19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 31.08.2022 17:47 | Son Güncelleme: 31.08.2022 20:25

NYT: Venedik Film Festivali'nde izlenmesi gerekenler

79. Venedik Film Festivali başladı. Julianne Moore liderliğindeki bir jüri festival boyunca bu yıl merakla beklenen filmleri izleyecek. New York Times, festivalin öne çıkan filmlerini yazdı
NYT: Venedik Film Festivali'nde izlenmesi gerekenler

Kyle Buchanan / The New York Times

Sundance Film Festivali geçen yıl en iyi film Oscar’ını alan CODA ile açılış yapmış olsa da, Cannes, Parasite ve Drive My Car gibi büyük uluslararası filmleri tanıtsa da konu Oscar sezonunun gerçek başlangıcına geldiğinde silahı ilk ateşleyen Venedik Film Festivali’dir. 

Bugün yıldızların Lido’ya iniş yapmasıyla 79. Film Festivali resmi olarak başladı. Julianne Moore liderliğindeki bir jüri yılın en çok beklenen filmlerinden bazılarını izleyecek.  Bir buçuk hafta sürecek festival boyunca Telluride, Colorado ve Toronto'daki büyük film festivalleri de başlayacak. Bu üç festival sona erdiğinde, 2022'nin sonlarında gösterime girecek olan neredeyse her prestijli film gösterilmiş olacak. 

Geçen yıl  Oscar Isaac ve Jessica Chastain kırmızı halıda birbirlerine sarılmaları ve Lady Gaga’nın retro tarzıyla teknenin üzerinde oturarak gelmesi gibi görüntülere sahne olan Venedik’te yine unutulmaz anlar olacaktır. Ben Affleck ve Jennifer Lopez'in geçen yıl bir çift olarak ilk kez sahneye çıkmak için Venedik'i seçmelerine şaşmamalı.

Açılış filmi: White Noise

Yine de festivalin asıl değerli kılan Nomadland, The Shape of Water ve Birdmand gibi en iyi film ödülünü kazanan filmlerin ilk temellerini atan özel bir başlangıç noktası olması. Festival’in açılış gecesindeki film kara komedi olan White Noise. Noah Baumbach’ın Don DeLillo romanından uyarlanan filmin başrollerini Adam Driver ve Greta Gerwig paylaşıyor. Yönetmen koltuğunda oturan Baumbach daha önce Marriage Story ile en iyi film adaylığı ve Laura Dern’e en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandırdı. Ancak Baumbach, bu yıl Lido'da bir sanatçıyı Oscar zaferine yönlendiren tek yaratıcı yönetmen olmaktan çok uzak. 

Black Swan'ın yönetmeni geri döndü

2010 yılında Natalie Portman’ın yıldızı olduğu Black Swan ile festivalin açılışını yapan Darren Aronofsky, Brendan Fraser'ın kızıyla yeniden iletişim kurmaya çalışan obez bir adamı canlandırdığı The Whale ile geri döndü. Ayrıca yazar-yönetmen Martin McDonagh'ın Oscar ödüllü Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’sinin devamı olan, Colin Farrell'ın başrolünde olduğu The Banshees of Inisherin de festivalde gösterilecek. 

The Revenant ve Birdman ile arka arkaya en iyi yönetmen ödüllerini kazanan Alejandro González Iñárritu, mistik drama Bardo ile Venedik'e dönüyor. The Father filmiyle Anthony Hopkins’in en iyi erkek oyuncu ödülünü almasına vesile olan yönetmen Florian Zeller de The Son filminde Hugh Jackman ile sahneye çıkacak. 

Bu yılki Venedik seçkisi aynı zamanda önde gelen kadın filmleriyle dolu. Merakla beklenen filmler arasında Cate Blanchett’in yer aldığı Tar, Ana de Armas’ın Marilyn Monroe’yu canlandırdığı Netflix filmi Blonde, Timothée Chalamet ile Taylor Russell'ın yer aldığı Luca Guadagnino'nun Bones and All’u ve Tilda Swinton’ın yıldızı olduğu The Eternal Daughter yer alıyor. 

Bir de şimdiden merakla beklenen, Harry Styles’ın başrolünde yer aldığı Olivia Wilde’ın gerilim filmi Don’t Worry Darling var tabii ki. Venedik tanıtımını filmin galasında kırmızı halıda görünmekle sınırladığı söylenen başrol oyuncusu Florence Pugh'un basında çok az görünmesi dikkat çekiyor. Venedik'ten sonra Wilde'ın endişeleri bitecek mi yoksa çoğalacak mı? Yakında öğreneceğiz.

© 2022 The New York Times Company