08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 11:26 | Son Güncelleme: 15.07.2024 13:15

NYT yazdı: Trump'ın korunmasını istemeyen Demokratlara tepki

NYT'ye göre Demokratlar, daha önce Trump'a koruma verilmemesi için yasa geçirmeye çalışması nedeniyle tepki topladı. Suikast girişiminin hemen ardından Temsilciler Meclisi'nden bir grup milletvekili hem Biden hem de Trump için gizli servis korumasını artıracak bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor
NYT yazdı: Trump'ın korunmasını istemeyen Demokratlara tepki

Robert Jimison / New York Times

Pensilvanya'daki mitinginde Donald Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından muhafazakar milletvekilleri ve siyasi figürler sosyal medyada Demokratları eski başkanı kasıtlı olarak tehlikeye atmakla suçladılar. Kanıt olarak da İç Güvenlik Komitesi'nin en üst düzey Demokrat üyesi olan Temsilci Bennie Thompson tarafından desteklenen ve ağır bir suçtan hüküm giyip en az bir yıl hapis cezasına çarptırılanların Gizli Servis korumasından mahrum bırakılmasını öngören yasayı gösterdiler. Eski başkanın en büyük oğlu Donald Trump Jr. yaptığı bir sosyal medya paylaşımında "Demokratların istediği olsaydı babam şu anda ölmüş olurdu" diye yazdı.

Trump mayıs ayında 34 ağır suçtan hüküm giydi. Eylül ayında ise cezasını çekecek. Thompson'ın tasarısı kabul edilip yasalaşırsa (Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni kontrol ettiği göz önüne alındığında son derece uzak bir ihtimal) eski başkan, cezasının niteliğine ve uzunluğuna bağlı olarak koruma hakkını kaybedebilir. Ancak nisan ayında sunulan ve sekiz Demokrat'ın da desteklediği tasarı henüz Meclis'te kabul edilmiş değil.

Trump'a yönelik suikast girişiminden sonraki saatlerde tasarıyı savunan destekçiler, tasarının sadece hapis cezasına çarptırılan eski bir başkanın korunması için hangi kolluk kuvvetinin yetkili olacağına ilişkin teknik bir sorunu çözmeyi amaçladığını söyledi. Tasarının eş sponsorlarından Bonnie Watson Coleman, tasarının sadece Gizli Servis korumasına hak kazanan bir kişinin en az bir yıl hapis cezasına çarptırılması halinde bu kişinin korunmasından cezaevi yetkililerinin sorumlu olacağına açıklık getirdiğini söyledi. Coleman sosyal medya paylaşımında "Tasarı, ABD Gizli Servisi'nin korumasından yararlanan herhangi birinin hapse gönderilmesi durumunda yetki çatışmasına ilişkin teknik bir sorunu çözecektir" dedi.

Korumayı artıracak yasa tasarısı planlanıyor

Cumartesi günkü silahlı saldırının hemen ardından Temsilciler'den Ritchie Torres ve Mike Lawler, Başkan Joe Biden ve Trump için Gizli Servis korumasını artıracak bir yasa tasarısı sunmayı planladıklarını söyledi. Tasarı ayrıca, geçen yıl koruma talebinin reddedildiğini söyleyen bağımsız başkan adayı Robert F. Kennedy Jr. için de Gizli Servis koruması sağlayacak.

Kimin 'önemli' olduğu İç Güvenlik Bakanı'na bağlı

Gizli Servis önemli başkan adaylarını korur, ancak kimin "önemli aday" olarak nitelendirileceğini belirlemek Kongre'nin üst düzey üyelerine danışarak İç Güvenlik Bakanı'na bağlı. Kriterler, aldıkları tehditlerin ciddiyetinin değerlendirilmesi ve ulusal anketlerde en az 30 gün boyunca %15 veya daha yüksek oy alıp almadıkları da dahil olmak üzere çeşitli faktörleri içeriyor. Torres ve Lawler yaptıkları ortak açıklamada "Dün gece eski Başkan Trump'a yönelik suikast girişimi ulusumuzun tarihinde karanlık bir andı. Raporlar ortaya çıkmaya devam ettikçe, tüm büyük başkan adayları için daha fazla korumaya ihtiyaç olduğu açıktır" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company