14 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.06.2024 12:34 | Son Güncelleme: 01.06.2024 12:50

NYT yazdı: Yapay zeka Zuckerberg'i Silikon Vadisi'nde yeniden popüler etti

Zuckerberg'in pek doğru şeyler yapamadığı zorlu yılların ardından birçok geliştirici ve teknoloji uzmanı, Meta şefini "açık kaynak" yapay zekanın savunucusu olarak benimsedi. NYT, Zuckerberg'in bu tutumu sayesinde yeniden Silikon Vadisi'nde 'parladığını' yazdı
NYT yazdı: Yapay zeka Zuckerberg'i Silikon Vadisi'nde yeniden popüler etti

Mike Isaac / New York Times

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg geçen yıl şirketinin bir yapay zeka sistemi yayınlayacağını duyurduğunda Jeffrey Emanuel'in çekinceleri vardı. Yarı zamanlı bir hacker ve tam zamanlı bir yapay zeka meraklısı olan Emanuel, OpenAI'ınki de dahil olmak üzere “kapalı” yapay zeka modelleriyle uğraşmıştı, yani sistemlerin altında yatan koda erişilemiyor veya değiştirilemiyordu. Zuckerberg, Meta'nın yapay zeka sistemini sadece bir avuç akademisyene davetiye ile tanıttığında Emanuel, teknolojinin sadece küçük bir insan çevresiyle sınırlı kalacağından endişe ediyordu.

Geçen yaz güncellenmiş bir yapay zeka sistemi yayınlayan Zuckerberg, kodun herkes tarafından özgürce kopyalanabilmesi, değiştirilebilmesi ve yeniden kullanılabilmesi için kodu “açık kaynak” haline getirdi.

 "Şampiyonluğu Zuckerberg’de bulduk"

Blockchain startup'ı Pastel Network'ün kurucusu Emanuel ikna oldu. Meta'nın yapay zeka sisteminin güçlü ve kullanımının kolay olmasını takdir ettiğini söyledi. En önemlisi de Zuckerberg'in, Google, OpenAI ve Microsoft'un yaptığının tam tersi olan, teknolojiyi ücretsiz olarak kullanıma sunma hacker kodunu benimsemesini sevdiğini söyledi. 42 yaşındaki Emanuel “Şampiyonluğu Zuckerberg’de bulduk. Tanrıya şükür açık kaynak ahlakını diğer büyük şirketlerden koruyacak biri var” dedi.

“Herkese açık olmalı”

Zuckerberg, yapay zeka için açık kaynak modelini destekleyen ve teşvik eden en yüksek profilli teknoloji yöneticisi oldu. Bu da 40 yaşındaki milyarderi, dünyayı değiştirme potansiyeline sahip bu teknolojinin isteyen her yazılımcının kullanımına sunulamayacak kadar tehlikeli olup olmadığı konusundaki tartışmanın bir ucuna yerleştirdi. Microsoft, OpenAI ve Google, teknolojilerini korumak için daha çok kapalı bir yapay zeka stratejisine sahipler. Ancak Zuckerberg, teknolojinin herkese açık olması gerektiğini yüksek sesle savundu. Ocak ayında bir Instagram videosunda “Bu teknoloji o kadar önemli ve fırsatlar o kadar büyük ki, kaynağı açmalı ve sorumlu bir şekilde elimizden geldiğince yaygın bir şekilde kullanılabilir hale getirmeliyiz, böylece herkes bundan faydalanabilir” dedi.

Bu duruş Zuckerberg'i Silikon Vadisi'ndeki pek çok geliştirici topluluğunda beklenmedik bir şekilde günün adamı haline getirerek bir “parlama” ve bir tür “Zuckaissance”tan söz edilmesine yol açtı. (Oksijen’in notu: Zuckaissance kelimesi Zuckerberg ve renaissance kelimelerinin birleşiminden oluşturuldu ve ‘Zuckerberg’in canlanması’ anlamını taşıyor) CEO, Meta'nın platformlarındaki yanlış bilgilendirme ve çocuk güvenliği sorunlarıyla ilgili incelemelerle boğuşmaya devam ederken bile, birçok mühendis, kodlayıcı, teknoloji uzmanı ve diğerleri yapay zekayı kitlelerin kullanımına sunma konusundaki tutumunu benimsedi.

180 milyondan fazla indirildi

Şirket, Meta'nın LLaMA 2 adlı ilk tamamen açık kaynaklı yapay zeka modelinin temmuz ayında piyasaya sürülmesinden bu yana, yazılımın 180 milyondan fazla kez indirildiğini söyledi. Modelin nisan ayında piyasaya sürülen daha güçlü bir versiyonu olan LLaMA 3, yapay zeka kodu için bir topluluk sitesi olan Hugging Face'deki indirme listelerinin zirvesine rekor bir hızla ulaştı. Geliştiriciler, doktorların radyoloji taramalarını okumalarına yardımcı olmaktan çok sayıda dijital sohbet robotu asistanı oluşturmaya kadar her şeyi gerçekleştirmek için Meta'nın yapay zeka yazılımının üzerine on binlerce kendi özelleştirilmiş yapay zeka programlarını oluşturdular.

Şirketin yapay zeka teknolojisi hakkında stratejik kararlar almasına yardımcı olmayı amaçlayan Meta stratejik danışma grubuna kısa bir süre önce katılan ödeme şirketi Stripe'ın CEO'su Patrick Collison, “Mark'a söyledim, bence LLaMA'nın açık kaynak kullanımı Facebook'un teknoloji topluluğunda şimdiye kadar yaptığı en popüler şey” dedi. Meta Facebook, Instagram ve diğer uygulamaların sahibi.

Popülaritesi dikkat çekiyor

Zuckerberg'in teknoloji çevrelerindeki yeni popülaritesi, geliştiricilerle olan sorunlu geçmişi nedeniyle dikkat çekici. Meta, yirmi yılı aşkın bir süredir bazen yazılımcıların altından halıyı çekti. Örneğin 2013 yılında Zuckerberg, Facebook platformu için uygulama geliştirecek yazılımcıları çekmek için geliştirici araçları üreten Parse şirketini satın aldı. Üç yıl sonra, projeye zaman ve enerji yatırımı yapmış olan geliştiricileri kızdırarak bu çabayı durdurdu. Zuckerberg ve Meta'nın bir sözcüsü yorum yapmayı reddetti. (New York Times geçen yıl OpenAI ve ortağı Microsoft'a, yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif haklarının ihlal edildiği iddiasıyla dava açtı).

Açık kaynaklı yazılımın Silikon Vadisi'nde uzun bir geçmişi var; büyük teknoloji savaşları açık ve tescilli - ya da kapalı - sistemler etrafında dönüyor. İnternetin ilk günlerinde Microsoft, internet altyapısını çalıştıran yazılımı sağlamak için mücadele etti, ancak sonunda açık kaynaklı yazılım projelerine yenildi. Daha yakın zamanda Google, Apple'ın kapalı iPhone işletim sistemine karşı Android mobil işletim sistemini açık kaynaklı hale getirdi. İnternet tarayıcısı Firefox, bir blog platformu olan WordPress ve popüler bir animasyon yazılım araçları seti olan Blender, açık kaynak teknolojileri kullanılarak inşa edildi.

"Her zaman açık yolu tercih etti"

Facebook'u 2004 yılında kuran Zuckerberg, uzun süredir açık kaynak teknolojisini destekliyor. Facebook 2011 yılında, veri merkezlerindeki sunucu ve ekipman tasarımlarını serbestçe paylaşan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Open Compute Project'i başlattı. Facebook ayrıca 2016 yılında, yapay zeka uygulamaları oluşturmak için yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesi olan Pytorch'u geliştirdi. Şirket ayrıca geliştirdiği bilgisayar çiplerinin planlarını da paylaşıyor. Zuckerberg'i sırdaşı olarak gören Spotify CEO'su Daniel Ek, “Mark tarihin büyük bir öğrencisi. Zaman içinde bilişim sektöründe her zaman kapalı ve açık yollar olduğunu gördü. Ve o her zaman açık yolu tercih etti” dedi.

Meta'da, yapay zekasını açık kaynak haline getirme kararı tartışmalıydı. Şirketin politika ve hukuk ekipleri, 2022 ve 2023 yıllarında Washington ve Avrupa Birliği'ndeki düzenleyicilerin tepkisinden korkarak yazılımın yayınlanması konusunda daha muhafazakâr bir yaklaşımı destekledi. Ancak yapay zeka araştırmalarına öncülük eden Yann LeCun ve Joelle Pineau gibi Meta teknoloji uzmanları, uzun vadede şirkete daha iyi fayda sağlayacağını savundukları açık modeli zorladılar. Mühendisler kazandı. Zuckerberg, geçen yıl Facebook sayfasında yaptığı bir paylaşımda, kodun açık olması halinde daha hızlı geliştirilebileceğini ve korunabileceğini kabul etti.

Herkes için kazan-kazan

LLaMA'nın açık kaynak kodlu olması, Meta'nın milyarlarca dolar harcayarak oluşturduğu bilgisayar kodunu anında yatırım getirisi olmadan vermek anlamına gelse de Zuckerberg bunu “iyi bir iş” olarak nitelendiriyor. Daha fazla geliştirici Meta'nın yazılım ve donanım araçlarını kullandıkça, şirketin teknoloji ekosistemine yatırım yapma olasılıkları da artıyor ve bu da şirketin güçlenmesine yardımcı oluyor. Teknoloji ayrıca Meta'nın kendi dahili yapay zeka sistemlerini geliştirmesine yardımcı olarak reklam hedeflemesine ve Meta'nın uygulamalarında daha alakalı içeriklerin önerilmesine yardımcı oldu. MIT Sloan'da yapay zeka üzerine çalışan bir araştırmacı olan Nur Ahmed, “Zuckerberg'in teşvikleriyle ve Meta'ya nasıl fayda sağlayabileceğiyle %100 uyumlu. LLaMA herkes için bir kazan-kazan” dedi.

© 2024 The New York Times Company