Roger Cohen / New York Times
2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni Fransız stilinin ışıltısıyla, binlerce sporcunun sağanak yağmura meydan okuyarak şehrin kalbinden Eyfel Kulesi'ne doğru yelken açmasıyla mavi, beyaz ve kırmızı duman bulutları altında açıldı. Aralıksız yağan yağmur ve artan güvenlik endişeleri 200'den fazla delegasyondan gelen sporcuları caydıramadı. Bölünmüş bir Fransa'yı ve parçalanmış bir dünyayı iyileştirmek için birliktelik temasına adanmış bir törende güldüler, dans ettiler ve bazıları dönüştürülmüş gezi teknelerinin güvertelerinden ulusal bayraklarını dalgalandırdılar.
Pembe baloncukların arkasından siyah bir büstiyerle çıkan Lady Gaga Fransızca performans sergiledi. Kabare sanatçıları nehir kıyısında gösteri yaptı. Varlığı milliyetçi sağ tarafından tartışılan Malili Fransız şarkıcı Aya Nakamura, Fransız dilinin kalesi olan görkemli Académie Française'den çıkarak argo şarkılarını Cumhuriyet Muhafızları bandosunun müziği eşliğinde söyledi.
🚨 LA PERFORMANCE D’AYA NAKAMURA POUR LA CÉRÉMONIE D’OUVERTURE DES JO #Paris2024
— FRENCHRAPUS 🇺🇸 (@FrenchRapUS) July 26, 2024
REINE DE FRANCE 🇫🇷
pic.twitter.com/HsQD6QqIeG
Yeni Fransa eski Fransa'yla karşı karşıya
Yeni ve farklı bir Fransa, eski ve geleneksel bir Fransa ile karşı karşıya geldi. Ülkeyi çıkmaza sokan keskin siyasi çatışmaların yaşandığı bir anda, tören ulusun anlamı ve anlayış olasılığı hakkında insanları yeniden düşünmeye davet etti. Cumhuriyet Muhafızları son anda yumuşadı ve Nakamura'nın büyük hit parçası “Djadja” eşliğinde askeri üniformalarıyla mütevazı dans figürleri denedi. Ancak Fransa'daki çeşitlilik ve oyunların kendisi tartışmalı konular olmaya devam ediyor.
La interpretación de @CelineDion en la apertura de las olimpiadas tiene que ser una de las mejores que se han televisado en la historia. Perfección. Si fuera competencia, todos los jurados le habrían dado 10. #Paris2024 #ParisOlympics2024 pic.twitter.com/RsRQqrH98s
— Miguel Cunillera (@MiguelCunillera) July 26, 2024
Kaos yaratan kundaklama
Cuma günü erken saatlerde gerçekleşen kundaklamada üç hızlı tren hattını kesintiye uğratarak tüm dünyanın gözünün Paris'te olduğu bir günde kaosa neden oldu. Saldırıların sorumluluğunu üstlenen olmadı ancak on binlerce polis ve askerin sokaklarda devriye gezdiği başkentte tedirginliği artırmak için planlandıkları açıktı.
Tören devam ederken gece çöktü ve Eyfel Kulesi'ni süsleyen mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı renklerdeki beş dev Olimpiyat halkası ışıltılarını Seine Nehri üzerinden Trocadéro'ya doğru yaydı. Kulenin kendisi de yukarıya doğru kıvrılan ışık demetleri ve dışarıya doğru fırlayan ışık huzmeleriyle canlandı.
Birleştirici jest
Aralarında basketbolcu Tony Parker ve tenis yıldızı Amélie Mauresmo'nun da bulunduğu Fransız atletler Olimpiyat meşalesini Louvre avlusundan Tuileries Bahçesi'ne taşıdı. Koşucu grubu, eylül ayında Paralimpik Oyunları'nda yarışacak olan üç Fransız atleti de kapsayacak şekilde büyüdü. Bu birleştirici jest törenin ana temasını yansıtıyordu. Ateş sonunda judo şampiyonu Teddy Riner ve üç kez pistlerde altın madalya kazanan Marie-José Pérec'e teslim edildi ve onlar da ayrı meşaleler tutarak Olimpiyat kazanını birlikte yaktılar. Celine Dion'un Eyfel Kulesi'nde Edith Piaf'ın L'Hymne à L'Amour şarkısını seslendirmesiyle sona eren muhteşem finalde arkalarından bir sıcak hava balonu yükseldi.
Fransız tarihinden sahneler
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal paylaşım platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Burası Fransa! İnsanlar bundan 100 yıl sonra bunu konuşacak” dedi. Tiyatro yönetmeni Thomas Jolly tarafından tasarlanan ve 1789 Devrimi ve Marie Antoinette'in başının kesilmesi de dahil olmak üzere Fransız tarihinden sahneler etrafında kurgulanan tören, aynı zamanda Paris'in güzelliğine bir ilahi, stadyumlardaki olimpiyat açılışlarından ilk kopuş ve Fransa'nın devrimci sloganının (özgürlük, eşitlik, kardeşlik) her zamankinden daha eşit bir dünya için temel sunduğunu ifade etti. Jolly bu hafta The New York Times'a verdiği röportajda “Birlikte yaşamak isteyen insan sayısı, bunu reddeden insan sayısından daha fazla. Sadece onları daha az duyuyorsunuz" dedi.
Yağmur coşkuya engel olamadı
Kundaklama saldırılarının hemen ardından havada bir belirsizlik vardı. Ancak tören başladığında saldırıların duygusal etkisi azalmıştı. Büyük kalabalıklar nehirde toplandı, yeni inşa edilen stantları doldurdu. Seine Nehri boyunca uzanan apartmanların pencerelerindeki insanlar tekneler geçerken tezahürat yapıp el salladı. Yağmur yağmasına rağmen Paris canlıydı. Gabon, Bahreyn ve Bhutan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin kendi küçük tekneleri, daha büyük gemilerdeki delegasyonların arasına ilginç bir şekilde serpiştirilmişti.
7 haftadır vertigo yaşayan Fransa
Macron, 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin imzalandığı Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadéro'da, yağmurda toplanmış bir kalabalığın önünde sporcuları bekledi. Macron bu hafta Fransız Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, on yıldır hazırlıkları süren olimpiyatlar başlarken biraz vertigo yaşadığını söyledi. Aslında geçtiğimiz yedi hafta boyunca vertigo yaşayan Fransa'ydı. Macron'un büyük ölçüde açıklanamayan Ulusal Meclisi feshetme ve parlamento seçimlerine gitme kararıyla sarsıldı. Oylama sonuçsuz kaldı ve ülke geçici bir hükümet altında sürüklenmeye devam etti.
Macron'un zaferi
Siyasi çıkmazın nasıl çözüleceği hala belirsiz, ancak bu başka bir günün sorunu. Çok riskli olduğunu düşünen pek çok muhalifin bulunduğu tören, zor durumdaki Cumhurbaşkanı Macron için bir zafer anıydı.
Paris Olimpiyat Komitesi Başkanı Tony Estanguet kalabalığa hitap etti ve onları “Oyunları sevdiğinizde, birkaç yağmur damlasının sizi rahatsız etmesine izin vermezsiniz” diye ikna etmeye çalıştı. “Ulusal mirasımızın en güzel hazineleri sizin oyun alanınız olacak” diyen Estanguet, Grand Palais, Eyfel Kulesi ve Place de la Concorde gibi 11 Ağustos'ta sona erecek oyunlara kadar çeşitli Olimpiyat etkinliklerinin düzenleneceği yerleri işaret etti. Ağırlıklı fikir, büyük mali ve ekolojik maliyetlerle gereksiz hale gelen yeni stadyumlar inşa etmek yerine şehrin bir stadyum haline getirilmesi oldu. Estanguet, “Fransa hiçbir konuda fikir birliği içinde olmasa bile, önemli anlarda nasıl bir araya geleceğimizi biliyoruz” diye ekledi.
Aşırı sağ tepki gösterdi
Ancak daha tören bitmeden göçmen karşıtı sağ protesto seslerini yükseltmeye başladı. Avrupalı bir milletvekili ve aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in yeğeni olan Marion Maréchal, “drag queenleri, Aya Nakamura ile dans etmek zorunda kalan Cumhuriyet Muhafızlarının aşağılanmasını, kostümlerin ve koreografinin genel çirkinliğini” kınadı. Macron'un güçlü bir yanıtı vardı. Nakamura ile dans eden askeri bandonun görüntüleri üzerine X'te basitçe şöyle dedi: “Aynı anda.” Zira Macron'a bir şeyi önce savunup sonra tam tersini yapma eğilimi nedeniyle kendisine sık sık “aynı anda” cumhurbaşkanı deniyor. En azından bir an için iki dünyayı bir araya getirmişti.
©️ 2024 The New York Times Company