine bölgenin savunmasızlığını vurgulamak için "Suwalki Gap" ismini buldu. Hamlesi işe yaradı: Batılı askeri yetkililer bu ifadeyi hızla benimsediler. Batılı askeri yetkililer Suwalki Gap'ın Moskova'nın almaya çalışacağı ilk bölge olacağına inanıyor. Rusya'nın müttefiki Belarus'un desteğiyle Kaliningrad'daki Rus güçleri harekete geçebilir ve başarılı olmaları halinde Baltık ülkelerini izole edebilirler. Yol yürüyüşünün NATO'nun Suwalki Gap'a ne kadar çabuk asker gönderebileceğini test etmesi bekleniyor.
Yürüyüş, Suwalki yakınlarındaki bir eğitim alanında, dokuz diğer ülkeden 2 bin 600 askere katılan bin 800 2. Süvari birliğinin katıldığı bir canlı ateş tatbikatıyla sonuçlandı. Birlikler hedefleri havaya uçurdu ve bölgeyi ele geçirdi. Amerikan Apache helikopterleri koruma ateşi açarken, Polonya F-16 ve İtalyan F-35 savaş uçakları daha da yüksek irtifadan hava saldırıları düzenledi. ABD Ordusu Avrupa ve Afrika sözcüsü Albay Martin O'Donnell, NATO'nun "farklı uluslardan gelen ve görünüşte birbirinden farklı olan bu birimleri böylesine karmaşık bir işi yürütmek üzere bir araya getirme becerisi bizi diğerlerinden ayırıyor" dedi.
"Potansiyel düşmanımıza karşı savaşıyoruz"
Ne Rusya ne de Ukrayna, bir manevra gücünün tüm parçalarının koordine edildiği ve uyum içinde çalıştığı birleşik silahları yapamadı. Tanklar ve toplar ve hatta hava saldırıları, piyade askerleri içeri girmeden önce bir hedefi vuruyor. NATO Kara Kuvvetleri Komutanı Williams, geçmişte bu tür tatbikatlarda düşmanın adının verilmediğini, sadece hayali bir rakip olduğunu söyledi. Bu yıl öyle değil. Williams, "bu yıl ilk kez Ruslara karşı bir tatbikat yapıyoruz. Potansiyel düşmanımıza karşı savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
©️ 2024 The New York Times Company