08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 10:00 | Son Güncelleme: 15.07.2024 10:28

New York Times yazdı: Saldırganın geçmişine dair merak edilenler

New York Times'ın Trump'ın mitingindeki saldırıyı gerçekleştiren Thomas Matthew Crooks'a dair yetkililerin ulaştığı bilgileri yazdı: Silah kullanma eğitimi aldı, okul arkadaşları zeki olduğunu ve hiç şüphelenmediklerini söyledi
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times

Campbell Robertson, Jack Healy, Nicholas Bogel-Burroughs ve Glenn Thrush / The New York Times

Satranç ve kodlama ile ilgileniyordu ve kısa süre önce mühendislik bilimi alanında ön lisans eğitimini tamamladı. Lisedeki sınıf arkadaşları onu çok az arkadaşı olan ama hiçbir zaman göze batan bir sorun sergilemeyen zeki bir öğrenci olarak hatırlıyorlardı. Yemeklere yardım etmek için çalıştığı huzurevi, personelde endişe yaratacak bir durum yaratmadığını söyledi. Yaşıtlarının kişisel bilgilerini internete yüklediği bir çağda, 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks kim olduğu, neye inandığı ya da neden cumartesi günü Pennsylvania'daki bir Trump mitingine gitmeye ve eski başkana suikast düzenlemeye karar verdiği konusunda çok az ipucu bıraktı.

Pazar günü federal müfettişler Crooks olduğunu söyledikleri saldırganın babası tarafından satın alınan AR-15 tarzı bir tüfekle eski başkan Donald Trump'ın konuşma yaptığı mitingin çatısından ateş açtığını açıkladı. FBI yetkilileri bir dizi yeni ayrıntıyla birlikte olayı olası bir iç terör vakası olarak soruşturduklarını ve saldırganın etkinliğe gelirken kullandığı araçta patlayıcı maddeler bıraktığını açıkladı. Ancak Crooks'un yaşamına ve saldırı motivasyonuna ilişkin diğer pek çok ayrıntı hala belirsizliğini koruyor. Federal yetkililer, Crooks'un akıl sağlığı sorunları ya da daha önce sorunlu bir geçmişi olmadığını ve federal kolluk kuvvetlerinin radarına girmediğini söyledi.

Siyasi geçmişi kafa karıştırıcı

Müfettişler saldırganın internetteki varlığını araştırıyor ve telefonuna erişim sağlamaya çalışıyor ancak şu ana kadar güçlü siyasi inançlara sahip olduğuna dair bir işaret bulamadılar. Aslında geride bıraktığı ipuçları kafa karıştırıcıydı. Kayıtlı bir Cumhuriyetçiydi ama 2021'de Demokrat bir kampanyaya bağış yapmıştı. Ebeveynleri Demokrat ve Liberter olarak kayıtlıydı. Pittsburgh'da soruşturmayı yürüten FBI yetkilisi Kevin P. Rojek, Crooks'un tek başına hareket ettiğine inanıldığını ve başka bir kamu güvenliği endişesi olmadığını söyledi.

Başsavcı Merrick Garland, silahlı saldırının demokrasiye yönelik bir saldırı olduğunu ve federal yetkililerin olayı soruşturmak için eldeki tüm kaynakları kullanacağını söyledi. Crooks, Pittsburgh'un South Hills bölgesindeki Bethel Park'ın nispeten varlıklı banliyösünde, miting alanına arabayla yaklaşık bir saatlik mesafede büyüdü. Pennsylvania kayıtlarına göre ebeveynlerinin ikisi de lisanslı danışman. LinkedIn profiline göre babası yerel bir psikolojik sağlık kuruluşunda çalışıyordu. İlçe meclisinde bölgeyi temsil eden Dan Grzybek, oazar günü verdiği bir röportajda ailenin yaşadığı mahallenin oldukça sıkı bir şekilde orta sınıf, belki de üst-orta sınıf olduğunu söyledi. Bir okul yetkilisi, Crooks'un sadece iki ay önce Allegheny County Community College'dan mühendislik bilimi alanında ön lisans derecesiyle mezun olduğunu söyledi.

Nedeni bulunamıyor

Crooks, Bethel Park Nitelikli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde diyet yardımcısı olarak çalışıyordu. Tesisin yöneticisi Marcie Grimm, kurumun Crooks'un vurulma olayına karıştığını öğrendiğinde şok olduğunu belirterek, "işini endişesiz bir şekilde yerine getirdiğini ve adli kontrolünün temiz olduğunu" söyledi. Grimm, merkez yetkililerinin kolluk kuvvetleri müfettişleriyle işbirliği yaptığını söyleyerek işiyle ilgili daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

İnternet geçmişinde bir anormallik yok

Bir federal kolluk kuvveti yetkilisine göre düzinelerce FBI ajanı, analist, farklı birimlerden kanıt teknisyenleri dava üzerinde çalışmak üzere bir araya geldi. FBI, silahlı saldırganın planları ve gerekçesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için mahkeme onayıyla cep telefonuna girmeye çalışıyor. Başkan Joe Biden pazar günü yaptığı açıklamada yetkililerin bir neden belirlemediğini söyledi.

FBI bir manifesto bulamadı ve Crooks hiçbir zaman FBI soruşturması altında olmamıştı. Yetkili, 20 yaşında bir erkeğe göre ilginç bir internet geçmişi olmadığını doğruladı. Çevrimiçi faaliyetlerinin incelenmesine göre satranç ve video oyunları oynamayı seviyor ve kod yazmayı öğreniyordu. Facebook ve Instagram gibi büyük sosyal medya platformlarında herkese açık bir profili görünmüyordu. Mesajlaşma platformu Discord, görünüşe göre silahlı adamla bağlantılı bir hesap bulduğunu söyledi, ancak şirket "Hesap nadiren kullanıldı ve bu olayı planlamak veya siyasi görüşlerini tartışmak için kullanıldığına dair hiçbir kanıt bulamadık" dedi.

"Görüşleri biraz sağ eğilimliydi"

Silahlı saldırganla birlikte Bethel Park Lisesi'ne giden iki eski sınıf arkadaşı, herhangi bir tuhaflık fark etmediklerini anlattı. Sınıf arkadaşlarından biri olan Zach Bradford, Crooks'la birlikte Amerikan tarihi ve hükümet dersleri aldıklarını, Crooks'un "inanılmaz derecede zeki" göründüğünü ve lisedeki görüşlerinin "biraz sağ eğilimli" anlaşıldığıını söyledi. Bradford, sınıf arkadaşlarının Crooks'a zorluk çıkardığı birkaç olayı hatırladığını, ancak Crooks'un tetikçi olarak teşhis edildiğini duyduğunda şok olduğunu söyledi. "Dürüst olmak gerekirse bunu hiç beklemezdim" dedi.

Crooks'un cesedinin yanında AR-15 tipi yarı otomatik bir tüfek bulundu. Müfettişler pazar günü yaptıkları açıklamada silahın saldırganın babası tarafından satın alındığını ancak saldırganın silahı nasıl ele geçirdiğini ya da babasının bilgisi dışında kullanıp kullanmadığını bilmediklerini belirttiler. FBI'dan Rojek, silahlı saldırganın ailesinin soruşturmada işbirliği yaptığını söyledi.

Silah kullanımı için eğitim 

Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre, kolluk kuvvetleri Crooks'un arabasında iki patlayıcı cihaz için malzeme buldu ve evinde üçüncü bir cihaz bulunduğunu öne sürdü. Pazar günü, Crooks'un ateşli silah kullanımı konusunda nasıl eğitim almış olabileceğine dair bir ipucu ortaya çıktı. Pittsburgh'un güneyinde ormanlık bir tesis olan ve 200 metrelik bir tüfek poligonuna sahip Clairton Sporcular Kulübü, Crooks'un üye olduğunu doğruladı.

FBI'dan eski yetkililer, büronun davranış analizi biriminin silahlı saldırganın motivasyonlarını anlamak için bir profil oluşturmaya çalışacağını söyledi. Soruşturmayı yürüten FBI, arkadaşları ve aile üyeleriyle görüşerek ve internette ya da bir günlükte bırakmış olabileceği ipuçlarını arayarak geniş bir ağ oluşturacak. Silahlı saldırganın Pennsylvania'nın kamuya açık mahkeme kayıtlarına yansıyan bir suç geçmişi yoktu. Seçmen kaydı Crooks'u kayıtlı bir Cumhuriyetçi olarak gösterse de federal kampanya finans kayıtları, Ocak 2021'de Demokrat bağış platformu ActBlue aracılığıyla liberal bir seçmen katılım grubu olan Progressive Turnout Project'e 15 dolar bağış yaptığını gösteriyor.

©️ 2024 The New York Times Company