27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 12:33 | Son Güncelleme: 12.02.2024 12:46

NYT, Taylor Swift'e gönderme yaptığını yazdı: Super Bowl reklamı çalıntı mı?

Super Bowl için çekilen Cetaphil reklamı, futbol ve Taylor Swift üzerinden bağ kuran bir baba ve kızı gösteriyordu. New York Times, bir sosyal medya fenomeninin reklam fikrinin kendisinden çalındığını iddia ettiğini yazdı
Cetaphil'in reklamında Taylor Swift'in ismi geçmiyor ancak ona birkaç gönderme yapılıyor.
Cetaphil'in reklamında Taylor Swift'in ismi geçmiyor ancak ona birkaç gönderme yapılıyor.

Santul Nerkar / New York Times

Cetaphil losyonunun reklamı Super Bowl'dan günler önce internette yayınlandığında, ebeveynler, futbol taraftarları ve Taylor Swift takipçileri için tanıdık bir hikayeyi çağrıştırdığından büyük övgü toplamıştı. Reklam filminde bir baba, tüm dikkatini telefonuna veren genç kızının ilgisini futbol maçına çekmekte başarısız oluyor. Genç kız, Cetaphil'i yüzünde kullanarak cilt bakım rutinini tamamlamak için yatak odasına gidiyor. Daha sonra aşağı indiğinde babasının 89 numaralı beyaz formasıyla futbol maçı izlediğini görüyor. Spikerin "Evet millet, işte o, maçtaki en ünlü taraftar" dediği duyuluyor ve kız gülümsemeye başlıyor.

Bir fırsat yakaladığını düşünen baba, daha sonra kızının odasına elinde kırmızı bir 13 numaralı formayla giriyor ve yüzüne krem sürdükten sonra gelip maçı izlemesini istiyor. Kız aşağı iniyor, telefonunu sehpanın üzerine bırakıyor ve babasının yanına kıvrılıyor. Reklam, formalarını giyip kanepeye oturmaları ve gülüşmeleriyle sona eriyor. Ekrandaki mesajda "Bu sezon, babalar ve kızları bağlantı kurmanın yeni bir yolunu buldular" deniyor.

Sosyal medyadaki kullanıcılar, kendi hayatlarıyla bağlantılar kurarak reklama olumlu tepki verdi. Reklamı paylaşan bir TikTok kullanıcısı "Beni gözyaşlarına boğdu" dedi. X'te Swift'in hayran hesapları reklamı övdü ve bir kullanıcı "Bir futbol koçunun ve sıkı bir Swift hayranı olarak buna bayıldım" dedi.

Reklam fikrini çaldıklarını iddia etti

Ancak popüler bir TikTok hesabı olan Sharon Mbabazi, şirketin reklam fikrini kendisinden çaldığını söyledi. Sosyal medya hesaplarında eylül ayına ait bir TikTok gönderisini paylaşan Sharon Mbabazi, makyaj yaparken üvey babasının içeri girdiğini ve Kelce'nin Swift'le ilişkisinin ortaya çıkmasından bu yana Instagram takipçilerinde, forma satışlarında ve popülaritesinde yaşanan artıştan bahsettiğini söyledi.

Başlığında "Üvey babam pazar gününden beri her gün beni Taylor ve Travis hakkında bilgilendiriyor" yazan gönderi 2,7 milyon kez görüntülendi. Babası, yüzüne losyon sürerken Mbabazi'ye katılıyor, bir yandan da Kansas City'nin performansı hakkında güncel bilgiler veriyor ya da Chiefs'in ne zaman oynayacağını ve maçı birlikte izlemek için hazırlanmalarını söylüyor. Mbabazi yorum talebine yanıt vermedi.

Şirket iletişime geçtini söyledi

Cetaphil yaptığı açıklamada, reklamın orijinal bir ürün olduğunu ve "bu yıl çok sayıda genç kızın babalarıyla futbol üzerinden bağ kurduğu ve bunu sosyal kanallarında paylaştığı benzersiz bir trendden esinlendiğini" söyledi. Şirket, Mbabazi ile konuştuktan sonra "Sharon ve onun gibi diğer influencer'larla çalıştığını" da ekledi ancak bunun ne anlama geldiğini belirtmedi. Pazarlamalarında genellikle kadınlara odaklanan ve belki de Swift'e olan ilgiden faydalanmayı uman diğer sağlık ve güzellik şirketleri de (e.l.f. Cosmetics, NYX Makeup ve Dov) Super Bowl’a reklam verdi. Cetaphil reklamının maç sırasında ulusal çapta yayınlanması planlanmamıştı.

"Daha derine indiler"

Montclair State Üniversitesi'nde stratejik iletişim profesörü olan Mary Scott, Super Bowl reklamlarının en etkili olduğu dönemin, ülkenin genelinin yakın zamanda yaşadığı bir duyguyu ya da anı yakaladığı zamanlar olduğunu söyledi. Scott, Swift etkisinden de öte, telefonların ebeveynler ve çocukları arasında bir bariyer olarak tasvir edilmesinin birçok ebeveynin ilişki kurabileceği bir şey olduğunu söyledi. Scott, Cetaphil reklamını 2021 Super Bowl'da Amerikalıların COVID-19 pandemisiyle ilgili ortak deneyimlerine atıfta bulunan reklamlara benzetti ve “Farklı bir gerçeklikten yola çıktılar. Daha derine indiler” dedi.

© 2024 The New York Times Company