04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2024 11:59 | Son Güncelleme: 04.10.2024 15:16

NYT yazdı: OpenAI, yatırımların üstüne 4 milyar dolarlık kredi hattı ekledi

OpenAI yeni yapay zeka teknolojileri geliştirmeye devam etmek için ihtiyaç duydukları yatırımı toplamaya devam ediyor. NYT, şirketin yakın zamanda aldığı 6,6 milyar dolarlık yatırımın üzerine bir de 4 milyar dolarlık kredi eklediğini yazdı
NYT yazdı: OpenAI, yatırımların üstüne 4 milyar dolarlık kredi hattı ekledi

Michael J. de la Merced, Mike Isaac / New York Times

OpenAI, bir dizi bankadan 4 milyar dolarlık bir kredi hattı oluşturduğunu ve 6,6 milyar dolarlık yeni yatırım turunu güvence altına aldıktan sonra finansal ateş gücünü artırdığını açıkladı. Borç finansmanı, OpenAI'nin giderek daha büyük meblağlar için dünyanın en büyük kurumlarından bazılarına ulaşma yeteneğinin ve ChatGPT yaratıcısının giderek artan daha fazla sermaye ihtiyacının altını çiziyor.

Sadece bir gün önce OpenAI, yapay zeka şirketine 157 milyar dolar değer biçen ve onu en değerli özel girişimlerden biri haline getiren yeni bir öz sermaye yatırımı turu sağladığını duyurdu. Yatırımcılar arasında yatırım firması Thrive Capital, Microsoft, Nvidia ve SoftBank bulunuyor.

Kredi hattı kuruldu

OpenAI, JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Santander, Wells Fargo, Japon bankası SMBC, UBS ve HSBC ile de döner bir kredi hattı kurduğunu söyledi. Hızlı büyüyen girişim destekli şirketler, daha fazla özkaynaktan vazgeçmek zorunda kalmadan finansal kaynaklarına katkıda bulunmak için genellikle bu tür kredi limitlerini (kredi kartının kurumsal eşdeğeri) ararlar. Şirketler belirli bir limite kadar borçlanabilmekte ve mevcut borç geri ödendiğinde kredi limiti yeniden açılıyor.

Bağış toplamaya devam edilmesi, ürünlerini çalıştırmak için Microsoft gibi şirketlerin pahalı bilgi işlem gücüne dayanan OpenAI'nin hizmetlerini yürütmek için gereken muazzam miktarda paraya işaret ediyor.
OpenAI'nin en önemli yapay zeka chatbot ürünü olan ChatGPT, teknolojiye güç veren bulut sunucularına günde milyonlarca sorgu gönderiyor. Bu bulut hizmetleri, daha fazla şirket yapay zeka alanında ilerledikçe yüksek talep görüyor ve herkes için maliyetleri artırıyor. OpenAI'nin finans müdürü Sarah Friar yaptığı açıklamada, “Bu kredi olanağı bilançomuzu daha da güçlendiriyor ve gelecekteki büyüme fırsatlarını yakalamak için esneklik sağlıyor” dedi.

Şirketin maliyetleri arttı

Bunun gibi kredi hatları bankalara, özellikle de satın almalar ya da ilk halka arzlar gibi büyük çaplı anlaşmalar peşinde koşabilecek olan, arzu edilen müşterilerle ilişkilerini derinleştirme fırsatı sunuyor. (2011 yılında Facebook, birkaç bankadan 1,5 milyar dolarlık döner kredi hattı sağlamış ve bu bankalar ertesi yıl ilk halka arzının yüklenicisi olmuştu). The New York Times tarafından görüntülenen şirket içi belgelere göre, OpenAI'nin popülaritesi geçtiğimiz yıl büyük ölçüde arttı ve her ay 350 milyondan fazla kişi hizmetlerini kullanıyor. Bu sayı sadece altı ay öncesine göre üç kattan daha fazla. Ancak OpenAI'nin maliyetleri de yükseldi. Belgelere göre şirket 2024 yılında en az 5 milyar dolar kaybetme yolunda ilerliyor ve maliyetlerinin yakın zamanda düşmesini beklemiyor. Belgelerde, şirketin 2025 yılında 11 milyar dolardan fazla zarar edeceği tahmin ediliyor. (The Times aralık ayında OpenAI ve Microsoft'a yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açmıştı).

© 2024 The New York Times Company