Cade Metz / New York Times
OpenAI, ABD başkanlık seçimleriyle ilgili içerikler de dahil olmak üzere internette yanlış bilgi yaymak için şirketin üretken yapay zeka teknolojilerini kullanan bir İran etki kampanyasını keşfettiğini ve sonlandırdığını açıkladı. San Francisco merkezli yapay zeka şirketi, kampanyayla bağlantılı birkaç hesabı çevrimiçi hizmetlerinden men ettiğini söyledi. OpenAI, İran'ın kampanyasının büyük bir kitleye ulaşmadığını da sözlerine ekledi.
OpenAI ve Meta gibi şirketlerde yıllarca gizli etki kampanyalarını takip eden OpenAI baş araştırmacısı Ben Nimmo, “Operasyon, yapay zeka kullanımı nedeniyle anlamlı bir şekilde artan kitle katılımından yararlanmış gibi görünmüyor. Gerçek insanlardan önemli ölçüde etkileşim aldığına dair hiçbir işaret görmedik” dedi.
Çevrimiçi dezenformasyon
OpenAI'nin çevrimiçi sohbet robotu ChatGPT gibi üretken yapay zekanın popülerliği, özellikle de dünya çapında büyük seçimlerin yapıldığı bir yılda, bu tür teknolojilerin çevrimiçi dezenformasyona nasıl katkıda bulunabileceğine dair soruları gündeme getirdi. Mayıs ayında OpenAI, kamuoyunu aldatıcı bir şekilde manipüle etmek ve jeopolitiği etkilemek için teknolojilerini kullanan beş çevrimiçi kampanyayı daha tespit ettiğini ve bozduğunu gösteren türünün ilk örneği bir rapor yayınladı. Bu çabalar Rusya, Çin ve İsrail'in yanı sıra İran'daki devlet aktörleri ve özel şirketler tarafından yürütülüyordu. Bu gizli operasyonlar OpenAI'nin teknolojisini sosyal medya gönderileri oluşturmak, makaleleri tercüme etmek ve düzenlemek, başlıklar yazmak ve bilgisayar programlarında hata ayıklamak için, genellikle siyasi kampanyalara destek kazanmak veya jeopolitik çatışmalarda kamuoyunu yönlendirmek için kullandı.
OpenAI, şirketin Storm-2035 adını verdiği gizli bir İran kampanyası için metin ve görüntüler oluşturmak üzere sohbet robotunu kullanan birkaç ChatGPT hesabı tespit etti. Şirket, kampanyanın ChatGPT'yi ABD başkanlık seçimlerindeki adaylar hakkında yorumlar da dahil olmak üzere çeşitli konularla ilgili içerik üretmek için kullandığını söyledi. Bazı durumlarda yorumlar ilerici görünüyordu. Diğer durumlarda ise muhafazakâr görünüyordu. Ayrıca Gazze Şeridi'ndeki savaştan İskoçya'nın bağımsızlığına kadar sıcak gündem konularını da ele aldı. OpenAI, kampanyanın web sitelerinde ve sosyal medyada yayınlanan makaleler ve daha kısa yorumlar oluşturmak için teknolojilerini kullandığını söyledi. Bazı durumlarda kampanya, diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından gönderilen yorumları yeniden yazmak için ChatGPT'yi kullandı.
Geniş kitleye ulaşmadı
OpenAI, kampanyanın sosyal medya paylaşımlarının çoğunun çok az beğeni, paylaşım veya yorum aldığını ya da hiç almadığını ve kampanyalar tarafından üretilen web makalelerinin sosyal medyada paylaşıldığına dair çok az kanıt bulduğunu da sözlerine ekledi. (New York Times, OpenAI ve ortağı Microsoft'a, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif haklarının ihlal edildiği iddiasıyla dava açtı).
© 2024 The New York Times Company