08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 12:01 | Son Güncelleme: 14.07.2024 13:05

NYT yazarı McCreesh: Trump tarihin unutamayacağı bir görüntü oluşturdu

New York Times yazarı Shawn McCreesh Donald Trump'ın saldırıdan hemen sonra yumruğunu havaya kaldırdığı anları yorumladı: Yumruğunu kanlı yüzünün üzerinde meydan okurcasına kaldırarak tarihin unutamayacağı bir görüntü oluşturdu. Bu içgüdüydü
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times

Shawn McCreesh / The New York Times

Donald Trump yeniden ayağa kalktı. Butler, Pennsylvania'daki bir miting sırasında vurulmuştu, beyaz gömleğinin düğmeleri açılmıştı ve kırmızı şapkası artık başında değildi. Tüfekli askerler sahnenin çevresinde devriye gezerken yüzüne kan sıçramıştı. Bir grup Gizli Servis ajanı Trump'ın üzerine kapandılar. Biri ısrarla "Gitmeliyiz, gitmeliyiz" dedi. "Bekle, bekle, bekle" diye talimat verdi eski başkan. Sesi telaşlı ama verdiği komut şaşırtıcı derecede netti. Kalabalığa baktı ve sonra yumruğunu gökyüzüne doğru kaldırdı. 

Ajanlar Trump'ı merdivenlere doğru iterken kalabalık "ABD! ABD!" diye slogan atmaya başladı. En üst basamağa ulaştıklarında bir kez daha durdular, böylece Trump kolunu biraz daha yukarı kaldırabildi ve yumruğunu biraz daha hızlı sallayabildi. Kalabalık biraz daha yüksek sesle bağırdı.

Bu bir içgüdüydü

Trump'ın destekçileriyle kurduğu içgüdüsel bağı ve modern medya çağındaki ustalığını daha iyi özetleyen bir an hayal etmek zor. Trump, bazıları hala korku içinde feryat ederken bile hayranlarına iyi olduğunun sinyalini vermeden sahneden ayrılmadı. Ve sadece el sallamak ya da başını sallamakla kalmadı, yumruğunu kanlı yüzünün üzerinde meydan okurcasına kaldırarak tarihin unutamayacağı bir görüntü oluşturdu. Eski başkan önemli anlarda nasıl göründüğü konusunda her zaman son derece bilinçli oldu. Clint Eastwood gözlerini kısarak pratik yapmış olabilir. Ama buna hazırlanmak için zamanı yoktu. Bu bir içgüdüydü. Ajanlar onu ayağa kaldırırken kekeleyerek, "Ayakkabılarımı giymeme izin verin, ayakkabılarımı giymeme izin verin" dedi.

Öfkeli, bitkin, kederli

Bir ajan "Sizi tuttum efendim, sizi tuttum efendim," diye cevap verdi. Trump ayağa kalktı, sesi ilk başta net değildi, hala kendini tekrarlıyordu: Ayakkabılarımı giymeme izin verin. "Efendim, arabalara gitmemiz gerekiyor" dedi bir ajan. Trump tekrar "Ayakkabılarımı giymeme izin verin" dedi. Bir an öfkeli, bir an bitkin ve kederli görünüyordu.

Ajanlar onu sahneden indirmeyi başardıktan sonra, boşta duran bir Chevrolet Suburban'a doğru götürdüler. Arabaya girdikten sonra kapı kapanmadan önce tekrar kalabalığa doğru döndü. Başında daha fazla kan görünüyordu. Yumruğunu bir kez daha kaldırdı. 

©️ 2024 The New York Times Company