05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.04.2022 12:32 | Son Güncelleme: 08.04.2022 12:40

Rusya ile Ukrayna arasında barış için beklentiler azaldı

Rusya'nın saldırılarını artırmasından korkan binlerce insan doğu Ukrayna'dan kaçarken, Luhansk bölgesindeki çatışmaların artırması bekleniyor. Rusya'nın, Ukrayna'nın müzakerelerde kendi tekliflerinden çekildiğini söylemesi barış için beklentiler daha da azalttı
Rusya ile Ukrayna arasında barış için beklentiler azaldı

Matthew Rosenberg ve Shashank Bengali / The New York Times

Batılı müttefikler perşembe günü, Rusya'yı Ukrayna işgali için daha fazla izole edip cezalandırmak için yeni adımlar attılar. Avrupa Birliği, Rus kömürü yasağını onayladı. ABD Kongresi Moskova'yı tercihli ticaret statüsünden çıkarmak ve fosil yakıtlarının ABD'de satışını yasaklamak için oy kullandı.

Luhansk, Rus saldırısına hazırlanıyor

NATO dışişleri bakanları, Rusların doğuda yoğun bir saldırısı başlatacağını bekliyor. Bu sebeple Ukrayna'ya askeri yardımın artırılmasını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldiler. Rus kuvvetleri sınıra yığılıyor ve yetkililer oradaki sivillerin kaçmak için son şansları olduğu uyarısında bulundu. Luhansk bölge valisi Sergiy Haidi, Facebook sayfasında yayınlanan bir videoda "Düşman, ayrılmak için mümkün olan tüm yolları kesmeye çalışıyor. Gecikmeyin, tahliye edin" diye konuştu.

Washington merkezli araştırma grubu Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün son raporuna göre, Rus kuvvetleri onarım ve ikmal deposu olarak kullandıkları komşu şehir Izium'dan doğudaki Slavyansk kentine doğru ilerlemeye devam ediyor. 

AB yaptırımlarda arada kaldı

Avrupa’nın uygulayacağı yeni yaptırımlar, Rusya'ya karşı olan birliklerini sınıyor. Müzakerelere aşina olan AB diplomatlarına göre, kömür yasağından özellikle zarar görecek olan Almanya, Avrupa Komisyonu'nun başlangıçta önerdiği üç aylık süre yerine, yasağı dört aydan fazla bir süre içinde aşamalı hale getirmek için başarılı şekilde direndi.

Yetkililer, Rus ve Ruslar tarafından işletilen gemilerin AB limanlarından yasaklanması için önerilen önlemin, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta'nın ısrarı üzerine muhtemelen sadece Rus bayrağı taşıyan gemileri kapsayacağını söyledi.

Buça’nın Rusya için bedeli Rus kuvvetleri geri çekildikten sonra kuzeydeki Buça kasabasında bulunan düzinelerce ceset, Batılı müttefikleri Ukrayna'ya daha fazla silah sağlamaya ve Rusya'yı giderek daha fazla izole etmeye teşvik etti. Birkaç Avrupa ülkesi bu hafta Rus diplomatlarını sınır dışı etti.

ABD Rusya'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ndeki üyeliğinin askıya alınmasını önerdi. Genel Kurul perşembe günü tedbiri onaylamak için oy kullandı. Oylamanın ardından Rusya, konseyden çekildiğini açıkladı.


Diğer önemli gelişmeler:

-Rusya'nın saldırılarını artırmasından korkan binlerce insan doğu Ukrayna'dan kaçarken, Başkan Vladimir Zelenskiy gece konuşmasında Rus kuvvetlerinin Luhansk ve Donetsk bölgelerinde "kötü emellerini gerçekleştirmek için" savaşçı toplamaya başladığı uyarısında bulundu. 

- Yerel yetkililer, Ukrayna güçlerinin kuşatma altındaki güney Mariupol kentinde şiddetli çatışmalar ile direndiğini açıkladı. Ancak çoğu altyapının tahrip olduğuna ve şehirden çıkmak için çok az yol bulunduğuna, korkunç insani duruma değindiler.

-Alman haber dergisi Der Spiegel'in perşembe günkü haberine göre Alman istihbaratı Rus güçlerinin başkent Kiev'in kuzeyinde ayrım gözetmeksizin cinayet işlemeyi tartıştığı radyo yayınlarını ele geçirdi. Rapor, daha önce New York Times ve diğer kuruluşlar tarafından bulgulanan, Rus işgali altındaki Ukrayna kentlerinde sivillerin öldürüldüğü yönündeki kanıtların bir yenisi oldu.

 - Rusya dışişleri bakanının perşembe günü Ukrayna diplomatlarının önceki versiyonlardan sapan, yeni bir anlaşma taslağı önerdiğini söylemesinin ardından Moskova ile Kiev arasındaki başarılı barış görüşmeleri için beklentiler daha da azaldı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ülkesinin müzakerelere dahil edilmesini talep ederek durumu karmaşıklaştırdı.

 - Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Sky News’a Rusya'nın önemli miktarda asker kaybettiğini söyledi. Rus hükümetinin kayıpların ölçeğini halkından uzak tuttuğu düşünülünce, Peskov'un yorumları kesin bir onaydı

© 2022 The New York Times Company