20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2024 12:53 | Son Güncelleme: 06.09.2024 14:43

NYT yazdı: Saldırı sonrası Gazze'deki aşı çalışmaları sekteye uğradı

Toplu aşılama kampanyası Gazze'nin merkezinden güneyine kaydırılırken, aşılamaların henüz tamamlandığı bir bölgede İsrail'in düzenlediği bir saldırıda dört kişinin öldüğü bildirildi. NYT, saldırılarla birlikte Gazze'deki aşılama kampanyasının yeni bir faza girdiğini yazdı
NYT yazdı: Saldırı sonrası Gazze'deki aşı çalışmaları sekteye uğradı

Lynsey Chutel, Matthew Mpoke Bigg, Lara Jakes, Thomas Fuller / New York Times

Gazze Şeridi'ndeki aileler acil bir çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci aşamasına başlamak için sıraya girmeden saatler önce, İsrail'in ölümcül bir hava saldırısı, bir önceki aşılama turunun henüz sona erdiği bir bölgedeki bir hastanenin yakınına isabet etti. Sağlık yetkilileri, pazar günü başlayan ve İsrail ile Hamas arasında çatışmalara kısa süreli ara verilmesini öngören bir anlaşmaya dayanan aşılama programını ilk aşamada beklenmedik bir başarı olarak müjdeledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Şeridi'nin merkezindeki ilk aşamanın çarşamba günü tamamlandığını ve Gazze'nin güneyindeki ikinci aşamanın da perşembe günü başladığını açıkladı. Ancak Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansı Wafa'ya göre, bu duraklamaların sınırlı doğası, dört kişinin ölümüne ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bir dizi kişinin yaralanmasına neden olan gece saldırısıyla vurgulandı. Görgü tanıkları saldırının Gazze'nin merkezindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan ve yerinden edilmiş sivillerin sığındığı El-Aksa Şehitleri Hastanesi'nin avlusuna düştüğünü söyledi.

'Huzur içinde uyurken saldırıya maruz kaldık'

Reuters haber ajansı tarafından çekilen fotoğraf ve videolarda, Gazze'nin en büyük hastanelerinden biri olan bir hastanenin dışında yere serilmiş muşambalar, giysiler ve diğer eşyalarla birlikte, alanda düzleştirilmiş çadırlar ve derme çatma barınaklar görüldü. Reuters'a konuşan İkbal El Zeydi adlı bir kadın, “Güvenli bir yere, El Aksa Hastanesi'nin avlusuna sığındık, yerimizden olduk ve huzur içinde uyurken hava saldırılarına maruz kaldık" dedi. İsrail ordusu saldırıyı helikopterle gerçekleştirdiğini doğruladı ancak ölü sayısını ya da hastanenin yakınlığını açıklamadı. Açıklamada, “acil bir tehdidi ortadan kaldırmak” amacıyla Deyr el-Belah'ta insani bir alan içinde “gömülü” olan bir Hamas komuta merkezinin vurulduğu belirtildi. "Sivillere zarar verme riskini azaltmak için hassas mühimmat kullanımı ve havadan gözetleme de dahil olmak üzere çok sayıda adım atıldı" denilen açıklamada, ordunun Gazze'deki hava saldırılarından sonra sıklıkla kullandığı ifadeler yinelendi.

Beşinci kez vuruldu

Sınır Tanımayan Doktorlar adlı yardım kuruluşu mart ayından bu yana hastanenin ya da çevresinin beşinci kez vurulduğunu açıkladı. İsrail, sağlık görevlilerinin yüz binlerce çocuğu aşılamak ve ölümcül bir çocuk felci salgınını önlemek için acil bir çalışma yürütmesine olanak sağlamak amacıyla Gazze'deki askeri saldırılarına kısa süreli ve kademeli olarak ara vermeyi kabul etti. Gazze'de 25 yıldır görülen ilk çocuk felci vakası geçen ay 1 yaşından küçük bir çocukta tespit edilmişti. Biden yönetimi, Mısır ve Katar'dan arabulucular aylardır kalıcı bir ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışıyor ancak görüşmeler İsrail ve Hamas arasındaki çok sayıda anlaşmazlık nedeniyle durdu. Haftalardır görüşmeler İsrail'in savaş sonrası Gazze'deki askeri varlığı konusunda tıkanmış durumda. Ancak ABD'li yetkililer başka bir konunun da kilit bir tıkanma noktası olarak ortaya çıktığını söylüyor: Gazze'de tutulan rehinelerin ve İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılması.

ABD'li yetkililer ateşkesin altı haftalık ilk aşamasında her iki tarafın da kaç kişiyi serbest bırakacağı ya da bu kişilerin kimler olacağı konusunda anlaşamadıklarını söylüyor. ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, Tel Aviv'deki bağımsız bir araştırma merkezi olan Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada "Müzakereler en zor konulara giriyor ve bunlardan bazıları kamuoyunda öne çıkan konular değil" dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze'ye silah kaçırmasını önlemek için ülkesinin güçlerinin Mısır sınırı boyunca uzanan Gazze şeridini kontrol altında tutması gerektiğini söyledi. Philadelphi Koridoru olarak bilinen şerit, önerilen ateşkesin altı haftalık ilk aşaması boyunca İsrail ordusunun kontrolünde kalacak, ancak Netanyahu yaptığı açıklamada kontrolün muhtemelen daha uzun süre devam edeceğini söyledi.

Hamas, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesinin herhangi bir ateşkes anlaşmasının merkezinde yer aldığını söylüyor. Mısır ise koridorda İsrail askeri varlığının iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasını ihlal edeceğini söylüyor. Ancak Netanyahu Philadelphi Koridoru'nun başlıca engel olduğu fikrini reddederek Hamas'ı uzlaşmazlıkla suçladı. Netanyahu Fox and Friends programında yaptığı açıklamada “Aslında biz mayıs, temmuz ve ağustos aylarında bir anlaşma ve bir Amerikan önerisi üzerinde anlaşmaya varırken Hamas bunların her birine sürekli olarak hayır dedi. Hiçbir şeyi kabul etmiyorlar, ne Philadelphi Koridorunu, ne rehinelerin hapisteki teröristlerle takas edilmesini, ne de başka bir şeyi, yani bu sadece yanlış bir söylem" dedi.

Hamas rehine görüntülerini yayınladı

İsrail güçlerinin hafta sonu Gazze'den cesetlerini çıkardığı altı rehinenin öldürülmesi, İsrail kamuoyunda büyük bir öfkeye yol açtı ve Netanyahu üzerindeki anlaşma baskısını arttırdı. İsrail ordusu rehinelerin Hamas tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, altı rehineden biri olan Amerikalı-İsrailli Hersh Goldberg-Polin'in henüz hayattayken çekilmiş bir videosunu yayınladı. Bu, Hamas'ın altı rehineden birinin ya da birkaçının görüntülerini yayınladığı üst üste dördüncü gün oldu. Goldberg-Polin'in anne ve babası Jon Polin ve Rachel Goldberg-Polin bir açıklama yayınlayarak, "Bu, çok geç olmadan kalan 101 rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak üzere bugün harekete geçilmesi için dünyaya acil bir uyarı çağrısı olarak hizmet etmelidir" dedi. Son serbest bırakma, İsrail'deki bölünmeleri alevlendiren kalan düzinelerce rehinenin kaderinin kamuoyunun gözünde kalmasını sağlıyor. ABD Başkan Joe Biden bu hafta Netanyahu'nun rehineleri eve getirmek için yeterince çaba göstermediğinin sinyalini verdi ve ABD'li yetkililer her iki tarafın da bir anlaşma için barikatlar kurduğunu söyledi.

Ancak kamuoyu önünde ABD'li yetkililer müzakereleri geciktirdiği için öncelikle Hamas'ı suçladılar. Çarşamba günü Beyaz Saray'da adının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere bilgi veren üst düzey bir ABD'li yetkili, rehinelerin öldürülmesinin sadece görüşmelere “aciliyet duygusu” katmakla kalmadığını, aynı zamanda “Hamas'ın herhangi bir anlaşma yapmaya hazır olup olmadığının da sorgulanmasına yol açtığını” söyledi. Görüşmeler, İsrail'in Lübnan sınırında Hizbullah militanlarıyla ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Perşembe günü dokuzuncu gününe giren baskınlarla en az iki cephede daha savaştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

İsrail hava saldırıları, Batı Şeria'nın kuzeyindeki küçük bir şehir olan Tubas bölgesinde beş Filistinliyi öldürdü. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırılarında en az 39 kişi öldü, 145 kişi de yaralandı; evler, yollar, elektrik, su ve internet hatları zarar gördü. İsrail baskınları Filistinli silahlı grupları çökertme ve İsraillilere yönelik artan saldırılarla mücadele etme çabası olarak tanımlıyor. İsrail ordusu perşembe günü Tubas yakınlarında gerçekleştirilen saldırılarda patlayıcı madde atan ve güvenlik güçlerine ateş açan silahlı savaşçıların hedef alındığını açıkladı.

© 2024 The New York Times Company