19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2023 20:45 | Son Güncelleme: 20.10.2023 16:02

NYT'ye gizlilik kaydıyla konuşan ABD'li yetkili: Analiz ön hazırlık, kanıt toplamayı sürdürüyoruz

ABD Başkanı Biden'ın dünkü hastane katliamına ilişkin İsrail lideri Netanyahu ile yan yana verdiği mesaj tartışma konusu oldu. The New York Times Pentagon'un istihbaratına ilişkin ayrıntıları yazdı. Gazeteye gizlilik kaydıyla konuşan bazı ABD'li yetkililer, analizin ön hazırlık olduğuna dikkat çekti
NYT'ye gizlilik kaydıyla konuşan ABD'li yetkili: Analiz ön hazırlık, kanıt toplamayı sürdürüyoruz

Julian E. Barnes, Adam Entous ve Helene Cooper / The New York Times

ABD'li yetkililer, Gazze'deki bir hastanede meydana gelen ölümcül patlamanın İslami Cihat tarafından gerçekleştirildiğini gösteren, aralarında kızılötesi uydu verilerinin de bulunduğu çok sayıda istihbarata sahip olduklarını açıkladı.

İstihbarat, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli savaşçı mevzilerinden bir roket veya füze fırlatıldığını gösteren uydu ve diğer kızılötesi verileri içeriyor. Yetkililer, ABD istihbarat kurumlarının fırlatmanın İsrail askeri mevzileri yönünden gelmediğini gösteren açık kaynaklı videoyu da analiz ettiklerini söyledi. İsrailli yetkililer ayrıca ABD'ye Hamas yetkililerinin saldırının Filistinli militan gruplara bağlı güçlerden geldiğini söylediği ses kayıtlarını da iletti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, "Bilgi toplamaya devam etmekle birlikte, havadan çekilen görüntülerin, dinlemelerin ve açık kaynak bilgilerinin analizine dayanan mevcut değerlendirmemiz, dün Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamadan İsrail'in sorumlu olmadığı yönündedir" dedi.

Gizlilik kaydıyla konuştu ve uyardı

Hassas bilgileri tartışmak için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan diğer ABD'li yetkililer, analizin ön hazırlık olduğu ve kanıt toplamaya ve analiz etmeye devam ettikleri konusunda uyarıda bulundu. Pek çok yetkili şu ana kadar toplanan kanıtların patlamadan İsrail güçlerinin sorumlu olduğu iddialarını çürüttüğünü ve Başkan Joe Biden'ın İsrail'in olaylarla ilgili açıklamalarını destekleyen yorumlar yapmasına yetecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

Biden, İsrail’e yaptığı ve savaş dönemi için nadir olan ziyareti sırasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, "Gördüğüm kadarıyla, bunu siz değil diğer ekip yapmış gibi görünüyor" dedi. Biden daha sonra yaptığı açıklamada yorumlarını ABD ordusunun yaptığı bir değerlendirmeye dayandırdığını söyledi.

Pentagon ‘oldukça emin’

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, kızılötesi sensörler tarafından toplanan fırlatma verilerine dayanarak, ABD'nin fırlatmanın İsrail kuvvetlerinden gelmediğinden "oldukça emin" olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, yapılan incelemenin ardından Ehli Arab Hastanesi'ndeki feci patlamaya Filistin İslami Cihat Örgütü tarafından ateşlenen arızalı bir roketin neden olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı. Grup bu iddiayı reddederken, Hamas tarafından yönetilen Gazze'deki Sağlık Bakanlığı patlamaya bir İsrail saldırısının neden olduğunu ve yüzlerce Filistinlinin öldüğünü söylemişti.

İsrailli yetkililer, salı günü, ABD istihbarat birimlerinin Hamas üyeleri arasında roketin kendi taraflarınca atıldığına işaret eden yazışmaları ele geçirdiğini açıkladı. İsrailli yetkililer roketin Hamas'ın müttefiki olan Filistinli İslami Cihat tarafından atıldığını söyledi.

ABD'li yetkililer geceyi bu kayıtları ve açık kaynak verilerini, gazeteciler tarafından çekilen ve roketin hastane civarında uçtuğunu gösteren videoları analiz ederek geçirdi.

ABD fırlatılan roketleri analiz etmek için düzenli olarak kızılötesi uydu verilerini kullanıyor. Uyarı sistemi, Malezya Havayolları’na ait bir uçağın 2014 yılında Ukrayna üzerinde Rus güçleri tarafından düşürüldüğünü gösteren ilk istihbarat parçalarından biriydi.

© 2023 The New York Times Company