19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 09:05 | Son Güncelleme: 17.07.2024 15:37

NYT yazdı: Ne kadar allık aşırıya kaçar?

Allık sosyal medyada en trend makyaj malzemelerinden biri haline geldi. Ancak miktarını tutturabilmek ayrı bir mesele. NYT'ye göre ne kadar allık sürdüğünüzden emin değilseniz, bazı TikTok kullanıcılarının 'allık körlüğü' dediği duruma sahip olabilirsiniz
Sabrina Carpenter, 6 Mayıs 2024'te New York'taki bir yardım galasında. Şarkıcının imza görünümü pembe allık (Nina Westervelt/The New York Times)
Sabrina Carpenter, 6 Mayıs 2024'te New York'taki bir yardım galasında. Şarkıcının imza görünümü pembe allık (Nina Westervelt/The New York Times)

Madison Malone Kircher / New York Times

TikTok influencer'larının videolarından ve nemli, kıpkırmızı yanaklarını imzası haline getiren Sabrina Carpenter gibi ünlülerden etkilenen 27 yaşındaki Jennie Suk, son zamanlarda allık kullanmaya başladı. Yaklaşık 25 allıktan oluşan koleksiyonundan yaralanan Suk, pembe bir ışıltı için farklı krem ve toz formlarını denemekten hoşlandığını söylüyor.

Houston'da bir veterinerlik hizmetleri şirketinde sosyal medya alanında çalışan Suk, "Birkaç yıl önce muhtemelen sadece bir ya da iki allığım vardı. Nadiren kullanırdım. Şimdi allık sürmeden evden çıkamıyorum" dedi. Biri uyarana dek kendini daha fazla allık sürerken buldu. Sosyal medyada, bu rahatsızlık allık körlüğü olarak anılmaya başlandı (Ne kadar allığın fazla geldiğini söyleyememek). Suk, "Allık körlüğüne sahip olduğumu ilk kez kız kardeşimin evine gittiğimde fark ettim ve o da bana 'Yüz bakımı mı yaptırdın?' dedi. Çünkü yüzüm çok kırmızıydı" dedi.

@_celineblumenthal #greenscreen #blush #blindness #trend #victims #makeup #lastyear #foryoupage #girls ♬ Gnarls Barkley Crazy Stephen Kramer Glickman - Gustavo Rocque

Suk gibi kadınların allık körü olarak nitelendirilmesi ne kadar ürün kullandıklarını yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor. (Bu durum kullanıcıların eski kaş stillerinin fotoğraflarını yayınladıkları bir başka TikTok trendi olan 'kaş körlüğünün' bir yan ürünüdür).

Formları değişti

İnsanların anneleri ya da büyükanneleri ile özdeşleştirdiği toz allık günleri geride kaldı. Allık ürünleri, Selena Gomez tarafından kurulan makyaj markası Rare Beauty'ninkiler gibi yeni, daha kremsi likit formülasyonlar sayesinde son yıllarda popülerlik patlaması yaşadı. Geçtiğimiz yıl Rare Beauty'nin likit allık ürününden 3,1 milyon adet sattığı bildirildi. Güzellik markası Saie'nin CEO'su Laney Crowell, The New York Times'a şirketinin her 30 saniyede bir allık sattığını söyledi. Crowell, "Allık sosyal medyadaki yeni aksesuar" diye ekledi.

Annesi uyardı

New York'taki Yeshiva Üniversitesi'nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Celine Blumenthal'ın allık kullanmada aşırıya kaçmış olabileceğini fark etmesini sağlayan şey Rare Beauty allık oldu. Blumenthal, annesinin "Sana şimdiden söylüyorum, geriye dönüp baktığında turuncu rengin sana hiç yakışmadığını göreceksin. Kötü görünüyor" dediğini hatırlıyor. Ürünü farklı bir renk tonuyla değiştiren Blumenthal TikTok'ta önceki pembe yanaklı görünümlerinin birkaç fotoğrafını yayınladı ve kendisini "allık körlüğü kurbanı" olarak tanımladı.

Los Angeles'ta güzellik içerikleri üreten Toni Bravo allığın popülaritesindeki artışı "renkten korkmaktan" uzaklaşan kültürel bir değişime bağlıyor. Ayrıca allığın yaygın bir güzellik trendi haline gelmesinin de onu daha ulaşılabilir hissettirebileceğini söyledi.

@bonitravo Replying to @confusedtaro wore extra blush today because of this comment 😃👍🏾 #blackgirlmakeup #blush ♬ Guess - Charli xcx

24 yaşındaki Bravo "Allık kullanmaktan ya da nasıl kullanılacağını öğrenmekten korkan insanlar, farklı türde allıkların, farklı tonların, bitişlerin, dokuların olduğunu fark ediyorlar. Gerçekten herkes için bir şey var" dedi. Ancak Bravo, insan algısına dayanan her şeyde olduğu gibi, allık körlüğünün de son derece öznel olduğunu sözlerine ekledi. Yakın tarihli bir videoda, kendisini çok fazla allık sürmekle suçlayan bir yorumcuya ürünü daha da fazla sürerek yanıt verdi. Bravo "Bence bu sadece bir zevk meselesi. Bence bazı insanlar parlak ya da cesur allıklara alışık değil, özellikle de daha koyu cilt tonlarında" dedi. İnternet kullanıcılarının allık konusundaki yorumlarını görmezden gelen tek kişi Bravo değil.

@rachelmadisoncarlisle Sandstorm playing, aperol spritz pouring, blush is blushing #makeup #makeuphacks #makeuptutorial ♬ Darude "Sandstrom" - Frank Trax

Allık videolarıyla ünlendi

27 yaşındaki Rachel Carlisle, TikTok'ta makyajını adım adım uyguladığı ve diğer ürünlerinin altına temel katman olarak bol miktarda allık sürdüğü videolar yayınlayarak küçük bir takipçi kitlesi edindi. Biloxi, Mississippi'de yaşayan ve sağlık danışmanlığı alanında çalışan Carlisle, bu allık stilinin sıcak, bronz etkisini sevdiğini söyledi. Kullanıcılar Carlisle'yi sık sık trollük yapmakla suçlasa da o, niyetinin ciddi olduğunu söyledi. Carlisle "İnsanlar evde kontür yapmaya ilk başladıklarında herkes bununla dalga geçti. Bunun kesinlikle delilik olduğunu söylediler. Ama bir de şimdi bakın. Sanki böyle olacakmış gibi hissediyorum" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company