04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2024 19:51 | Son Güncelleme: 02.10.2024 19:57

OpenAI son yatırım turunda 6,5 milyar toplayarak değerini 150 milyar doların üzerine taşıdı

Yapay zeka teknolojisinin önemli oyuncularından OpenAI, son yatırım turunda 6.5 milyar dolar yatırım alarak şirket değerini 150 milyar doların üzerine çıkardı
OpenAI son yatırım turunda 6,5 milyar toplayarak değerini 150 milyar doların üzerine taşıdı

ChatGPT ile dünya genelinde geniş kitlelere ulaşan ve yapay zekaya yön veren önemli isimlerden biri olarak görülen OpenAI, son yatırım turunda önemli bir başarıya imza attı ve 6,5 milyar dolar yatırım alarak yapay zekâ şirketine 150 milyar doların üzerinde bir değerleme sağladı.

Bloomberg'e konuşan yetkililere göre bu, şimdiye kadarki en büyük özel yatırımlardan biri ve OpenAI'yi, Elon Musk'ın SpaceX'i ve TikTok'un sahibi ByteDance ile birlikte en büyük üç girişim destekli startup'tan biri haline getiriyor. Yatırımın büyüklüğü, teknoloji endüstrisinin yapay zekanın gücüne olan inancının ve bu gücün ilerlemesini sağlayan son derece maliyetli araştırmalara olan iştahının altını çiziyor.

Bloomberg'in daha önce bildirdiğine göre finansman turu, Josh Kushner tarafından yönetilen risk sermayesi şirketi Thrive Capital ve diğer küresel yatırımcılar tarafından yönetildi.

Apple geri çekildi

Teknoloji devi Apple, OpenAI için düzenlenen bu yatırım turundan geri çekildi. Apple'ın yatırım turuna neden katılmadığı şu an için bilinmiyor. Paylaşılan bilgilere göre Apple'ın bu geri adımı, ChatGPT sorgularını Apple Intelligence'a entegre etme planlarını etkilemeyecek.

Çalkantılı süreçler

Büyük finansman turu OpenAI için çalkantılı bir yılın ardından geldi. Geçtiğimiz Kasım ayında şirketin yönetim kurulu, İcra Kurulu Başkanı Sam Altman'ı görevinden aldı ve ardından hızla yeniden işe aldı.

Takip eden aylarda şirket yönetim kurulunu yeniden oluşturdu, yüzlerce yeni çalışanı işe aldı ve Sutskever ve Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati de dahil olmak üzere birçok kilit liderini kaybetti.