21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2024 09:01 | Son Güncelleme: 21.09.2024 09:02

NYT pandemi uzmanının ikiyüzlülüğünü yazdı: Covid'in zirve günlerinde parti yaptı

Dr. Varma’nın gizli kamerayla çekilen görüntüleri, pandemi günlerine dair 'ikiyüzlülük' tartışmalarını geri getirdi. Varma, partilere katıldığını kabul ederken hala desteklediği düzenlemelerin arkasında olduğunu söyledi
Foto: Bryan Thomas/Getty Images
Foto: Bryan Thomas/Getty Images

Sarah Maslin Nir / New York Times

New York Şehri’nin pandemiyle mücadelesini yönetmekle sorumlu yetkilinin, pandeminin pik yaptığı günlerde bile seks partilerine gittiği ve Wall Street’teki bir bankanın altında dans partisine katıldığı ortaya çıktı. Tüm bunları yaparken, New Yorkluları evde kalmaları ve Covid-19’un yayılmasını önlemeleri konusunda uyarıyordu. Yetkili, o günlerde yaptıkları hakkında övündüğü anlar gizli kameraya yakalandıktan sonra perşembe günü ithamları kabul etti.

Belediye Başkanı Bill de Blasio yönetiminde 2020 Nisan-2021 Mayıs arasında belediyenin üst düzey kamu sağlığı danışmanı görev yapan Dr. Jay K. Varma’nın videosu, perşembe günü muhafazakar podcast programcısı Steven Crowder tarafından yayınlandı.

Videonun birkaç farklı kayıt birleştirilerek oluşturulduğu anlaşılıyor. Varma’nın görüntülerde farklı kafe ve restoranlarda, kadrajın dışında kalan bir kadınla konuştuğu görülüyor. Konuşmaların çeşitli noktalarında Varma, bir otelde eşiyle birlikte organize ettiği seks partisinden ve Wall Street’te bir bankanın altındaki alanda 200’den fazla katılımcıyla birlikte bulunduğu dans partisinden söz ediyor.

Varma, yaptığı açıklamada videonun gerçekliğini inkar etmezken montajlanarak söylediklerinin yanlış anlaşıldığı hale getirildiğini belirtti. Danışman, Ağustos 2020 ve Hazrian 2021 arasında üç etkinliğe katıldığını ifade etti.

Bu toplanmaların yapıldığı günlerde New York’taki kamu sağlığı yetkilileri, tıpkı diğer şehir ve ülkelerde olduğu gibi virüsü ve yükselen Covid kaynaklı ölüm sayısını kontrol altına alma amacıyla insanları kalabalık etkinliklere gitmemeye ve maske takmaya teşvik ediyordu. New York’ta okullar 2020 Mart’tan itibaren aniden kapatılmıştı. Restoranlar kapalı alanlarda hizmet veremiyordu. Kamuya açık kapalı alanlarda maske takmak zorunluydu.

'En doğru kararları vermedim'

Varma yaptığı açıklamada, “O günlerde en doğru kararları vermediğimi kabul ediyorum” dedi. Şehrin aşı politikalarının mimarlarından olan Varma, düzenli olarak Covid brifinglerinde Blasio ile birlikte brifinglere çıkıyor, insanlara maske takmalarını ve sosyal mesafeyi korumalarını söylüyordu. Varma, aşı olmayan basketbol yıldızı Kyrie Irving’in New York’ta basket oynamasını önleyen zorunlu aşı politikalarının yürürlüğe sokulmasında oynadığı rolle ünlenmişti.

Varma’nın pandemi dönemindeki davranışları, farklı yetkililerin yaptığı ikiyüzlülükleri akıllara getirdi. Örneğin o dönem Britanya Başbakanı olan Boris Johnson’ın kapanma sırasında kokteyller düzenlediği, California Valisi Gavin Newsom’ın French Laundry restoranında Kasım 2020’de bir yemeğe katıldığı ortaya çıkmıştı. Bu olaylar, kapanma kararlarını abartılı bulan ve kişisel özgürlüklerin ihlal edildiğini söyleyen politikacıları öfkelendirmişti.

Şehir Konseyi’nden tepkiler

New York Şehir Konseyi’nde Cumhuriyetçilerin azınlık lideri olan Staten Island temsilcisi Joseph Borelli, ifşaatlerin Varma’nın savunduğu kamu sağlığı önlemleriyle çeliştiğini söyledi.

Borelli, “O dönem sözde liderlerimizin kafalarına göre mantıksız kurallar uydurduğunu söylediğim için dışlandığımı hatırlıyorum. Yine de ben bile ne kadar iki yüzlü olduklarını tahmin edemezmişim” diye konuştu.

Perşembe günü Demokrat Şehir Konseyi üyesi Robert Holden, Belediye Başkanı Eric Adams’tan Varma’nın yaptıkları hakkında soruşturma açmasını ve şehrin Covid kurallarına uymadığı için işten çıkarılan belediye işçilerinin davalarına yönelik itirazlarından vazgeçmesini talep etti.

Holden’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Bu adam, kapanma sırasında şehrin kamu sağlığı uzmanıydı- o sırada seks partileri düzenlemekle meşgulmüş. Bu endişe verici, özellikle kaç acil sağlık görevlisi, belediye işçisi ve New Yorklunun işinden olduğunu düşünürsek” denildi.

'Aşırı sağ saldırdı; amaçları aşıyı karalamak'

Video kayıtlarının birkaç farklı sosyal etkinlik veya buluşmada yapıldığı anlaşılıyor. Varma’nın sözcüsü Chris Vlasto, görüşmelerin ne amaçla yapıldığı hakkında bilgi vermeyeceğini söyledi.

Varma’nın açıklamasında, “Sağlık yetkililerini karalamak ve ABD’nin kamu sağlığı sistemini yıkmak isteyen bir aşırı sağcı organizasyonun ajanı tarafından hedef alındı. New Yorkluların aşı olması için bulunduğu girişimlerin arkasındayım ve insanların aşılara olan güvenini baltalamak için bulunulan tehlikeli radikal girişimleri reddediyorum” ifadeleri kullanıldı.

Varma’nın videoda New Yorkluların evde kalması konusunda ısrarcı olurken kendisinin seks partilerine katılmasının ikiyüzlülük olduğunu kabul ettiği de duyuluyor.

Varma, kesilen videonun bir noktasında kadraj dışındaki kadına, “Gizli davranmam gerekiyordu. O günlerde tüm şehrin Covid mücadelesini yönetiyordum” diyor

Varma, 2022 yılında New York Times için yazdığı makalede maske ve aşıların önemine vurgu yapmış, her yerde benzer politikalar uygulanmasının gerekliliğinden söz etmişti. Videoda Varma, bu politikaları kendisinin ihlal ettiğini itiraf ediyor.

Times’taki makalesinde Varma, “Herkes gibi sağlık yetkilileri de bu epideminin bitmesini istiyor. Ancak bunun yerine biz, herkes hayatına devam ederken Covid-19’u önleme ve yönetmeyle uğraştığımız bir paralel evrende yaşamak durumundayız” yazmıştı.

Varma’nın sözcüsü, Wall Street dans partisinin Haziran 2021’de yapıldığını söyledi. Bu noktada Varma üst düzey danışmanlık görevinden ayrılmış olsa da Belediye’ye yarı zamanlı danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyordu. Vlasto, Varma’nın videoda 2020 Ağustos’ta “dostlarla çıplak olma” olarak bahsettiği seks partisine ise değinmedi. Varma, eşiyle bir otel odası tuttuklarını ve 8 ila 10 kişi davet ettiklerini iddia ediyor.

O günlerde New York’ta kapalı alanlarda 10 kişiye kadar buluşmalara izin veriliyordu.

Vlasto daha sonra Varma’nın 2020 Kasım’da ikinci bir seks partisine katıldığını söyledi.

Videoyu sızdıran podcast programcısı Crowder, sıkça gizli kameralar gibi profesyonel gazetecilik dünyasında etik dışı sayılacak teknikler kullanıyor. 2023’ün ilkbaharında Crowder’ın hamile eşine bağırırken görüntüleri de gizli kamerayla çekilmişti. Bu olaydan sonra çift boşandı.

Belediyedeki görevinin ardından Varma, Weill Cornell Tıp Okulu’nda Pandem Önleme ve Müdahee Merkezi’nin direktörü oldu. Şu anda bir ilaç şirketi olan SIGA Technologies'de başkan yardımcısı ve baş tıbbi sorumlu olarak görev yapıyor.

Varma özel sektöre geçtikten sonra de Blasio, pandemi müdahalesine katkılarından dolayı kendisini övmüştü. De Blasio, video hakkında yorum isteyen arama ve mesajlara dönüş yapmadı.

© 2024 The New York Times Company